logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Skype generuje ruch sieciowy, gdy jest uruchomiony, ale nieużywany?

tzok 17 Wrz 2006 15:26 3691 13
REKLAMA
  • #1 3029088
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6414
    No właśnie, zostawiłem sobie włączony komputer z uruchomionym Skype'm, nic poza Skype'w nie korzystało z sieci, mam publiczne IP a komputer na którym był uruchomiony Skype jest w DMZ, uprzedzając pytanie, że to może nie Skype generował ruch - logi firewalla to potwierdzają - oto rezultat (pomiar na routerze):
    Załączniki:
    • Czy Skype generuje ruch sieciowy, gdy jest uruchomiony, ale nieużywany? skype_traffic.gif (7.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3029097
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Dziwna sprawa :/ trochę zaskakująca
    Cytat:
    nic posza Skype'w mie korzystało

Nie wiem o co chodzi :lol: :?

Dodano po 30 [sekundy]:

Dziwna sprawa :/ trochę zaskakująca
    Cytat:
    nic posza Skype'w mie korzystało

Nie wiem o co chodzi :lol: :?
  • #3 3029110
    tzok
    Zapewniem, że byłem trzeźwy jak to pisałem... tylko trochę się spieszyłem ;)
  • REKLAMA
  • #4 3029113
    krzychoocpp
    Ocena: 58
    Witam, sprawdź czy to na pewno skype (uruchom w linni poleceń "netstat -ao"), dowiesz się z jakimi adresami się łączy. Co dokładnie wysyła, pokaże Ci sniffer, np. wireshark. Podejrzewam że sprawdza stan listy kontaktów, aktualizacje, itd.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #5 3029115
    tzok
    To bardziej dla Was zagadka ;) ja wiem (no, podejrzewam że wiem) co on robi...
  • REKLAMA
  • #6 3029123
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Skype (jak i każdy komunikator co jakiś czas wysyła wiadomość do serwera zę jest w online lub kiedy nastąpiła zmiana statusu ) trochę dziwne że tak dużo.
    Cytat:

nic poza Skype'w nie korzystało z sieci

Może taki ruch też powodowała automatyczna aktualizacja jakiegoś programu, nawet skypa?
  • #7 3029125
    lex00
    Poziom 26  
    Mógłbyś ogłosić swoje podejrzenia :D
  • #8 3029549
    tzok
    Dobra - nie zauważyliście pewnej podejrzanej "zdolności" Skype do przesyłania plików między dwoma użytkownikami za NATami, albo do rozmów audio/video między takimi użytkownikami. Jak wiadomo Skype jest programem twórców Kaazy i wykorzystuje znane z sieci p2p rozwiązania, podejrzewam więc, że komputery z publicznym IP i nieobciążonym łączem są wykorzystywane w realizowaniu takich połączeń jako pośrednicy (a'la proxy). Jeśli uważnie się przyjrzeć tym wykresom to dane wysłane = dane odebrane.

Na 100% jest to ruch generowany przez Skype i nie w celu pobierania aktualizacji. Skype zaczyna się tak zachowywać, jeśli jest połączony przez dłuższy czas a na komputerze nic się nie robi (zwłaszcza dotyczy to wykorzystania sieci). Na wykresie transfer się urywa bo... wyłączyłem Skype'a.
  • #9 3029568
    lex00
    Poziom 26  
    Ciekawe sam bym nigdy o tym nie pomyślał. Jak już ktoś powiedział
    Cytat:
    Dziwny jest ten świat
  • #10 3029595
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    tzok napisał:
    Dobra - nie zauważyliście pewnej podejrzanej "zdolności" Skype do przesyłania plików między dwoma użytkownikami za NATami, albo do rozmów audio/video między takimi użytkownikami. Jak wiadomo Skype jest programem twórców Kaazy i wykorzystuje znane z sieci p2p rozwiązania, podejrzewam więc, że komputery z publicznym IP i nieobciążonym łączem są wykorzystywane w realizowaniu takich połączeń jako pośrednicy (a'la proxy). Jeśli uważnie się przyjżeć tym wykresom to dane wysłane = dane odebrane.

Trochę dziwna ta teoria i może pytanie jest zadawanie nie na tym forum co trzeba http://skype.onet.pl/forum.html .
    A niby po co skype na innych komputerach miało służyć jako pośrednik łączości, ich serwer pełni taką role. W przypadku programów wymiany plików typu kazaa to ma sens (szczególności brak centralnego serwera) , ale dla komunikatorów to i tak jest potrzebny centralny serwer w celu identyfikacji użytkowników (naliczania opłat za połaczenia pc - tel, pocztagłosowa itp.) i ich komputerów w sieci.
    A sama komunikacja między użytkownikami skypa (czat, głos ,wideo) jest bezpośrednia (p2p).
  • Pomocny post
    #11 3029596
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Jak (nie)wiadomo skype łączy sie z dziesiątkami roznych serwerów, dziwnym protokolem, zabezpieczony jest przed deassemblacja, i w sumie to niebezpieczny program - bo nie wiadomo co wysyla i gdzie.
  • REKLAMA
  • #12 3029614
    krzychoocpp
    Ocena: 58
    Krążyły plotki że protokół Skype został złamany przez pewną firmę, bodajże chińską. Jednak nie podzieliła się ona z nikim swoim odkryciem, a szkoda. Gdzie wysyła można się dowiedzieć (chyba że pakiety przechodzą przez kilka komputerów), jednak z tego co wiem transmisja jest szyfrowana.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #13 3029632
    tzok
    arnoldk_20 napisał:
    A niby po co skype na innych komputerach miało służyć jako pośrednik łączości, ich serwer pełni taką role. W przypadku programów wymiany plików typu kazaa to ma sens (szczególności brak centralnego serwera) , ale dla komunikatorów to i tak jest potrzebny centralny serwer w celu identyfikacji użytkowników (naliczania opłat za połaczenia pc - tel, pocztagłosowa itp.) i ich komputerów w sieci.
    A sama komunikacja między użytkownikami skypa (czat, głos ,wideo) jest bezpośrednia (p2p).
    Problem w tym, że jeśli komputery z obu stron są za NATem komunikacja P2P jest niemożliwa, trzeba użyć pośrednicząceo serwera i jeśli miał by to być centralny serwer komunikatora to wiązało by się to z ograomnymi kosztami utrzymania łącza.
  • Pomocny post
    #14 3030041
    koza18
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Niekoniecznie, wystarczy zastosować tzw. hole punching http://en.wikipedia.org/wiki/UDP_hole_punching, tylko klienci muszą znać swoje zewnętrzne adresy IP. Czasami przy przesyłaniu plku skypem gdy ma problemy z ustanowieniem bezpośredniego połączenia, wyświetla komunikat że transfer jest przekierowywany (transfer relayed). Prawdopodobnie takie coś zarejestrowałeś, serwer skype'a kazał twojemu klientowi odbijać pakiety z jednego IP pod inne.

Podsumowanie tematu

✨ Skype generuje ruch sieciowy nawet gdy jest uruchomiony, ale nieużywany. Program okresowo wysyła sygnały do serwerów, informując o statusie online oraz ewentualnych zmianach, co może powodować stały transfer danych. Dodatkowo, Skype wykorzystuje mechanizmy P2P podobne do tych znanych z sieci Kaaza, co oznacza, że komputery z publicznym IP mogą pełnić rolę pośredników (proxy) w przesyłaniu plików lub rozmowach audio/wideo między użytkownikami za NAT-ami. W przypadku braku bezpośredniego połączenia P2P, Skype stosuje techniki takie jak UDP hole punching, a transfery mogą być przekierowywane przez inne węzły sieci. Protokół Skype jest szyfrowany i zabezpieczony przed analizą, co utrudnia dokładne monitorowanie przesyłanych danych. Ruch generowany przez Skype nie wynika z aktualizacji programu, lecz z jego działania w sieci P2P i utrzymania połączenia z serwerami oraz innymi klientami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA