logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rada - Adaptery MP#/FM, zestawy słuchawkowe - Nokia

pjonak 19 Wrz 2006 10:14 1181 6
REKLAMA
  • #1 3034590
    pjonak
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Gorąco nie polecam kupna adapterów FM/MP3 i zestawów słuchawkowych niefirmowych. Wydałem nie az tak strasznie wiele bo 17 zł za 2 adaptery i zestaw słuchawkowy wraz z przesyłka pocztową.

I tu zonk.

Napisane jest na aukcji że zestaw jest stereo a moja kochana Nokia 6230 wykrywa go tylko jako mono. Więc sprubowałem w mp3 bo może radio ma kaprys. I tu to samo brak rozróżnienia stron. Czyli mono.

Zabrałem się za adaptery i tu też zonk są one mono:(. Ale niestety sprzawca nie napisał czy one są stereo czy mono.

Ale dobrze że mam słuchawki TDK to w połączeniu z tym bardziewnym adapterem daje o niebo lepszy dżwięk niż ten zestaw słuchawkowy.

Więc gorąco nie polecam takich zakupów no chyba że za darmo dadzą o wtedy jako zapas.

teraz zapewne bede sie użerał ze sprzedawcą ale zobaczymy. Wcześniej pisałem maile do osób z tymi zestawami to 80% napisało że nie ma różnicy między orginalnym a tym zestawem. To te 20% wliczyłem jako malkontentów. A tu zon oni mieli rację;(. Ale że adapter jest mono ehh.

Trzeba poszukać orginalnego adaptera NOKIA
    [/b]
  • REKLAMA
  • #2 3034620
    marik_te
    Poziom 22  
    Ocena: 57
    Tak to bywa z nieorginalnymi zestawami, z jakiegoś powodu są tanie. Ja mam przejściówkę na jacka 3,5mm i do tego podłączone normalne duże słuchawki PHILIPSA takie z pałąkiem. I to jest dopiero dźwięk:) Douszne sie chowają. A telefon mam Nokie 5510 i 6822
  • REKLAMA
  • #3 3034669
    pjonak
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    A adapter orginalny czy też tania tandeta?

aaa zakup był u gościa który ma login DARKTRONIK

az dziwo że negatywów nie mają.

ps własnie w tym tygodniu dostał pierwszego negatywa;)
  • REKLAMA
  • #4 3034819
    marik_te
    Poziom 22  
    Adapter do 5510 jest oryginalny( z 2,5mm na 3,5mm) A do 6822 jakiś nieoryginalny, ale dobrze zrobiony. I nie ma żadnych problemów. Wszystkie kable ciasno wchodzą i nie przerywa na stykach. Nawet kiedyś jak wstałem a zaponmiałem że mam słuchawki to telefon pleciał za mną wisząc na kablu i nwet się nie wypioł. A ta 5510 to swoje waży:)
  • #5 3336049
    treborrrrr
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    Ja mam zrobiony adapter do 6230 i tam nie znalazłem opcji stereo. Czyzby wyprowadzenie było na mono?
  • #6 3358731
    marik_te
    Poziom 22  
    Najprawdopodobniej tak. A nie jest to czasem uniwersalny adapter do wielu nowych nokii, np 6610?
  • REKLAMA
  • #7 3360275
    Multi_COM
    Spec od GSM
    Ocena: 60
    goscie zastosowali chyba wtyk mono i z tad ten problem.....sprzedajemy adaptery mp3 do SE, Siemensow i wszystko chodzi bez zadnego problemu - cena takiego adaptera to 2,49 zl brutto

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ostrzega przed zakupem nieoryginalnych adapterów FM/MP3 i zestawów słuchawkowych do telefonów Nokia, gdyż mimo deklaracji o stereo, urządzenia takie jak Nokia 6230 wykrywają je jako mono, co potwierdzają testy na radiu i odtwarzaczu MP3. Adaptery często mają wtyki mono, co powoduje brak rozróżnienia kanałów audio. W dyskusji pojawiły się opinie, że oryginalne adaptery, np. do modeli Nokia 5510 i 6822, działają poprawnie i zapewniają lepszą jakość dźwięku. Nieoryginalne adaptery są tanie, ale mogą mieć problemy z kompatybilnością i jakością dźwięku. Wskazano, że niektóre adaptery są uniwersalne i mogą nie wspierać stereo na wszystkich modelach Nokii. Przykładowo adaptery do Sony Ericsson i Siemens działają bez problemów, a ich cena jest niska. Zaleca się stosowanie oryginalnych lub dobrze wykonanych adapterów oraz słuchawek wysokiej jakości, np. marki TDK lub Philips, aby uzyskać lepszy dźwięk.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA