logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dwa tunery do jednego kabla antenowego?

dzamal 27 Sty 2007 17:49 2875 14
REKLAMA
  • #1 3494540
    dzamal
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!
    Mam takie pytanko. Posiadam dwa tunery podłączone do dwóch telewizorów. Czy jest możliwość podłączenia obu na jednym kablu od anteny? W pierwszym tunerze jakiś rozgałęźnik od którego leci kabel do drugiego, da sie tak zrobić żeby to działało? Z góry dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3494580
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Potrzebujesz konwertera typu TWIN. Ma 2 wyjścia, do których podłączasz tunery. Takie rozwiązanie pozwala na niezależną pracę obydwu tunerów.
  • REKLAMA
  • #3 3495229
    dzamal
    Poziom 10  
    a to jest jedyna opcja? na allegro widziałem takie rozgałęźniki na których "niby" nie straci sie sygnału. Czyli sygnał bedzie i na drugim tunerze, co w przypadku zwykłego rozgałęźnika jest nie możliwe.
    Bo konwerter twins kosztuje ponad 60zl, a dwa tunery będe miał dostępne tylko przez dwa miesiące więc raczej za duży wydatek i nie potrzebny.
  • REKLAMA
  • #4 3495571
    grzesiulek5
    Poziom 22  
    Ocena: 41
    te rozgałęźniki są do anten naziemnych.Aby tunery pracowały całkowicie niezależnie patrz.kol wyżej
  • #5 3495650
    dzamal
    Poziom 10  
    rozumiem, ale właśnie widziałem takie co niby są do cyfry, polsatu i telewizji kablowej. Dlatego pytam czy takie coś zadziała czy zostaje jednak tylko nowy konwerter twin.
    hmm a jakbym zamontował drugi konwerter. Są takie uchwyty żeby doczepić drugi konwerter, ale czy on będzie również ustawiony na tą satelitę co ten pierwszy?
  • #6 3495751
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Możesz zastosowac rozgałężnik ale i tak oba tunery nie beda mogły pracować całkowicie niezależnie..Rozgałęznik ma blokade diodową i po rozdzieleniu sygnału odbiór programów satelitarnych będzie zależny - włączenie programu w polaryzacji poziomej w jednym z odbiorników, wymusza w konwerterze odbiór z tej polaryzacji na drugim tunerze.
    Rozgałęźnik taki jest o tyle dobry że nie dojdzie do uszkodzenia tunerów jeżeli jeden tuner bedzie podawał wyzsze napięcie na konwerter,ponieważ zasilanie konwertera na jednym tunerze zostanie zablokowane.
    http://www.allegro.pl/item161222777_rozgaleznik_sygnalu_rtv_i_sat_axing_sve_2_01.html
  • #7 3495785
    dzamal
    Poziom 10  
    pajo21 napisał:
    włączenie programu w polaryzacji poziomej w jednym z odbiorników, wymusza w konwerterze odbiór z tej polaryzacji na drugim tunerze.

mogę prosić o wyjaśnienie tego? Bo troche tego nie rozumiem. Co to oznacza w praktyce w używaniu tych tunerów?
  • #8 3495899
    michcio
    Specjalista elektryk
    Jeśli włączysz jeden tuner na kanale odbieranym w polaryzacji np. pionowej, to drugi tuner odbierze tylko kanały z pol. pionowej. Analogicznie w przypadku polaryzacji poziomej.

Sygnał z konwertera satelitarnej to nie sygnał z anteny naziemnej. W technice satelitarnej tuner zasila konwerter napięciem 14V lub 18 V (w ten sposób wybiera sobie polaryzację, w jakiej konwerter ma odbierać sygnał).

Jeśli jeden tuner sobie którąś wybierze, to drugi musi się podporządkować do tego wyboru. Gdyby każdy tuner z osobna podał inne napięcie, to nie skończyło by się to dobrze...

Co do drugiego konwertera... Drugi konwerter odbierał by innego satelitę. Taki układ nazywa się potocznie "zezem".
  • #9 3495945
    Roman_5000
    Poziom 19  
    Ocena: 81
    Programy z satelit są nadawane w różnych polaryzacjach (poziomej i pionowej).
    Jednen konwerter może w danej chwili odbierać programy TYLKO z jednej polaryzacji (są dwie: pozioma tzw. horyzontalna - H, oraz pionowa tzw. vertykalna - V).
    W zależoności od wybranego przez Ciebie programu tuner wysyła do konwertera sygnał, aby ten przełaczył się na odpowiednią polaryzację (napięcie waha się <o ile dobrze pamiętam> od 12V do 18 V, w zależoności od polaryzjacji. Jeżeli jeden tuner włączysz na program, który jest nadawany w polarycji pionowej, a drugi tuner włączysz równocześnie na program, który jest nadawany w polaryzacji poziomej to może dojść do uszkodzenia: konwertera, pierwszego lub durgiego tunera albo wszystkiech elementów sieci.
    Aby uniknąć ryzyka uszkodzenia którego z elementó możesz zakupić rozgałęźnik, który zaproponował ci @pajo21.
    Lecz pamiętaj, że z jednego kabla zawsze można odbierać jeden sygnał.

Jedyne wyjście z sytuacji jest takie:
    jeśli, któryś z Twoich tunerów ma tzw. ''przelotkę'' tzn. wejście i wyście sygnału SAT to podłącz antenę do tunera, który ma taką możiwość, a wyjście sygnału podłącz do drugiego tunera.
  • #10 3495967
    dzamal
    Poziom 10  
    Teraz rozumiem. Dzięki. Tak czy siak zaryzykuje i kupie rozgałęźnik. Może nie poznika mi za dużo kanałów podczas oglądania. Oba tunery mają tylko wejście SAT.
    Konwertera nie opłaca mi się kupować na dwa miesiące za taką cenę.
    Wielkie dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam.
  • #11 3495991
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Mozna w jednym tunerze wyłaczyć zasilanie konwertera i sterowanie konwertera przejmuje drugi tuner co za tym idzie pierwszy tuner bedzie odbierał programy z tej samej polaryzacji co drugi tuner.
    Mozna też nie wyłanczać zasilania i wtedy tunery moga pracować na zmiane,jeżeli jeden tuner bedzie w standby to drugi tuner może odbierać programy z obydwu polaryzacji.Chyba że jeden z tunerów podaje napięcie na konwerter nawet w stanie czuwania to wtedy stosowanie tego rozgałęznika nie ma sensu bo odbiór programów bedzie zawsze zależny od tego tunera.(To dotyczy także przelotki)
  • #12 3496056
    dzamal
    Poziom 10  
    Nie wiem jak jest pod czas stanu czuwania, ale w poniedziałek będe miał rozgałęźnik więc wszystko posprawdzam. Jak będzie dobrze to zostawie, a jak będzie tak jak pisze pajo21 czyli tuner będzie podawał napięcie nawet w stanie czuwania to oddam rozgałęźnik i tyle.
    I nie będe sie juz cieszył dwoma platformami w domu eh.

edit:
    znalazłem na allegro taki konwerter :
    http://www.allegro.pl/item160283947_konwerter_twin_w_100_sprawny.html

nie jest nowy, ciut zniszczony, ale czy będzie dobry?
  • REKLAMA
  • #13 3502124
    dzamal
    Poziom 10  
    Niestety nic z tego. Rozgałęźnik nic nie pomaga, tuner podaje napięcie nawet w stanie czuwania, więc to nie ma sensu. Pozostaje mi, albo montaż drugiej anteny, albo konwerter twin.
    Nawet znalazłem jeden używany http://www.allegro.pl/item160283947_konwerter_twin_w_100_sprawny.html , ale nie wiem czy każdy konwerter pasuje do każdej anteny.
  • #14 3502400
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ten konwerter ma spory współczynnik szumów, bo 1 db. Nowe mają od 0,2 do 0,4 db.

Konwerter pasuje do uchwytu o średnicy 60 mm, a wszystkie typowe anteny i konwertery mają uchwyt o średnicy 40 mm.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie dwóch tunerów satelitarnych do jednego kabla antenowego wymaga zastosowania konwertera typu TWIN, który posiada dwa niezależne wyjścia umożliwiające równoczesną i niezależną pracę obu tunerów. Użycie zwykłego rozgałęźnika sygnału satelitarnego nie jest zalecane, ponieważ sygnał z konwertera satelitarnego jest sterowany napięciem 14V lub 18V, które wybiera polaryzację (poziomą lub pionową). W przypadku rozgałęźnika oba tunery muszą korzystać z tej samej polaryzacji, co ogranicza niezależność odbioru i może prowadzić do uszkodzenia sprzętu, gdy tunery próbują wymusić różne polaryzacje jednocześnie. Rozgałęźnik z blokadą diodową chroni przed uszkodzeniem zasilania konwertera, ale nie rozwiązuje problemu niezależnego odbioru. Montaż drugiego konwertera na tej samej antenie nie jest praktyczny, ponieważ drugi konwerter odbiera sygnał z innego satelity (tzw. "zez"). Konwerter TWIN jest najlepszym rozwiązaniem, choć kosztownym, a jego kompatybilność zależy od uchwytu anteny (standardowo 40 mm, niektóre modele mają 60 mm). Próby użycia rozgałęźnika mogą być tymczasowym rozwiązaniem, ale wiążą się z ograniczeniami i ryzykiem. W dyskusji pojawiły się linki do używanych konwerterów TWIN z różnymi parametrami szumów (np. 0,6 dB, 1 dB), co wpływa na jakość odbioru.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA