logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy rozgałęźnik z konwertera pozwoli na podział sygnału do dwóch tunerów?

otoidzieon 15 Wrz 2006 20:05 2037 4
REKLAMA
  • #1 3023694
    otoidzieon
    Poziom 12  
    Ocena: 49
    Witam.
    Mam pytanie, czy można stosować rozgałęźnik przy podziale sygnału z konwertera do dwóch tunerów analogowych ?
    Mam ustawiony konwerter i czasze na Astre, chcę zamontować drugi tuner do drugiego telewizora w innym pokoju, czy ten rozgałęźnik mi w tym pomoże ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3023863
    maxxmaxx
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Witam.
    Aby podłączyć dwa tunery do jednej czaszy stosuje się takie konwertery
    http://www.dipol.com.pl/sklep/a9812.htm .
    Nie można rozgałęziać "sygnału" z pojedynczego konwertera na kilka tunerów, ponieważ
    każdy tuner zasila konwerter "po kablu" w zależności od wybranej polaryzacji 12V(13V) lub 17V(18V) i w przypadku wybrania dwóch różnych polaryzacji mogą tunery ulec uszkodzeniu, lub co najmniej nie będą właściwie działać. Sorrki za słabe wytłumaczenie tematu ale poszukaj więcej na forum.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3027180
    Cichy666
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Witam, nie zgodzę się z maxxmaxx, można śmiało podłączyć parę tunerów do jednego konwertera. Wystarczy tylko w "gorącą żyłę" wpiąć kondensator np.100n, zablokuje napięcie zasilania konwertera z innych tunerów. Koszt w porównaniu do propozycji Dipolu stosunkowo niewielki...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3027206
    maxxmaxx
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Cichy666 napisał:
    Witam, nie zgodzę się z maxxmaxx, można śmiało podłączyć parę tunerów do jednego konwertera. Wystarczy tylko w "gorącą żyłę" wpiąć kondensator np.100n, zablokuje napięcie zasilania konwertera z innych tunerów. Koszt w porównaniu do propozycji Dipolu stosunkowo niewielki...
    Pozdrawiam
    Tylko,że w tym przypadku nie ma dowolności oglądania programów na różnych polaryzacjach.
  • #5 3027216
    Cichy666
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    maxxmaxx, tak zgodzę się z Tobą niestety coś za coś. Pozdrawiam
REKLAMA