logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lanos benzyna-gaz dusi się i gaśnie przy ruszaniu pod obciążeniem

Robert Kaminski 28 Gru 2007 17:51 6901 12
REKLAMA
  • #1 4632765
    Robert Kaminski
    Poziom 25  
    Ocena: 124
    Mam problem ,który w dodatku będzie mi trudno precyzyjnie opisać bo dawno nim nie jeździłem.
    Lanos benzyna gaz nie wchodzi w obroty pod obciążeniem.To znaczy gdy ruszam przy stosunkowo małych obrotach i pod dużym obciążeniem zaczyna się dusić i w rezultacie gasnąć.Pedał gazu jest wciskany delikatnie.Mam wrażenie ,że nie ma odpowiedniej regulacji opóźnienia zapłonu bo co jakiś czas strzela w filtrze powietrza.
    Pod stałym obciążeniem i stałych obrotach może być
    Jeżeli był by to gaźnik to dałbym sobie radę.
  • REKLAMA
  • #2 4633941
    sebol_jazda
    Poziom 13  
    Ocena: 36
    a nie była przypadkiem zdejmowana klema, lub spadek napięcia akumulatora?
  • REKLAMA
  • #3 4634147
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2099
    WN sprawdzić
  • #4 4634343
    Robert Kaminski
    Poziom 25  
    Klemy są cienkie i obluzowane
    to fakt.A co oznacza WN.świece są wypalone odpowiednia na ceglasto.
  • #5 4634371
    sebol_jazda
    Poziom 13  
    w Lanosach jest specjalna procedura którą trzeba wykonać po zdjęciu i ponownym założeniu klem. bez jej wykonania dzieją się różne rzeczy. poszukaj na elektrodzie może jest gdzieś opis, a jak nie to napisz zrobie skany i Ci wyśle.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4634409
    lindonerl
    Poziom 18  
    Ocena: 55
    Przynajmniej raz w roku mam na warsztacie auto z zamarzniętą wodą w układzie wydechowym. Pobyt w ciepłym garażu usuwa problem, poza tym sprawdź czy mikser nie przemieścił się i nie stoi w poprzek przewodu dolotowego. Tyle na początek.
  • REKLAMA
  • #7 4634454
    Robert Kaminski
    Poziom 25  
    Wcześniej wlałem na ok 7lit.benzyny pół litra jagodzianki na kościach poprawiło się bardzo ale na krótko.Jutro sprawdzę mikser , dokręcę klemy
  • #8 4634682
    kierko
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Miałem takie objawy.
    Zacznij od wymiany kabli WN (wysokiego napięcia) i wymiany świec.
  • #9 4638675
    Robert Kaminski
    Poziom 25  
    Kable i świece były ostatnia wymieniane.Zaciekawiło minie to co napisał sebol_jazda.Czyli wynika z tego że przy problemach z kontaktem bios się krzani
  • #10 4639369
    sebol_jazda
    Poziom 13  
    Może tak być, opisana jest ta procedura w czasopiśmie "AutoElekto" dzisiaj zrobie skany i wrzuce
  • #11 4642517
    sebol_jazda
    Poziom 13  
    Oto procedura, znalazłem ja tez w innej książce co miałem pod ręką.
    Załączniki:
    • Lanos.rar (205.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 4643679
    sebol_jazda
    Poziom 13  
    tutaj jeszcze nie było napisane że ma sie ona zagrzać na wolnych obrotach, bez gazowania.
  • #13 4646495
    Robert Kaminski
    Poziom 25  
    przeglądał załącznik i wydaje się mi że nie został w całości zamieszczony

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy samochodu Daewoo Lanos z instalacją benzyna-gaz, który dusi się i gaśnie przy ruszaniu pod obciążeniem, zwłaszcza przy niskich obrotach i delikatnym wciskaniu pedału gazu. Objawy sugerują niewłaściwą regulację zapłonu, co potwierdzają strzały w filtrze powietrza. Wskazano na możliwe luźne lub cienkie klemy akumulatora oraz konieczność wykonania specjalnej procedury po ich odłączeniu i ponownym podłączeniu, aby uniknąć problemów z elektroniką. Zalecane jest sprawdzenie wysokiego napięcia (WN), wymiana kabli WN i świec zapłonowych, mimo że były one niedawno wymieniane. Poruszono także kwestię miksera gazowego, który może być przesunięty i blokować przepływ powietrza. Wspomniano o problemach z zamarzniętą wodą w układzie wydechowym, które mogą wpływać na pracę silnika. Procedura regulacji zapłonu i postępowania po odłączeniu klem jest opisana w czasopiśmie "AutoElekto" oraz innych źródłach, jednak pełna instrukcja nie została w całości udostępniona. Zaleca się również rozgrzanie silnika na wolnych obrotach bez użycia gazu przed dalszą jazdą.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA