logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pop-Port (Nokia) - jak zmusic do pracy stereo na sluchawki?

29 Gru 2007 23:56 3504 8
REKLAMA
  • #1 4638643
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4638699
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4638720
    Ficu
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    Też mnie to interesuje. Mam rozmontowany oryginalny zestaw słuchawkowy - jakby co to mogę coś sprawdzić. Na razie trochę się bawiłem przykładając diodę w rożne miejsca portu; jak przykładam do 2 i 3 to dioda miga, po chwili pojawia się napis: akcesorium niekompatybilne.
    W zestawie słuchawkowym obok układu scalonego są kondensatory i rezystory.
  • REKLAMA
  • #5 4638732
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 4654834
    Ficu
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    Ma ktoś jakiś schemat podłączenia tego scalka?
  • #8 4657321
    JareckiP
    Poziom 27  
    Ocena: 11
    maxi128 napisał:
    bo zaplacilem za adapter dosc duzo

Rozumiem ze kupiłeś oryginał. Też się nad tym zastanawiałem bo kiedyś kupiłem taki adapterek (nieoryginalny) i myślałem że nie działa bo robiły go chińskie łapki a okazuje się że pies pogrzebany na całości :roll:
  • #9 4657960
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2651
    Witam.
    Przeczytałem posty i zgadza sie co do identyfikacji zestawów ze w jednych jest porostu zwora a w innych układzik jednak wszystko zależy od modelu telefonu miałem 6610 która miała radio i zestaw słuchawkowy stereo w nim właśnie jest układzik, teraz mam 7610 ( oryginalny zestaw niestety mono - zwora)i zestaw od 6610 stereo nie dział (komunikat nieobsługiwane akcesorium) ale z tego względu ze 7610 w ogóle nie obsługuje dźwięku stereo nawet gdy zamiast układu zewrę piny i nie pokaże komunikatu o nieobsługiwanym akcesorium dźwięk jest w jednej słuchawce. Mój wniosek oprócz prawidłowego zidentyfikowaniu zestawu przez telefon to właśnie telefon musi obsługiwać dźwięk stereo a nie tylko sam zestaw.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu uzyskania dźwięku stereo na słuchawkach podłączanych przez adapter Nokia Pop-Port do gniazda jack 3,5 mm. W oryginalnych zestawach piny 9 i 10 odpowiadają za mikrofon i przełącznik odbioru rozmowy, natomiast piny 11 i 12 to wyjście lewego kanału audio, co skutkuje mono. Próby wykorzystania diody lub diody Zenera do wymuszenia stereo nie powiodły się. Występują różnice między modelami telefonów i zestawów słuchawkowych – niektóre mają układy scalone z elementami pasywnymi (kondensatory, rezystory), inne tylko zwarte piny. Telefon musi obsługiwać dźwięk stereo, aby zestaw stereo działał poprawnie; np. Nokia 6610 z radiem i układem stereo działa, natomiast Nokia 7610 obsługuje tylko mono i odrzuca zestawy stereo komunikatem o nieobsługiwanym akcesorium. Wniosek jest taki, że bez odpowiedniej elektroniki w adapterze i wsparcia telefonu nie da się wymusić stereo na słuchawkach podłączanych przez Pop-Port.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA