logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

T610 przestały działać klawisze 1, 2, 3 i lewy funkcyjny. Telefon nie włącza się

shak14 16 Wrz 2006 14:03 1513 12
REKLAMA
  • #1 3025666
    shak14
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam na poczatku w t610 zacinal sie joystick wiec go wymienilem wszystko bylo ok ale przestaly dzialac klawisze 1,2,3 i lewy funkcyjny zobaczylem na schemacie ze sa w jednej lini wiec wymoczylem plyte w spirytusie wysuszylem po tym zabiegu telefon wlaczal i od razu zawias. nastepenie wygrzalem dobrze cala plyte teraz telefon wogole sie nie wlacza. Wymienialem joystic juz kilkanascie razy i nigdy nie mialem takiego problemu co jest nie tak ??
  • REKLAMA
  • #2 3025689
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    coś przegrzałeś. pod joystickiem po lewej jest układ zasilania. zoabcz czy się nie grzeje pod ładowarką- ogólnie zobacz czy się nie grzeję pod ładowarką coś
  • #3 3025771
    shak14
    Poziom 15  
    Telefon byl podlaczony jakies 15min nic sie nie zagrzalo mam go dluzej ladowac ? gdy podlacze ladowarke do samej plyty glownej swieci sie czerwona dioda pod wlacznikiem
  • #4 3025787
    revolt
    Poziom 34  
    nie więcej nie musisz. nic konkretnego nie przychodzi mi do głowy
  • REKLAMA
  • #5 3025815
    shak14
    Poziom 15  
    revolt dziekuje za szybkie odpowiedzi.To co moge jeszcze zrobic ? moze moge sprawdzic miernikiem ktory uklad jest przegrzany ?? moze ktos inny wpadnie na jakis pomysl dziwne bo na poczatku telefon sie wlaczal i niedzialaly klawisze wymoczylem w spirytusie i juz zawias niczym nie grzalem po tym jak wymienilem joystick chyba ze przegrzalem przy wylutowywaniu starego joya ale wtedu od razu telefon by sie nie wlaczal czy tak ?
  • REKLAMA
  • #6 3025848
    revolt
    Poziom 34  
    wylutowywałeś HA?
  • #7 3025856
    shak14
    Poziom 15  
    tak wylutowywalem hotem zawsze tak robilem i bylo ok
  • #8 3028528
    shak14
    Poziom 15  
    Nie ma nikt pomyslu ??
  • REKLAMA
  • #9 3028548
    revolt
    Poziom 34  
    grzej całego z topnikiem i tak już martwy.
  • #10 3028608
    shak14
    Poziom 15  
    ale raczej nie mozliwe zeby ktoras z kosci nie dochodzila dobrze poniwaz telefon najpierw sie wlaczyl wszystko dzialalo oprocz 1 2 3 i po wymyciu spirytusem zawias juz bardziej sie spodziewam ze cos przegrzalem tylko jak sprawdzic co ?
  • #11 3028666
    revolt
    Poziom 34  
    nie sprawdzisz. jedynie można jak napisałem sprawdzić czy się nie grzeje coś po podłączeniu zasilania. jak się nie spalił układ nie pozansz że zepsuty. nie posiadam podgrzewacza do płyt i z wylutowywaniem HA joysticków dałem sobie spokój po takim jak twoj przypadku. grzejesz punktowo dżojstik a reszta układów wkoło dostaje.
  • #12 3028893
    shak14
    Poziom 15  
    No to jak wylutowujesz joya ?? po koleji kazdy pin lutownica i podwadzasz czy sciagasz cala cyne z pinow kupa zachodu mi sie zdaje, jeszcze cos pokombinuje z tym tel szkoda zeby poszedl na straty:( ale co CIe nie zabije wzmocni dwu krotnie na drugi raz bede ostrozniejszy
  • #13 3028990
    revolt
    Poziom 34  
    każdy ma swój patent. ja mam z kolbą i kombinerkami :) brzmi śmiesznie ale sprawdz się.

Podsumowanie tematu

✨ W telefonie Nokia T610 po wymianie joysticka przestały działać klawisze 1, 2, 3 oraz lewy klawisz funkcyjny. Po wymoczeniu płyty głównej w spirytusie i jej wysuszeniu telefon początkowo się włączał, lecz zawieszał się, a następnie po wygrzaniu płyty przestał się włączać całkowicie. Podejrzewa się przegrzanie układu zasilania znajdującego się pod joystickiem, jednak po podłączeniu ładowarki nie stwierdzono nadmiernego nagrzewania. Wylutowywanie joysticka odbywało się metodą hot air (gorącym powietrzem), co wcześniej nie powodowało problemów. Próby diagnozy ograniczają się do sprawdzenia nagrzewania układów po podłączeniu zasilania, gdyż brak jest możliwości pomiaru uszkodzonych elementów miernikiem. Wymiana joysticka i naprawa płyty wymaga ostrożności, gdyż punktowe grzanie może uszkodzić sąsiednie układy. Metody demontażu joysticka różnią się, niektórzy stosują kolbę lutowniczą i kombinerki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA