logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TX- 21S4TP Chassis Z7 Problem z zasilaczem.

av_frysztak 19 Wrz 2006 13:09 3692 9
REKLAMA
  • #1 3035100
    av_frysztak
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    STR, diody 861 i 504 wymienione, kondensatory w zasilaczu też i nadal mam uszkadzanie diody R2K.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3035168
    av_frysztak
    Poziom 14  
    STR pewny.Linia nie startuje.Usterka zasilacza zaczeła się jak wymieniłem wyschnięte elki przy pionie.Pion sprawdziłem , nie zrobiłem żadnych zwarć.
  • REKLAMA
  • #6 3035209
    av_frysztak
    Poziom 14  
    Miałem zawinięcia na pionie ale tv startował

Dodano po 3 [godziny]:

Zacznę jeszcze raz z innej beczki.Na żarówce zasilacz startuje prawidłowo nap ok 125v, pojawia się napięcie 8v na zasilaniu H raz impulsy na sterowaniu bu po pierwotnej trafa sterującego.Jednak wysokie nie wchodzi. Po odpięciu żarówki uszkadza po chwili R2K.
  • #8 3035987
    av_frysztak
    Poziom 14  
    BU ok, na 200v też .Zostaje scalak od pionu , podstawie nowy jutro.
  • #9 3045452
    av_frysztak
    Poziom 14  
    Podstawienie nowego pionu nic nie dało. Ale pomyliłem się linia jednak nie startuje.Napięcia zasilania na scalaku sterującym linią ok.Chyba działa jakieś protect.Proszę o podpowiedź.
  • #10 3054973
    av_frysztak
    Poziom 14  
    Podstawiłem M52778 i poszło ale mam problemy z fonią.Jest mocno zaszumiona.Chyba jest problem z wsadem z elektrody. Czy może ktoś podesłać mi dobry?

Dodano po 18 [minuty]:

Dzięki już znalazłem wsad.Zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Panasonic TX-21S4TP z chassis Z7 występował problem z uszkadzaniem diody R2K w zasilaczu pomimo wymiany diod 861 i 504 oraz kondensatorów elektrolitycznych. Uszkodzenie pojawiło się po wymianie wyschniętych kondensatorów przy pionie, mimo że pion działał poprawnie i nie było zwarć. Zasilacz startował na żarówce z napięciem około 125 V, pojawiało się napięcie 8 V na zasilaniu H oraz impulsy na sterowaniu tranzystora BU po pierwotnej stronie transformatora sterującego, jednak wysoka napięcie nie wchodziło, a po odłączeniu żarówki uszkadzała się dioda R2K. Sugerowano sprawdzenie transformatora sterującego, wymianę tranzystora BU oraz obciążenia na wysokim napięciu (około 200 V). Tranzystor BU i napięcie 200 V były sprawne, więc wymieniono scalak sterujący pionem, jednak problem pozostał. Ostatecznie podmiana scalaka na M52778 umożliwiła uruchomienie telewizora, choć pojawiły się problemy z szumami w fonii, które zostały rozwiązane po znalezieniu odpowiedniego wsadu z elektrody.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA