logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Funkcja uruchamiania komputera z klawiatury na hasło w BIOS Award

8ball 06 Lip 2003 16:46 1602 7
REKLAMA
  • #1 277983
    8ball
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    czy w biosie award jest funkcja uruchomienia kompa z poziomu klawiatury na haslo?
  • REKLAMA
  • #2 277992
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 744
    Cześć !

Chyba trochę za ogólnie napisałeś . Ta firma ma wiele biosów . Napisz dokładnie do jakiej płyty jest ten bios. Poza tym w necie można znaleść manuale prawie do wszystkich płyt głównych. W manualu znajdziesz odpowiedź na twoje pytanie . Trzeba tylko troszeczkę poszukać ......
  • REKLAMA
  • #3 303055
    apstynent
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    musi być, jeżeli jest to w miarę nowa płyta, ale najlepiej jest chyba przeglądnąć instrukcję i szukać np. słowa password. Jeszcze lepiej byłoby gdybyś po prostu sprawdził w biosie czy gdzieś taka opcja ustawiania hasła jest
  • REKLAMA
  • #4 303085
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6407
    Ta funkcja nazywa się zazwyczaj Power On Keyboard i niekiedy wymaga przestawienia zworki na płycie głównej (żeby nie odłączało zasilania klawiaturze). Na pweno jest w BIOSach Medallion ale w starszych też widzałem.
    P.S.
    Firma Award już nie istnieje, przejęła ją mało znana (acz stara) firma Phoenix.
  • #5 304137
    lysyarnold
    Poziom 12  
    Ocena: 33
    Miałem płytę ECS z biosem Awarda i tam była taka opcja ale można z niej było korzystać tylko zaraz po ustawieniu tej funkcji bo potem coś zanikało i nie reagował na taki sposób uruchamiania, a jak załadowałem mu nowszy bios z nadzieją że to przejdzie to już tej opcji award nie włożył - ciekawe dlaczego :lol:
  • REKLAMA
  • #6 305460
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 26
    Ja mam klawiaturę z funkcją wyłączania, i jak nacisnę odpowiedni przycisk komputer wchodzi w stan uśpienia. Czy to się też tyczy takich ustawień?.
  • #7 305557
    8ball
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    nie tyczy sie to tego tylkie kiedys jak mialem inna plyte glowna to w biosie mialem funkcje roznego uruchamiania kompa mianowicie przez myszke prze jakis klawisz na klwaiaturze i przez wklepanie hasla z klawiatury i byla to fajna funkcja bo nikt niemog uruchomic mi kompa a teraz tego niemoge znalezc albo tego w tym biosie niema
  • #8 345267
    wamal
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    8ball napisał:
    nie tyczy sie to tego tylkie kiedys jak mialem inna plyte glowna to w biosie mialem funkcje roznego uruchamiania kompa mianowicie przez myszke prze jakis klawisz na klwaiaturze i przez wklepanie hasla z klawiatury i byla to fajna funkcja bo nikt niemog uruchomic mi kompa a teraz tego niemoge znalezc albo tego w tym biosie niema

Taaa, piękna sprawa, znajomek poczytał w instrukcji płyty, że można coś takiego uruchomić, zapodał hasło i... Cóż, trzeba było wyjąć bateryjkę, żeby przywrócić stan poprzedni. Nie doczytał, że dodatkowo trzeba przestawić jedną zworkę. pzdr.

Podsumowanie tematu

✨ W BIOS-ach firmy Award istnieje funkcja uruchamiania komputera z poziomu klawiatury po wpisaniu hasła, często określana jako "Power On Keyboard". Wymaga ona jednak odpowiedniej konfiguracji, w tym przestawienia zworki na płycie głównej, aby klawiatura była zasilana podczas wyłączania komputera. Funkcja ta bywa dostępna w nowszych płytach głównych z BIOS-em Award, choć w niektórych modelach, np. ECS, działała niestabilnie i mogła zniknąć po aktualizacji BIOS-u. Warto sprawdzić instrukcję płyty głównej oraz sam BIOS pod kątem opcji związanych z hasłem i uruchamianiem z klawiatury. Firma Award została przejęta przez Phoenix, co może wpływać na dostępność i nazewnictwo funkcji w nowszych BIOS-ach. Dodatkowo, niektóre klawiatury posiadają własne funkcje uśpienia i wybudzania komputera, które są niezależne od ustawień BIOS-u.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA