logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik Festo FPC101 - jak odzyskać program po awarii baterii?

dabek12 16 Wrz 2006 18:32 6902 13
  • #1 3026490
    dabek12
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    czy kteś może spotkał się z tym sterownikiem ma program i potrafiłby mi pomóc mam taki problem że posiadam 2 identyczne maszyny z jednej z nich wyleciał program bateria podtrzymująca padła i tak sie stało poprostu potrzebowałbym program i jakieś wskazówki
    za wszelką pomoc dzięki
  • #2 3026516
    histeria
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Wydaje mi się że mało informacji.Sterownik to jedno a program pracy
    maszyny w sterowniku to drugie.Bateria raczej podtrzymuje dane wprowadzone przez operatora-program sterujący raczej powinien pozostać.
  • #3 3026560
    jacusm
    Poziom 15  
    Ocena: 254
    Witam

Miałem do czynienia z tymi sterownikami.
    Żeby z nim sie połączyć musisz mieć program o ile dobrze pamiętam "FST" firmy Festo , oraz kabelek.
    Gdy bateria w tym sterowniku pada , program sterujący jest kasowany.
    Chociaż istnieje opcja która pozwala na zapisanie programu sterującego do Epromu który jest w sterowniku.

pozdrawiam serdecznie.
  • #4 3026953
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    Cytat:
    Chociaż istnieje opcja która pozwala na zapisanie programu sterującego do Epromu który jest w sterowniku.

to nie żadna opcja tylko standartowo sterownik dostarczany jest z pamięcia RAM zasilaną z baterii co ułatwia prace w fazie projektowej , póżniej powinno zaprogramować się pamięć EPROM zamieniając ją z RAM
    do programowania wystarczy prosty kabel RS232
  • #5 3027104
    jacusm
    Poziom 15  
    Witam ponownie

Bogdan mylisz się.
    Zaprogramowanie Epromu polega na wgraniu systemu operacyjnego sterownika plus program sterujący do nowego Epromu i podmianie z istniejącym Epromem.
    W momencie uruchomienia sterownika program sterujący jest przesyłany z Epromu do Ramu.
    A tak przy okazji wyprowadzenia Epromu nie zgadzają się z wyprowadzeniami Ramu.

Pozdrawiam serdecznie
    Jacek
  • #6 3028198
    bogdan_p
    Poziom 39  
    zacznę od tego
    Cytat:
    A tak przy okazji wyprowadzenia Epromu nie zgadzają się z wyprowadzeniami Ramu.

to chyba nigdy nie miałeś do czynienia z Ram i Eprom bo wyprowadzenia są identyczne , zobacz sobie załącznik , sposób odczytu jest identyczny natomiast do zapisu Eprom wymaga odpowiedniej procedury programowania i napięcia prograującego w zależności od wersji pamięci ( 12V - 27V )
    Cytat:
    Zaprogramowanie Epromu polega na wgraniu systemu operacyjnego sterownika plus program sterujący do nowego Epromu i podmianie z istniejącym Epromem.

system operacyjny dostarczany jest z sterownikiem i odpowiedniej wersji , możesz jedynie ją zaktualizować
    Cytat:
    W momencie uruchomienia sterownika program sterujący jest przesyłany z Epromu do Ramu.

pamięć programu nie ma znaczenia w czym się znajduje w Ram czy w Eprom , to wydzielony obszar pamięci , a najczęściej ten bank to Ram z podtrzymaniem bateryjnym , tak więc nie ma żadnego sensu przenoszenia programu z jednej pamięci do drugiej
    na koniec sterownik PCL nie jest programatorem pamięci Eprom , do tego wymagany jest odpowiedni programator
    Załączniki:
    • ram_eprom.rar (35.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 3031353
    jacusm
    Poziom 15  
    Witam

Wydaje mi się że mówimy o różnych sterownikach firmy Festo FPC101.
    Dlatego załączam zdjęcia dwóch sterowników , jednego oryginalnego Fst101 (bez maskownicy przedniej i ekranu) a drugi to sterownik który wykonałem kilkanaście lat temu i który jest prawie dokładna kopią sterownika Fpc101.
    Myślę że zdjęcia te wyjaśnią nieporozumienia a przy okazji odpowiedzą na sugestie że nie mam pojęcia o różnicach między Ramem a Epromem etc.

Nie napisałem również że sterownik jest programatorem pamięci Eprom.
    Nie wiem skąd takie wnioski?.
    Program FST może generować plik w postaci Inellec HEX. Plik ten jest przesyłany do dowolnego programatora pamięci EPROM.
    W tym Epromie jest zawarty system operacyjny sterownika plus program wykonawczy.
    Eprom użyty w tym sterowniku to 27C256 a Ram to 62256 i ich wyprowadzenia nie są kompatybilne.

Zamieszczam również zdjęcie kabelka RS232.
    Opis kabelka
    DB9 Cannon
    5-----------------------> 9c
    3----------------------->11c
    2----------------------->10c
    Mostek na DB9 1-6-4 oraz 7-8.

Myślę że chociaż opis tego kabelka pomoże koledze w rozwiązaniu problemu.
    Niestety program FST gdzieś się zapodział.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Sterownik Festo FPC101 - jak odzyskać program po awarii baterii? KabelRS232.JPG (111.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sterownik Festo FPC101 - jak odzyskać program po awarii baterii? DSCF1128.JPG (116.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sterownik Festo FPC101 - jak odzyskać program po awarii baterii? DSCF1127.JPG (116.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 3033282
    bogdan_p
    Poziom 39  
    przyznaję Ci rację że mówimy o różnych sterownikach Festo , ja na co dzień mam do czynienia z serią 405 i IPC
    co do pamięci to nie masz racji porównaj sobie , wyjątek to linia adresowa A14
    Załączniki:
    • 27256_62256.rar (42.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 3035130
    jacusm
    Poziom 15  
    Witam

Widzę Bogdan że twoje musi być zawsze na wierzchu.
    Komentujesz i cytujesz moje posty , chociaż jak się okazuje na oczy nie widziałeś sterownika FPC101.
    Faktycznie pamięć Ram i Eprom w tym sterowniku są pod względem wyprowadzeń prawie takie same. Tylko jak to mówią w reklamie cytuję
    "prawie robi wielką różnicę". I jak sam na pewno wiesz w tym sterowniku nie zamienialne podkreślam w tym sterowniku żeby nie było nieporozumień.

Pozdrawiam
  • #10 3036496
    bogdan_p
    Poziom 39  
    w cale moje nie musi być na wierzchu , to po prostu fakt zobacz sobie wyprowadzenia pamięci Ram i Eprom tej samej wielkości zawsze są identyczne wyjątek stanowi wyprowadzenie napięcia programującego i nie ma tu żadnego " prawie "
    to tyle na temat pamięci , myślę że nie ma sensu prowadzenia dalszej polemiki bo i tak nic nie wnosi ona do tematu
  • #11 3628470
    kgg
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Kupiłem sterownik FESTO FPC-202 . Chciałbym go uruchomić. Nie mam kabelka do komunikacji z PC. Czy mogę prosić o pomoc??? Z góry dziękuję. Pzdr. Krzysztof.
  • #12 6637719
    xMATEVSHx
    Poziom 11  
    Witam !
    wiem że odgrzewam temat ale czy ktoś jest w stanie podać wartości kondesatorów w sterowniku fpc 101 b zaznaczone na zdjeciy czerwona ramką?? jeden z tych kondesatoró padł u nas w sterowniki i nie mam pojecia jaki to bo nic po nim nie zostało

Sterownik Festo FPC101 - jak odzyskać program po awarii baterii?
  • #13 9056462
    mechi88
    Poziom 2  
    podam ich oznaczenia a pojemnosci znajdz juz sobie w google. w kolejnosci od lewej:
    1(pierwszy), 3, 4, 7(ostatni w linii) maja oznaczenia "333K§ X7R63"
    2,5 to sa "104M5E"
    6 to "47nM 2F463"

na sterownik patrzylem w ten sposob jaki zamiesciles na zdjeciu.
  • #14 13233522
    nipplex
    Poziom 1  
    Hello gentlemen, I have a plc Festo FPC 101B that has damaged the EPROM.
    I do not have another PC to copy from the EPROM to repair it.
    I saw that in fact often jacusm has built a PLC, very good!
    I wanted to know if by any chance jacusm still has a copy of the EPROM (hex or binary) from postarmi, I'd be a great help.
    Thank you, hello

Witam panowie, mam plc Festo FPC 101B, który uszkodzony EPROM.
    Nie mam innego komputera, aby skopiować z pamięci EPROM, aby go naprawić.
    Widziałam, że w rzeczywistości często jacusm zbudował PLC, bardzo dobre!
    Chciałem się dowiedzieć, czy przez jakikolwiek jacusm możliwe jeszcze kopię EPROM (szesnastkowy lub binarny) z postarmi, byłbym bardzo pomocne.
    Dziękuję, witam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu odzyskania programu w sterowniku Festo FPC101 po awarii baterii podtrzymującej pamięć RAM. W sterowniku tym program sterujący jest przechowywany w pamięci RAM z podtrzymaniem bateryjnym, a bateria odpowiada za zachowanie danych w RAM. Po wyczerpaniu baterii program w RAM jest tracony. Istnieje pamięć EPROM (np. 27C256), w której znajduje się system operacyjny sterownika oraz program wykonawczy, jednak nie jest ona bezpośrednio zamienna z pamięcią RAM i wymaga specjalnego programatora do zapisu. Programowanie sterownika odbywa się za pomocą dedykowanego oprogramowania FST firmy Festo oraz kabla RS232. Wymiana baterii nie przywraca utraconego programu, dlatego konieczne jest posiadanie kopii programu lub pliku HEX do zaprogramowania EPROM. W dyskusji pojawiły się także informacje o różnicach w wyprowadzeniach pamięci RAM i EPROM oraz o konieczności stosowania odpowiednich napięć programujących pamięć EPROM. Użytkownicy podkreślają, że program sterujący nie jest automatycznie zachowywany w EPROM, a jego utrata po awarii baterii jest typowa dla tego modelu sterownika. Wątek uzupełniono o zapytania dotyczące wartości kondensatorów w sterowniku FPC101B oraz prośby o kopie plików EPROM w formacie HEX lub binarnym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA