logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centrala Alcatel 4100- problem z wyjściem na miasto.

krzys1 01 Lut 2007 12:50 1845 6
REKLAMA
  • #1 3514636
    krzys1
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Mam mały problem z centralą jak w temacie. Jak widzę na elektrodzie stara się Pan pomagać.
    Mam bowiem taki problem ostatnimi czasy nie mogę wyjść na miasto przy wybieraniu numeru z każdego aparatu wewnętrznego. Co zauważyłem, że przy wybieraniu numeru np. z aparatu systemowego 4124 po zajęci linii wykręcam 0 i ginie mi sygnał (na wyświetlaczu jest numer w postaci 0-68........, jest ta kreska) natomiast gdy wybiorę numer z pamięci połączenie następuje prawidłowo ( ale na wyświetlaczy numer ma postać 068...... niema tej kreski). Jak poradzić sobie z tym problemem. Błagam o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3515016
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6162
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Elektronika Przemysłowa i Energoelektronika
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3515569
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Bo tak jest prawie wszędzie na wszystkich telefonach nawet w domu.
    Kolejne dostosowanie do jakiś tam standardów w TP.
    Nie czekaj na sygnał z centrali nadrzędnej po wybraniu pierwszego zera na "mieście" tylko wybieraj numer dalej do końca.

ps

zmiana obowiązuje chyba od 27.01.2007

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3516070
    maudi
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    mozna ustawic linie by centrala nie czekala na sygnal miedzymiastowej tylko dalej wybierala....
  • #5 3516326
    krzys1
    Poziom 14  
    Dziękuje Panowie za zainteresowanie z tą datą to by się zgadzało gdyż po przyjściu do pracy w poniedziałek telefony przestały dobrze funkcjonować. ale jak w tej centrali ustawić poszczególne linie żeby nie czekały na sygnał z centrali miejskiej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3524406
    maudi
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    program b50 haslo (domyslne 4444) nastepnie drugi bit ustaw na 1, i tak dla kazdej linii, zatwierdzasz klawiszem "r" tym prawym na dole aparatu, pisalem to z pamieci wiec nie poprowadze cie krok po kroku, ale powinienes dac sobie rade z takimi informacjami
  • #7 3526578
    krzys1
    Poziom 14  
    Właśnie dzisiaj trochę się zawziołem i znalazłem. Dzięki za pomoc funkcja B50 ale 6 bit ustawiłem na 1 i jest dobrze. Jeszcze rza dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy centrali telefonicznej Alcatel 4100, gdzie przy wybieraniu numeru z aparatu systemowego 4124 po zajęciu linii i wybraniu cyfry 0 sygnał zanika, a na wyświetlaczu pojawia się numer z kreską (np. 0-68...), co uniemożliwia połączenie na linię miejską. Połączenie z pamięci działa poprawnie, wyświetlając numer bez kreski (068...). Przyczyną jest oczekiwanie centrali na sygnał z centrali nadrzędnej po wybraniu pierwszego zera, co jest zgodne z nowymi standardami TP od 27.01.2007. Rozwiązaniem jest zmiana ustawień linii w centrali, aby nie czekała na sygnał międzycentralowy i kontynuowała wybieranie numeru. Konkretnie, w programie B50 (domyślne hasło 4444) należy ustawić odpowiedni bit (drugi lub szósty, według dyskusji) na 1 dla każdej linii i zatwierdzić klawiszem "r" na aparacie. Po tej zmianie problem zanika i połączenia wychodzą na miasto działają prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA