logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat zasilacza 15V 40A do ogniwa Peltiera - poszukiwany

sadamek 17 Wrz 2006 20:15 3041 4
REKLAMA
  • #1 3029947
    sadamek
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Szukam scematu zasilacza o parametrach jak w temacie do zasilania ogniwa peltiera
  • REKLAMA
  • #2 3030238
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Witam
    Co to za potwór ten peltier o mocy 600W, ja o takim nawet nie słyszałem. Z jakiego napięcia chcesz uzyskać 15V 40A, domyślam się że z 230V więc trzeba zrobić przetwornicę o mocy 600W minimum a na wtórnym ma dawać 15V. Wykonanie takiej przetwornicy nie będzie łatwe a jeżeli zaczniesz oszczędzać na elementach to zapomnij o budowie tego urządzenia. Jest jeszcze jeden problem, przetwornica musi być obciążona na minimum 5-10% albo jakiś procesor będzie ją okresowo wyłączał.
    ------------------------------------
    Do chłodzenia akwarium potrzebna jest duża klimatyzacja na freonie, ale najwygodniej klimatyzować pomieszczenie z akwarium. Jak schłodzisz akwarium o kilka stopni poniżej otoczenia i będzie duża wilgotność powietrza to zacznie ci się skraplać woda na szybach :D .
  • REKLAMA
  • #3 3034597
    sadamek
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    są nawet takie ogniwa na allegro po kolo 80zł, wiem ze zasilacz nie bedzie prosty ale szukam konkretnego rozwiązania a nie teoretycznych rozważań, normalnie stosuje sie takie chłodziarki nawet freonowe i nie skrapla sie woda na szybach
  • REKLAMA
  • #4 3034715
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Witam
    Sprawa jest na straconych pozycjach. Płytki Peltiera mają sprawność 50% więc 0,5kW mocy chłodzonej zamieni się na 1kW ciepła. System odprowadzania ciepła musi być wydajny najlepiej bieżącą wodą a ciepło musi być odprowadzane na zewnątrz. Taniej wyjdzie zrobić klimatyzację dla całego pomieszczenia a sprawność chłodzenia freonem gdy nie chcesz zamrażać przekracza 90%. Następną zaletą freonu to gotowe instalacje do zamontowania i widziałem już w cenie 1200zł.
    Największe płytki Peltiera widziałem o mocy 267W i kosztowały ponad 100zł a na allegro jak będziesz szukał okazji to czeka cię niemiła niespodzianka.
  • #5 3041978
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Jeśli się zdecydujesz mając na uwadze powyższe aspekty to propnuję kupić transformator, który ma uzwojenie wtórne o napięciu 10-11.5V. założyć następnie odpowiedni mostek Graetz'a i solidny kondensator. Napięcie na kondensatorze bez obciążenia nie powinno przekraczać (dopuszczalnych) 15,4V. Tym bardziej, że układ będzie obciążony.

--
    pozdrawiam
REKLAMA