logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lanos, 1,5 z LPG, gaśnie, kiedy noga z gazu - Pomocy

Nieblondynka 16 Wrz 2006 13:38 5289 7
REKLAMA
  • #1 3025583
    Nieblondynka
    Poziom 2  
    Mam problem, mój samochód Lanos 1,5, z założoną instalacją LPG, gaśnie, kiedy wrzuca się go na luz (zarówno na gazie, jak i na benzynie). Ostatnie 2 tygodnie mechanicy próbowali go naprawic - zostały wymienione przewody, świece, a na zakonczenie cewka. Dwa dni pochodził bez zarzutu, a dzisiaj zaczeło się znowu. Czy ktos z was mógłby mi poradzić? Może mieliście taki przypadek? Mogłabym pojechać do warsztatu i zasugerować coś.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3025971
    teges

Poziom 21  
    Ocena: 97
    Pierwszą rzeczą którą należy zrobić to odczytać kody błędów zarejestrowanych przez ECM. W tym celu należy w gnieżdzie diagnostycznym znajdującym się pod schowkiem /strona pasażera/zewrzeć ze sobą piny A i B włączyć stacyjkę na zapłon i odczytać kody migowe. Odpisz przy jakiej prędkości samochodu po wyrzuceniu na luz gaśnie?Pozdrawiam.
    Konto firmowe:
    auto naprawa
    Rzemieślnicza21, Płońsk, 09-100 | Tel.: 608XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3025982
    kooperator
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    Czujnik cisnienia w kolektorze ssącym (taka czarna kostka z weżykiem i trzema kabelkami w zielonej wtyczce) umiejscowiony w okolicy serwa hamulcowego. Ewentualnie sonda lambda ale proponuje zacząć od tego.
  • #4 3026026
    Nieblondynka
    Poziom 2  
    teges napisał:
    Odpisz przy jakiej prędkości samochodu po wyrzuceniu na luz gaśnie?Pozdrawiam.

Niestetty nie zwróciłam uwagi na konkrety, ale gasł zarówno wtedy gdy był rozpędzony, jak i przy małych predkościach (20-30 km/h)
  • REKLAMA
  • #5 3026416
    konradx
    Poziom 18  
    Ocena: 73
    Miałem podobny problem w citroenie, pzyczyną był zatarty silnik krokowy od wolnych obrotów, ale to tak mi sie działo nawet jak nie jechałem, a jeśli Pani jedzie o gaśnie to mozę to być "wpychające sie " powietrze do kolektora ssącego, trzeba by tąrurę jakośinnaczej usytuować, tak aby w niąnie dmuchało
  • #6 3026767
    teges

Poziom 21  
    Ocena: 97
    Jeszcze jedno pytanie czy gasł również na biegu jałowym gdy samochód stał?
    Konto firmowe:
    auto naprawa
    Rzemieślnicza21, Płońsk, 09-100 | Tel.: 608XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #7 3159698
    janusz144a
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    A może wyjmowałeś akumulator lub bezpiecznik w kabinie B5? Jeśli tak to to należy zaprogramować bieg jałowy w twym aucie. W tym celu należy po podłączeniu akumulatora włączyć zapłon na 5 s, wyłączyć na 5s i włączyć silnik aż do do czasu gdy uzyska 85 stopni C. Powyższą operacje należy rozpocząć przy zimnym silniku. po wszystkim zostnie wszysko zapisane w module odpowiedzialnym za obroty biegu jałowego.
  • #8 3187779
    robmaz
    Poziom 20  
    Ocena: 164
    trochę za mało szczegółów,ale jeżeli gaśnie tylko przy całkowicie nagrzanym silniku to podejrzewałbym nieszczelność zaworu EGR.Trzeba na próbę odłączyć układ recyrkulacji spalin i sprawdzić czy nadal gaśnie przy przechodzeniu z wyższych obrotów na bieg jałowy

Podsumowanie tematu

✨ Samochód Daewoo Lanos 1,5 z instalacją LPG gaśnie po wrzuceniu na luz zarówno na gazie, jak i na benzynie. Mechanicy wymienili przewody, świece i cewkę zapłonową, co przyniosło krótkotrwałą poprawę. Zaleca się odczytanie kodów błędów z modułu ECM poprzez zwarcie pinów diagnostycznych A i B pod schowkiem oraz sprawdzenie prędkości, przy której następuje zgaśnięcie. Podejrzewane elementy to czujnik ciśnienia w kolektorze ssącym (czarna kostka z trzema kablami w zielonej wtyczce) oraz sonda lambda. Możliwe przyczyny to nieszczelność układu dolotowego, zwłaszcza powietrze dostające się do kolektora ssącego, uszkodzony silnik krokowy regulujący wolne obroty lub zawór EGR. W przypadku odłączenia akumulatora lub bezpiecznika B5 konieczne jest ponowne zaprogramowanie biegu jałowego poprzez cykl zapłonu i rozgrzanie silnika do 85°C. Test odłączenia układu recyrkulacji spalin może pomóc wykluczyć problemy z zaworem EGR.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA