logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oki 4w - brudne wydruki z poziomymi pasami po czyszczeniu kartridża

adam_xx 03 Lis 2006 14:01 4703 6
REKLAMA
  • #1 3183077
    adam_xx
    Poziom 18  
    Ocena: 81
    witam
    po wyczyszczeniu kartridza spręzonym powietrzem i flanelą
    zaczęła brudzić sie kartka zawsze w tych samych miejscach (poziome pasy grubość ok 1cmtonowane nie typowo czarne ) w odstępie ok 4,5cm
    mimo iz kartridz ponownie wyczyściłem i złozyłem bez tonera
    wydruki są bardzo słąne ale pasy pozostają
    toner oryginalny
    co to jest powodem
    pozdr
  • REKLAMA
  • #2 3183106
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    Przyczyn może być trzy:

1) zespół bębna,
    2) rolka transferowa,
    3) moduł fusera

Podczas wydruku podnieś klapę, wyjmij bęben w momencie jak jużpod nim przesunie się kawałek kartki i zobaczy ten sam objaw masz również na bębnie. Jeśli na kartce i bebnie jest ok to wina leży po stronie fusera a jak nie to weryfikujesz po porzez podstawienie nowego/sprawnego bębna.
  • REKLAMA
  • #3 3184604
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Ja kiedyś też coś takiego miałem z identyczną drukarką i okazało się, że przy rozbieraniu zespołu bębna zostały uszkodzone takie zaczepy ze sprężynkami od jednego z wałków - wałek przy drukowaniu drgał i co obrót odciskał poziomy pasek tonera na kartce.
  • REKLAMA
  • #4 3188759
    slajas
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    jesli masz program status monitor do oki 4w to przeprowadz czyszczenie bębna za pomoca programu a tak nawiasem to czemu czysciłes go sprerzonym powietrzem to i tak nic nie da bo tam jest wałek gumowy można go oczyscic spirytusem np izopropanolem pod warunkiem że nie ma uszkodzen mechanicznych typu ryski, małe dziurki spróbuj podmienic inny beben i napisz co wyszło pozd.
  • #5 3193705
    adam_xx
    Poziom 18  
    Ocena: 81
    spręzynko są ok dobrze dolegają
    a co do bębna jak w czasie drukowania wyjmę to jest brudny na kawałku co nanosi na papier

nie mam nic na podmianę wiec jak na coś zdecyduje to zakupie w sklepie
    i a nie chce kupić w ciemno zeby wydac zbędnie kase
  • REKLAMA
  • #6 3200590
    slajas
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    na stronie oki masz program ststus monitor sciągnij zainstaluj i zrób czyszczenie bebna bo nowego nie opłaca sie kupowac pierunsko drogie a program nic niee kosztuje
  • #7 8513726
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 770
    witam
    mam taki sam problem z okipage 4w.
    brudzi prawie całkowicie czarnymi poziomymi pasami (troche prześwituje obraz).
    pasy wyglądają tak: (od góry kartki): (na zdjęciu "drukarka1.jpg")
    normalny obraz ok 0.5cm grubości
    ciemny wąski pas poziomy ok 0.5cm grubości
    normalny obraz ok 1cm
    czarny gruby pas ok 1.5cm
    normalny obraz ok 1cm
    czarny wąski pasek....
    itd cała kartka

mam 2 kardridże i oba zachowują się tak samo. czyściłem oba porządnie pędzelkiem przedmuchiwałem i odkurzałem odkurzaczem do czyściutka i po złożeniu i nasypaniu tonera jest dokładnie to samo

co może być tego przyczyną? dodam że to wszystko jest z odzysku jak to u mnie wszystko więc nie znam wcześniejszych losów sprzętu..

czyszczenie bębna w programie ze strony OKI nic kompletnie nie daje, znaczy niby daje ale w połowie. wydrukowałem już kilkanaście stron celem przeczyszczenia ale to też nic nie daje (zdjęcie "drukarka2.jpg")

bardzo prosił bym o jakaś radę... bo drukareczka fajna i przydało by sie ją zrobić

pozdrawiam

w załącznikach zdjęcia tych kartek tylko marne bo nie miałem aparatu więc kolega robił komórką
    Załączniki:
    • Oki 4w - brudne wydruki z poziomymi pasami po czyszczeniu kartridża drukarka2.jpg (206.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Oki 4w - brudne wydruki z poziomymi pasami po czyszczeniu kartridża drukarka1.jpg (209.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem brudnych wydruków z poziomymi pasami o szerokości około 1 cm na drukarce Oki 4W pojawił się po czyszczeniu kartridża sprężonym powietrzem i flanelą. Pasy występują w regularnych odstępach około 4,5 cm i nie znikają mimo ponownego czyszczenia kartridża bez tonera oraz użycia oryginalnego tonera. Możliwe przyczyny to uszkodzenia lub zabrudzenia zespołu bębna, rolki transferowej lub modułu fusera. Zaleca się sprawdzenie bębna poprzez jego wyjęcie podczas drukowania i porównanie zabrudzeń na bębnie i kartce. Uszkodzone zaczepy sprężynowe wałków bębna mogą powodować drgania i powstawanie poziomych pasów. Czyszczenie wałka bębna alkoholem izopropylowym jest możliwe, jeśli nie ma uszkodzeń mechanicznych. Użytkownicy sugerują użycie programu Status Monitor dostępnego na stronie producenta do czyszczenia bębna, co może poprawić jakość wydruków bez konieczności wymiany części, która jest kosztowna. W przypadku braku poprawy konieczna może być wymiana bębna lub innych elementów mechanicznych. Problem występuje również przy użyciu dwóch różnych kartridży, co wskazuje na usterkę sprzętową drukarki, a nie samego tonera.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA