logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FESTO FPC-202, czy ktoś ma dokumentację do 'drabinek'

adam_es 20 Paź 2006 13:16 3768 8
  • #1 3135170
    adam_es
    Poziom 30  
    Ocena: 185
    Witam, mam sterownik wysp zaworowych FESTO FPC-202 i oryginalny soft do niego, ale mam problemy z zapisem niektórych poleceń w "drabinkach". Wszystkie standardowe działania logiczne nie sprawiają trudności, ale nie mogę wpisywać nastaw liczników lub wykonywać działań na wielu sygnałach. Jeśli ktoś ma oryginalną instrukcję do oprogramowania, proszę o pomoc. Adam.
  • #3 3627011
    kgg
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Kupiłem taki sterownik na Allegro. Chciałbym go uruchomić. Nie mam kabelka do komunikacji z PC. Czy mog prosić o pomoc??? Z góry dziękuję. Pzdr. Krzysztof.
  • #4 3665939
    brontos
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    kgg-w moim dawnym zakladzie pracowało kilka fpc-202. Do programowania potrzebny jest interface rs232-pętla prąd.20 mA.
    Być moze gdzieś zachowały sie jakieś materiały. szukać ?
  • #5 4785623
    Darkiu
    Poziom 2  
    Mam kilka pytań odnośnie FPC-202. Nad klawiaturą są dwie kości - czy prawy to eprom (jest na nim napis nr programu, data)?? Sterownik stał 3 lata bez napięcia i miał wyjętą baterię. Czy możliwe, że pamięta program ??? Po podaniu napięcia świeci sie zielona RUN, po wciśnięciu STOP migają cztery górne diody. Z góry dziękuję za pomoc
  • #6 4806047
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 110
    To widzę, że wszyscy macie problem z FPC202. W tym sterowniku nie da się wgrać nowego programu, ponieważ jest tam pamięć stała, typu EPROM, kasowalna jedynie za pomocą naświetlania poprzez okienko po zdjęciu nalepki na EPROM-ie. Do zaprogramowania EPROM-u potrzebny jest zewnętrzny programator. Z tego, co mi wiadomo, można "łysy" EPROM włożyć do starego sterownika OMRON (chyba C20? - ale nie jestem pewny), w SysWin, lub CXProgrammer napisać program i "wklepać" go do EPROM-u, następnie tak nagrany EPROM przerzucić do FPC202.
  • #7 4875273
    maly40
    Poziom 1  
    Miałem jakiś rok temu taki sterownik. Do programowania potrzebny jest specjalna pętla prądowa, nie pamiętam szczegółów, ale musi to być pętla robiona przez festo. Program inny niż na epromie da się wgrać. Ja to zrobiłem tak: zgrałem ze sterownika stary program - wyjąłem kość epromu - ustawiłem przełącznik wczytywania programu z eprom na pamięć wewnętrzną-wgrałem nowy program. Tylko trzeba wtedy pamiętać o baterii, ta pamięć jest przez nią podtrzymywana.
  • #8 6517089
    morfik
    Poziom 11  
    Miałbym pytanie odnośnie tego FESTO FPC-202
    Co to jest za błąd „ER10”
    po wymianie baterii tak się stało
    (ten sterownik chodzi w maszynie pakującej u brachola)
    z góry dzięki za podpowiedzi
  • #9 6587644
    brontos
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    morfik-Er10 Program directory empty.
    Bateria wymieniana była przy WYŁACZONYM sterowniku!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sterownika wysp zaworowych FESTO FPC-202 oraz problemów z programowaniem w języku drabinkowym, zwłaszcza z zapisem nastaw liczników i operacji na wielu sygnałach. Sterownik posiada pamięć EPROM, którą można kasować tylko przez naświetlanie i wymaga zewnętrznego programatora do wgrywania programów. Programowanie odbywa się za pomocą specjalnego interfejsu RS232 z pętlą prądową 20 mA, dedykowanego przez FESTO. Możliwe jest zgranie programu ze sterownika, wymiana EPROM-u oraz przełączanie trybu pamięci na wewnętrzną, podtrzymywaną baterią. Wymiana baterii przy wyłączonym sterowniku może skutkować błędem ER10 oznaczającym pusty katalog programu. Dostępne są poradniki i dokumentacja na stronie FESTO, jednak oryginalna instrukcja do programowania drabinek jest poszukiwana. Wspomniano także o kompatybilności EPROM-u z innymi sterownikami, np. OMRON C20, do edycji programów w środowiskach SysWin lub CXProgrammer.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA