logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mulenie komputera na Windows XP prof SP2. Programy długo się otwierają.

Grekiu 16 Wrz 2006 00:06 1827 10
REKLAMA
  • #1 3024576
    Grekiu
    Poziom 12  
    Witam. Mam problem. Od 2 msc mój komp strasznie zmula na windowsie xp professional SP2. Po właczeniu kompa przez 10 min sie programy nie otwieraja ani przegladarka. Dawniej czegos takiego nie było. Komputer nie jest mocny bo: Duron 800 128 DDR dysk Segate 20GB płyta ECS K7S6A i Riva TNT 2. Moze i to troche malo na XPeka ale dawniej tak sie nie działo;/ Wie ktoś moze jaka jest tego przyczyna? Moze dysku bo ma troche lat juz? Około 4. A jest jakas mozliwosc usunięcia wszystkiego z dysku? Nie mówie tu o formacie albo usunieciu partycji bo to robilem juz duzo razy. Prosze o pomoc bo nie mam juz nerwów do tego komputera i jak tak dalej pójdzie to bedzie leciał przez okno;/ Pozdrawiam i dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 3024604
    Stepel
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Cytat:
    i to troche malo na XPeka ale dawniej tak sie nie działo;/

czyli kiedy ? kiedyś to nie był windows xp ?

czy na swieżo zainstalowanym systemie tez tak jest?
  • REKLAMA
  • #3 3024888
    Grekiu
    Poziom 12  
    Zawsze był XP i nie było problemów. Na świeżo zainstalowanym systemie jest tak samo. Wyłączam nawet efektu wizualne dla polepszenia wydajności i jest tak samo. Pomóżcie
  • REKLAMA
  • #4 3024902
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Jakie są temperatury procesora, grafiki i chipsetu w trakcie pracy komputera (nie wszędzie są czujniki, więc możesz sprawdzić palcem, tylko ostrożnie)?
    Jaki ma kolega zasilacz?
    Sprawdź czy na komputerze nie ma wirusów.
    Wklej log z HijackThis.
  • #5 3025633
    gonzo1
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    A formatowałeś jedną partycje czy wszsytkie ?? Być może wirusy siedzą na innych ...sprawdz w biosie czy masz poprawną konfiguracje dysków czasem jak źle podepniesz to system ruszy ale nie bedzie chodził stabilnie Pozdro....
  • REKLAMA
  • #6 3026057
    Grekiu
    Poziom 12  
    Temperatura kompa 56 stopni po 2 godzinach pracy na nim;/ A formatowałem wszystkie partycje;/ Nawet usunełem je i robiłem na nowo. Nic nie pomaga. Juz nie wiem co robić a nie mam kasy zeby dokupic czesci. Zreszta po co jak dawniej chodzil dobrze na takim samym systemie.
  • #7 3026085
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Polecam dobrze wyczyścić komputer w środku. Radiator oraz wentylator procesora sprężonym powietrzem bądź pędzelkiem (chociażby do golenia). Sprawdzić kondensatory na płycie głównej jak i w zasilaczu.

Raczej nie, ale czy przez przypadek nie wyłączył kolega pamięci podręcznej procesora. Ja tak dla testów robiłem i komputer uruchamia się jak dawny 286 i też tak działał.
  • #8 3027134
    portal2
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Dokladnie. Sprawdź w biosie pamięć podręczną procesora. K!lleR wie co mówi :) tez próbowałem zabawy z tą funkcją i... lepiej mieć ją ustrawioną na ENABLED. Chyba że ktoś ma bardzo dużo czasu i cierpliwości :D
  • #9 3027430
    Grekiu
    Poziom 12  
    Tylko mam prośbe: Napiszcie mi gdzie w biosie jest ta pamiec podręczna. Czy ustawienia optymalne w biosie wystarcza ? Raczej nie grzebałem nic w biosie ale sprawdze. A moze to być wina dysku? Jest mozliwosc usuniecia wszystkiego zeby wrócic do stanu z przed 1 instalacji systemu czy jest to niemozliwe? Przepraszam ze tak mecze ale mam juz napady depresji przez kompa ;)
  • #10 3027546
    portal2
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Ustaw bios na DEFAULT a jeżeli to nie pomoże to raczej będzie to dysk... jeżeli już stary.
  • #11 3027631
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    portal2 napisał:
    [...]jeżeli to nie pomoże to raczej będzie to dysk... jeżeli już stary.
    Ciekawe na jakiej podstawie kolega tak twierdzi.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z procesorem Duron 800 MHz, 128 MB RAM DDR, dyskiem Seagate 20 GB, płytą główną ECS K7S6A i kartą graficzną Riva TNT 2 działa bardzo wolno na Windows XP Professional SP2, szczególnie przez około 10 minut po uruchomieniu systemu, gdy programy i przeglądarka długo się otwierają. Problem występuje również na świeżo zainstalowanym systemie, po wyłączeniu efektów wizualnych. Temperatura procesora po 2 godzinach pracy wynosi około 56°C. Formatowanie i usuwanie partycji nie przyniosło poprawy. Sugerowano sprawdzenie obecności wirusów, logów z HijackThis, poprawnej konfiguracji dysków w BIOS-ie oraz czyszczenie komputera z kurzu, w tym radiatora i wentylatora procesora. Zwrócono uwagę na konieczność sprawdzenia i ewentualnego włączenia pamięci podręcznej procesora w BIOS-ie, gdyż jej wyłączenie może znacząco obniżyć wydajność systemu. Zalecane jest ustawienie BIOS-u na domyślne wartości (DEFAULT). Podejrzewa się również możliwe uszkodzenie lub starzenie się dysku twardego jako przyczynę problemów z wydajnością.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA