logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG Studioworks 563N zwężenie ekranu- potrzeba opinia (fotki)

CSA 22 Paź 2006 19:30 2413 10
  • #1 3142729
    CSA
    Poziom 12  
    Witam mam problem z LG Studioworks 563N (model CB563C-NA) wygląda to jak na załączonym obrazku, moim skromnym zdaniem coś z odchylaniem poziomym (regulacja w pionie działa) najprawdopodobnie jakieś zwarcie. I tu mam pytanie czy będe w stanie naprawić to uszkodzenie samemu biorąc pod uwagę że nie jestem nawet początkującym serwisantem a tylko hobbystą i w moim życiu co najwyżej przerobiłem GF2 na Quadro przelutowując rezystory, zmieniłem diody w Nokii 3310, dolutowałem nóżki do Durona 1,3GHz, przelutowałem przyciski w myszy i przewijałem zwoje w kilku transformatorach. Prosze o szczere odpowiedzi, bo nie chciałbym tracić całkiem przyzwoitego monitora w związku z niedostatecznymi umiejętnościami.

Przy okazji nie wiem dlaczego po wpisaniu lg studioworks 563 nic nie znajduje wyszukiwarka prawdopodobnie za krótko (mniej niż 4 znaki) ale co ja tam miałem wpisać żeby coś znalazło skoro to coś tak się nazywa :/

• #2 3142884
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 773
    Skoro umiesz lutować to zacznij od szukania "zimnych" lutów na płycie tego monitora.
  • #3 3142911
    dancuk
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam

Miałem taki sam problem z tym monitorkiem u mnie pomogło przelutowanie zimnych lutów w okolicy trafopowielacza i przetwornicy i wszystko jest ok do dzisiejszego dnia.
  • #4 3144138
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    Witam zaczął bym od sprawdzenia lutów ,ale nie wykluczam uszkodzenia diody zamontowaniej na radiatorze razem z tranzystorem odchylania poziomego , sprawdź czy w tym modelu taka dioda występuje , nie mam serwisówki przed oczami .Dioda ta często ,,siada''i obraz wtedy wyglądał podobnie.
  • #5 3145975
    CSA
    Poziom 12  
    Mnie bardzo zaciekawiła odpowiedź w podobnym przypadku z tego forum. "Okazało się że uszkodzeniu uległy cewki odchylające kineskopu(zwarcie uzwojeń) Po zdjęciu cewek widać było przypalone zwoje" Dlatego że w moim przypadku czuć swont spalenizny. Kto miał coś takiego w tym modelu? Wiem że zimne luty są bardzo częstą przyczyną ale mam czas i wolę dobrze to zdiagnozować.
  • #6 3146133
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Jeśli masz czas, to zacznij coś robić a nie "gdybać"!
    Najpierw zastosuj się do porad kolegów (swoją drogą, ciekawe dlaczego aż trzy osoby pisały o zimnych lutach - jedna porada w zupełności wystarcza).
    Jeżeli wskazówki kolegów nie pomogą, to pomyślimy co dalej (po prostu trzeba najpierw wyeliminować najprostsze możliwości - po co zaczynać od cewek, skoro może się okazać, że to faktycznie lut?).

Pozdrawiam.

P.S. Chyba brakuje jednej litery w modelu monitora (CB563x-NA) - sprawdź.

P.S.2 Wpisz w wyszukiwarkę 563N i masz ponad 20 tematów do poczytania.
  • #7 3181819
    CSA
    Poziom 12  
    Mam czas znaczyło że mi się nie śpieszy ale czasu ogólnie nie mam :D Ale dzięki chłopaki za pomoc i dodanie otuchy! To oczywiście okazał się tylko zimny lut na modulatorze diodowym DMV1500 (numer D704) konkretnie na nóżce G, mimo że po rozebraniu monitora wcale na to nie wyglądało. Załączam fotki stanu technicznego monitora, nie do końca wiedziałem czy to spalenizna czy kurz ale zakładam że to był kurz. Co do nadpalonego laminatu pod radiatorami to jestem już przyzwyczajony do takich widoków szczególnie w 5 letnim monitorze. Najbadziej zastanawiał mnie układ IC901 (bodajże), bo też nie wyglądał dobrze więc poprawiłem mu profilaktycznie luty (nie były zimne ale nie chciałem co chwile rozkręcać i poprawiać monitora) i dioda opisaną z wierzchu jako D544 (w schemacie chyba D906) bo miała bardzo duży opór. Okazały się jednak w porządku skoro wszystko działa.

Stan techniczny obudowy. Prawdę mówiąc wątpiłem że to kurz.

A teraz po koleji okolice dużego trafo, D704 jest dopięty do radatora, jest to układ z prawej strony lub z dołu patrząc na poniższych zdjęciach. Nie jestem pewien czy ten drugi układ to Q706 lub Q709, na pewno wszystkie przypięte do tego jednego radiatora są podejrzane o zimne luty i o inne uszkodzenia.
    LG Studioworks 563N zwężenie ekranu- potrzeba opinia (fotki) LG Studioworks 563N zwężenie ekranu- potrzeba opinia (fotki)

A tu znajdowały się układy o których stan najbardziej się martwiłem, zupełnie niepotrzebnie. W małym radiatorze umieszczony właśnie ten układ IC901.
    LG Studioworks 563N zwężenie ekranu- potrzeba opinia (fotki) LG Studioworks 563N zwężenie ekranu- potrzeba opinia (fotki)

I kilka fotek płyty monitora dla celów dydaktycznych. Specjalnie nie rysowałem tu żadnych kółek gdzie co jest ale jak będzie potrzeba to zaznaczę.
    LG Studioworks 563N zwężenie ekranu- potrzeba opinia (fotki) LG Studioworks 563N zwężenie ekranu- potrzeba opinia (fotki) LG Studioworks 563N zwężenie ekranu- potrzeba opinia (fotki)

I jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI!!!

PS. Tu jest widok płytki z góry https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic507290.html
  • #8 3181856
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    Witam , czyli miałem rację ,że diodka , może nie uszkodzona , ale usterka trafna , kiedyś miałem taką uszkodzoną i ni jak nie mogłem dobrać , zawsze obraz był powyginany lub za mały, w końcu się udało , kupiłem cały monitorek na części .Pozdrawiam wszystkich majsterkowiczów .
  • #9 3181919
    CSA
    Poziom 12  
    Swoją drogą ciekawe ile taki DMV1500 lub zastępcza duodioda o podobnych parametrach kosztuje. Bo kupować cały monitor uszkodzony to nie za bardzo się opłaca tym bardziej że wartośc tego sprzętu to jakies 30-50zł. Tak nawiasem mówiąc to najważniejsze są właśnie te trzy układy modulator D704 znajdujący się pod nim tranzystor odchylania poziomego i za węgłem radiatora tranzystor odchylania pionowego.@ogryz ładnie to ujął po co zaczynać od cewek skoro może to akurat lut. Dopóki jest to świeża usterka można przyjąć że jest to zimny lut a potem można tylko trzymać kciuki żeby nic nie było spalone.
  • #10 3182600
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    To czarne na obudowie to kurz - pod wpływem temperatury, przywiera do wszystkiego i przybiera taki kolor (czasem ciężko go usunąć) - jest to normalne.
    Dioda DMV w Cybor-Tech (http://www.cybor-tech.com.pl) kosztuje 11zł + przesyłka.
    Jeżeli już masz rozebrany ten monitor, to popraw dokładnie luty (nawet jeśli wyglądają ok), szczególnie na elementach większej mocy (rezystory mocy, wszystko co na radiatorach, itp.). Unikniesz problemów w przyszłości.

Pozdrawiam.
  • #11 3568694
    CSA
    Poziom 12  
    Sprawa juz jest rozwiązana. Przepraszam za nie zamkniecie tematu. W poscie jest przyczyna i rozwiązania. Zimne luty przy modulatorze diodowym. Pozdrawiam wszystkich który podali mi pomocną dłoń i dziekuje za rady!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z monitorem LG Studioworks 563N (model CB563C-NA) objawiał się zwężeniem obrazu i podejrzeniem uszkodzenia odchylania poziomego. Najczęstszą przyczyną okazały się zimne luty, szczególnie na modulatorze diodowym DMV1500 (oznaczenie D704) oraz w okolicy trafopowielacza i przetwornicy. Zalecano dokładne sprawdzenie i przelutowanie wszystkich lutów, zwłaszcza na elementach mocy i radiatorach. Wskazywano także na możliwość uszkodzenia diody zamontowanej na radiatorze, która mogła powodować podobne objawy. W jednym przypadku stwierdzono zwarcie cewek odchylających kineskopu z przypalonymi zwojami, jednak w opisywanym monitorze problem rozwiązało przelutowanie zimnych lutów na modulatorze diodowym DMV1500. Dioda ta kosztuje około 11 zł w serwisie Cybor-Tech. Po naprawie monitor działał poprawnie, a czarne zabrudzenia na obudowie to przypalony kurz, typowy dla starszych monitorów. Zalecano także profilaktyczne poprawienie lutów na układzie IC901 i diodzie D544 (D906 w schemacie), które okazały się sprawne. Temat został zamknięty po potwierdzeniu skuteczności naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA