logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić prostą krótkofalówkę do rozmów na 300-500 m?

wow 19 Wrz 2006 12:58 1371 6
REKLAMA
  • #1 3035058
    wow
    Poziom 27  
    Ocena: 182
    Witajcie. Mam taki problem chciałbym zrobić jakieś urządzenie do rozmowy z kolegą który mieszka jakieś 300-500 m koło mnie. Chodzi mi o to, że zrobie dwa takie zestawy i np mogę z nim normalnie rozmawiac i go słyszeć. Coś takeigo jak krótkofalówka. Nie wiem czy wiecie o co mi chodzi. I że by to działało np. ze jak naciskam przycisk to u niego dzwoni i on wciska jakis przelacznik i mnie slyszy i może mówić. Może zabardzo zakręciłem ale nie wiem jak to opisać :D Pozdro!
  • REKLAMA
  • #2 3035089
    przemo.t
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Witam...
    A nie moze to byc wlasnie krotkofalówka? Jak wywalisz antene na jakis maszcik, albo zwiekszysz troche moc nadajnika to sie dogadasz.
  • REKLAMA
  • #4 3035175
    przemo.t
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Da sie zrobic, schematy znajdziesz na elektrodzie.... ale tez bedzie kosztowalo ;)

Krotkofalowki (walkie talkie) znajdziesz juz za 30 zl
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 3035302
    wow
    Poziom 27  
    Ocena: 182
    Da sie zrobic, schematy znajdziesz na elektrodzie.... ale tez bedzie kosztowalo Wink

Mozesz zapodac link?

Dodano po 4 [minuty]:

Ok znalazłem :D A wracajac do mojego tematu ma ktos jakieś pomysły?
  • Pomocny post
    #7 3035588
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2933
    Najlepiej byłoby zakupić uzywany telefon z interkomem i wtedy rozmawialibyście prawie jak orzez telefon. Te tanie krótkofalówki nie spełniaja tego warunku, bo trzeba podczas mówienia trzymać przyciśk, a potem go puścić aby słuchać.
    Taki telefon z interkomem załatwiłby sprawę, z tym ze jeden z was miałby bazę, czyli nie trzymałby nic przy uchu a drugi miałby słuchawkę bezprzewodowa. Wywołanie w talim zestawie jest w obie strony.
    Innym rozwiazaniem jest zakupienie zestawu z dwoma słuchawkami, ale to juz byłoby droższe, ale o ile bardziej wygodne.
    Proponuję pozostać przy wersji z jedną słuchawką i poszukać takiej o zasięgu 500 metrów (przeważnie są na 300m w otwartej przestrzeni), a były takie aparaty.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego urządzenia do komunikacji głosowej na odległość 300-500 m, przypominającego krótkofalówkę. Użytkownicy sugerują zakup gotowych krótkofalówek, które można znaleźć już od około 30 zł, jednak ich zasięg w praktyce często nie przekracza 100 m, co jest niewystarczające. Propozycją jest zwiększenie mocy nadajnika lub zastosowanie lepszej anteny, np. na maszcie, aby poprawić zasięg. Możliwe jest także samodzielne wykonanie urządzenia na podstawie schematów dostępnych na forach elektronicznych, choć wiąże się to z kosztami i koniecznością posiadania wiedzy technicznej. Alternatywnie, polecono użycie używanego telefonu z interkomem, który umożliwia dwukierunkową komunikację bez konieczności trzymania przycisku podczas mówienia, co jest wygodniejsze niż w tanich krótkofalówkach. Wskazano, że telefony z interkomem o zasięgu do 500 m są dostępne, choć rzadziej spotykane. W dyskusji pojawił się także link do bezprzewodowego podsłuchu, jednak nie jest to rozwiązanie do rozmów dwukierunkowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA