logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz monoblok do subwoofera: opinie o TDA 1562 i schematy tranzystorowe

Djeight 17 Wrz 2006 18:24 995 3
REKLAMA
  • #1 3029602
    Djeight
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie
    Mam się z zamiarem zrobienia wzmacniacza monobloku do subniskotonowej skrzyni ale musi mieć solidną moc najlepiej żeby moc miała się w granicy 40-70W RMS i zastanawiam się nad kostką TDA 1562 co o niej sądzicie i kto na tej kości robił już wzmaka ,?? jaka jest jej prawdziwa moc.

Jeżeli macie jakieś schematy wzmacniaczy tranzystorowych do samochodu to jestem zainteresowany :)

Druga sprawa to który scalak zastosować jako preampa , chodzi mi o to żeby można podłaczyć go bezpośrednio pod wyjścia głosnikowe radia .
    Jeśli macie jakieś schematy to bym prosił

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3029728
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6168
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Audio
  • #4 3029804
    pawel200388

Poziom 17  
    Ocena: 17
    Osobiscie polecalbym TDA8560Q lub TDA8563. Z tego co pamiętam to one mają chyba 2 x 40W RMS. Niepotrzebny im też żaden preamp. Ściągnij sobie z neta pliczek TDA8560.pdf (TDA8563.pdf) i zobacz czy ci bedzie odpowiadac moc. Jesli tak to budujesz bardzo prosty ukladzik (chocby ten zawarty w owym pliku). Jest tam naprawde malo elementow, wiec nie powinienes miec problemow. Daj tylko w miare duze radiatory. Na stronie 11 (pliku TDA8560Q.pdf) masz nawet schemacik przełącznika elektronicznego co sie moze przydac (wygoda przy uruchamianiu, gdyz wystarczy pociagnac jeszcze jeden kabelek by wzmak sie uruchomil razem z radyjkiem). Jesli masz w radiu wyjscia przeznaczone do podlaczenia wzmaka to podlaczasz bezposrednio pod nozki 1, 13, 2(GND), jesli nie masz takiego wyjscia podpinasz szeregowo rezystory kilkuset-omowe.
    Powodzenia
    Konto firmowe:
    Think of Home Paweł Michałowski
    Moniuszki 2, Skierniewice, 96-100 | Tel.: +48 XXX XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: www.thinkofhome.pl
REKLAMA