logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OKI Page 6e - czarne paski co 94 mm po czyszczeniu drukarki

JohnCTN 16 Wrz 2006 05:41 1560 8
REKLAMA
  • #1 3024799
    JohnCTN
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    Witam....
    ... mam problem z drukarka... ostatnio musialem cos wydrukowac a drukarka zaczela mi przybrudzac lewa strone kartki (patrzac od strony wkladania kartki to 3 lub 4 razy na calej dlugosci kartki lekko bylo zabrudzone (przyszare) postanowilem wyczyscic cala drukarke.
    wiec rozebralem ja cala, wszystkie walki (gumowe i gabkowe umylem, obudowe cala tez gdyz duzo bylo rozsypanego tonera)
    pozniej postanowilem reozbrac to cos co ma beben.... wiec wyciagnalem pojemnik z tonerem, 4 srubki i jestesmy w srodku.... oczyscilem wszystko zlozylem wszystko tak jak trzeba.... ale teraz to juz jest tragicznie. tzn chce wydrukowac czysta kartke (bez zadnego tekstu) to na calej kartce mam rownomiernie ulozone 3-4 czarne paski o szerokosci okolo 30mm a te paski sa co 94 mm.

wyglada wiec to mniej wiecej tak

kartka ma dlugosc 297 mm i 210 szerokosci
    wiec gdy kartka wychodzi to jest np:

30 mm czarny pas na calej szerokosci kartki 210 mm,
    64 mm bialy pas na calej szerokosci kartki 210 mm,

pasy sa raz ciemniejsze raz jasniejsze ... ale regolarne.

wyglada na to ze 1/3 bebna jak gdyby sie nie rozmagnetyzowala czy cos takiego i dlatego sa te pasy... wg srednicy bebna 30 mm wychodzi , ze obwod bebna to 94,2mm wiec dokladnie tyle ile wynosi szerokosc bialego pasa + czarnego (64+30=94mm)

nie podejrzewazm, ze to beben siadl bo tak nagle... to az dziwne :(
    moze powiecie mi co sie moglo stac.

pozdrawiam

JohnCTN
  • REKLAMA
  • #2 3024924
    areksuchodolski
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    witam ja bym sprawdzil czy wszystko jest dobrze zlozone
  • REKLAMA
  • #3 3025150
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Ja miałem kiedyś podobną sytuację z Okipage 4W+: wcześniej był wymieniany bęben w zasobniku i okazało się, że przy tym zostały nadłamane takie zaczepy ze sprzężynkami podtrzymujące jeden z wałków przy bębnie - drukarka najpierw brudziła jedną stronę kartki (takie jakby czarne "trójkąty" w równych odstępach przy jednym marginesie), po (niezbyt udanej) próbie naprawy tych zaczepów, pojawiały się paski przez całą szerokość kartki równo rozłożone na całej jej długości (rzeczony wałek nie był widocznie dobrze dociskany). W tym przypadku może to być także źle złożona któraś z listewek lub gąbek kontrolujących kładzenie tonera na bębnie.
  • REKLAMA
  • #4 3026466
    JohnCTN
    Poziom 17  
    witam, a ma moze ktos dokladny rysunek jak skladac ten caly cartridge z bebnem ??? na moj gust to wszystko jest dobrze zlozone.... jedynie to moze zle wkadam ta blaszke.... choc ona zaskakuje w zatrzaski, wiec jezeli tak ma byc, to tez jest raczej ok. juz sam nie wiem.... co jest grane :((

pozdrawiam

JohnCTN
  • #5 3026908
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Niestety, ja majstrowałem z tym zasobnikiem i bębnem na wyczucie - nie korzystałem z żadnych rysunków i nie mam pojęcia, skąd je można wziąć i czy w ogóle istnieją: czy ktoś je wykonał...
  • REKLAMA
  • #6 3611186
    JohnCTN
    Poziom 17  
    a ja kombinowalem i kombinowalem i rozebralem 2 pusty by dokladnie sprawdzic czy dobrze zlozylem i powiem tak, skladam idealnie a nie jest dobrze... czyli beben brudzi :((

pozdrawiam

JohnCTN
  • #7 3611235
    areksuchodolski
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    a te czarne pasy to mocna czern czy szre tlo?? moze przy okazji udalo sie naswoetlic beben??
  • #8 3611420
    JohnCTN
    Poziom 17  
    to wyglada tak, ze wzdluz kartki sa pasy szaro-czarne (ale nie 100% czerń) pasy nie cienkie kreski... pasy sa na szerokosc okolo 5 cm.

po za tym nie moge tej drukarki zainstalowac pod WinXP wiec jak cos to drukuje mi jakies smieci ale te paski są nadal :(

pozdrawiam

JohnCTN
  • #9 3619329
    BAUER
    Poziom 13  
    regularne pasy wzdluz kartki co obrot bebna ocp to jest naswietlenie bebna swiatloczolego , beben do wymiany

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy drukarki OKI Page 6e, która po czyszczeniu zaczęła drukować na czystej kartce regularne, szerokie na około 30 mm czarne paski rozmieszczone co 94 mm na całej szerokości kartki. Użytkownik rozebrał i umył wszystkie wałki oraz pojemnik z tonerem, jednak problem się nasilił. Dyskusja sugeruje, że przyczyną mogą być błędy w montażu elementów zasobnika z bębnem, uszkodzone zaczepy lub sprężynki podtrzymujące wałki, a także niewłaściwe dociskanie bębna. Pasy nie są całkowicie czarne, mają szaro-czarny odcień i szerokość około 5 cm. Próby ponownego składania i testowania potwierdziły, że bęben jest prawdopodobnie uszkodzony i wymaga wymiany. Regularne paski pojawiające się co obrót bębna wskazują na problem z naświetleniem bębna światłoczułego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA