logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer nowy czy stary? Stosowane wzmacniacze cyfrowe?

gier85 17 Wrz 2006 21:42 4130 3
REKLAMA
  • #1 3030321
    gier85
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam interesuje mnie pewna sprawa. Posiadam wzmacniacz pioneer a-502r.. oto jego foto:

2x100W/8ohm
    pobor z sieci 500W

Lecz chciał bym w przyszłości kupić jakiś taki bajer..powiedzmy to:

i link z parametrami:
    http://www.allegro.pl/item127437223_pioneer_vsx_516_gwar_pl_dsv_f_vat_raty_warszaw.html

Pomijając różnicę w jakości i szczegółowości dzwięku.. domyślam się że ten nowy ampli bije w tym na łep moj wzmacniacz..chociaż?? ten a-502r i tak nie jest z niskiej półki..ale nie o to chodzi..
    Chodzi o moc jedno i drugie ma po 100W na kanał, wzmacniacz 2 kanały pobór z sieci 500W, ampli 6 kanałów i pobór..320W?? jak to?
    Może mi to ktoś wytłumaczyć? Faktycznie uzyskam taką moc na tym ampli co na moim wzmacniaczu?? te 100W nie jest troche naciągnięte?? Czy może w takich cudach stosowane są wzmacniacze cyfrowe??

Pytam bo nie chciał bym kupić czegoś co gra dużo słabiej, nie mam też jak możliwości sprawdzenia takiego sprzętu, sprawdzanie w sklepie jest do niczego, kupowałem tak wieże sony mhc-rg270 (ok.900zł) 2x200W (RMS 2x100W) (heh śmieszy mnie to) w sklepie odkręciłem volume do 25.. niby gra fajnie.. w domu się okazało że volume jest tylko do 30 :D tylko dlaczego gdy podłącze do tej wieży kolumny gabarytów altus 110, a potem to wzmaka (niby tej samej mocy)... wzmak wypada 200x lepiej?

Może mi ktoś na to odpowiedzieć? Może i ktoś inny przy okazji skożysta.
    Sprzęt służy głównie do słuchania muzyki z CD i MP3/DVD (wiem słaba jakość), może zamiast wydawać kase na takiego ampli zrobić lepsze kolumny? na oryginalnych tonsilach?
    Kolumny mam DIY na wzór altus 110 na stx (troche lipa nie?) :)
  • REKLAMA
  • #2 3030405
    Jectiv
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Ten VSX jest do kina domowego. Przy tego rodzaju sprzęcie wielu producentów podaje maksymalną moc przy wysterowaniu jednego kanału. Jeżeli zagrają wszystkie kanały jednocześnie to wzmacniacz nie osiągnie pełnej mocy bo zasilacz jest za słaby.
    Nie słyszałem żadnego z tych urządzeń, ale przy poborze mocy 320W VSX może w rzeczywistości mieć około 2x60 w stereo i połowę tego przy grających wszystkich kanałach.
    Brzmieniowo, przy słabym zasilaczu będzie źle kontrolowany buczący bas.
    Jeżeli zależy na jakości dźwięku to do stereo polecam osobny wzmacniacz.
    Prawdziwe moce przy amplitunerach kina domowego podają na pewno Denon i Harman/Kardon.
  • REKLAMA
  • #3 3032072
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Przypuszczam, że w stereo nowy nabytek będzie brzmiał, niestety, znacznie gorzej. Amplitunery kina domowego wypadają słabiej przy odsłuchu nagrań muzycznych od wzmacniaczy stereo z analogicznej półki cenowej. Jeżeli chciałbyś zastąpić swój wzmacniacz amplitunerem AV i nie słyszeć różnicy, musisz sięgnąć po coś z półki ok. 3kzł, np H/K AVR 435.
  • #4 3032224
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Audio
REKLAMA