logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak narysować charakterystykę przejściową i czasową ograniczników diodowych?

samuray5 19 Wrz 2006 18:56 5034 5
REKLAMA
  • #1 3036177
    samuray5
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Drodzy forumowicze. Mam mały problem z zadaniem domowym.
    Otóż zadanie brzmi narysuj charakterystykę przejściową i czasowa układów. (dla każdego osobno :D ) .
    Po prostu nie wiem jak się wsiąść do tego zadanie bo nie mam pojęcia jak to ma wyglądać, nie mam pojęcia jak to zrobić bo byłem chory i lekcje z tego przegapiłem.

Linki do układów
    http://www.samuray.prv.pl/Ograniczniki%20diodowe/ograniczniki%20diodowe%20szeregowe.JPG

http://www.samuray.prv.pl/Ograniczniki%20diodowe/ograniczniki%20diodowe%20r%F3wnoleg%B3e.JPG

Za szybką pomoc z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 3037817
    kowad
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Jak byś jeszcze podał coś więcej ad tych zadań, to można by było coś narysować. Nie podałeś żadnych konkretnych informacji. Powiedz czy to ma być na studia, czy do szkoły średniej, rodzaj napięcia wejściowego, czy przerabialiście juś Laplacea?? te 1.5V jest to napięcie na wyjściowe, czy napięcie początkowe na C?? Zadanie ma być rozwiązane na jakiś konkretnych wartościach?? Napisz coś więcej, jasnowidzów nie szukaj
  • REKLAMA
  • #3 3052319
    samuray5
    Poziom 12  
    WITAM wszystkich forumowiczów. Przepraszam ze tak długo się nie odzywałem ale nie miałem dostępu do Internetu.
    A wiec tak Zadanie jest do technikum. Chciałem przeprosić ze tak nie wyraźnie narysowałem ale w tych układach nie występuje kondensator. Jest to po prostu źródło napięcia 1,5V (bateria). Na wejściu jest zapodane napięcie stale.
    Co do charakterystyk to :
    - Na wykresie czasowym mam narysować przebieg napięcia wejściowego sinusoidalnego ( podanego na wejście ogranicznika) oraz zaznaczyć na nim poziom ogranicznika czyli odcięcia linią przerywaną
    - a co do wykresów przejściowych to mam narysować tak jak na przykładach co zapodaje

A tutaj podaje przykłady jak to ma wyglądać mniej więcej tzn. takie 4 przykłady znalazłem w Internecie.

Za szybką pomoc z góry dziękuję.
    Załączniki:
    • Jak narysować charakterystykę przejściową i czasową ograniczników diodowych? ograniczniki diodowe1.JPG (15.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3059723
    samuray5
    Poziom 12  
    Drodzy koledzy.
    A więc tak zacząłem myśleć nad tym zadaniem i cos mi zaświtało ale nie wiem czy dobrze. A wiec rozwiązałem juz cześć zadania tzn. ograniczniki diodowe szeregowe.
    Oto link do moich rozwiązań:

http://www.samuray.prv.pl/ograniczniki

Oczywiście w moich rozwiązaniach brakuje charakterystyki czasowej ale to juz sobie poradzę. Chodzi mi abyście sprawdzili czy dobrze myślę, i ewentualnie o skorygowanie błędów w moich rozwiązaniach.

Za wszelka i szybka pomoc z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3060456
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    Zapamiętaj sobie ze sygnał przechodzi przez organiczni szeregowy gdy dioda przewodzi.
    A w równoległym sygnał przechodzi gdy dioda jest zatkana.

Wykresy z części drugiej są złe .
    Dla pierwszego układu dioda przewodzi dla Uwe<(1.5-0.7)
    A w pieszej części to wydaje mi się ze dwa przedostatnie wykresu są błędne
  • #6 3060524
    samuray5
    Poziom 12  
    Dzięki za odpowiedz i podpowiedz co do wykresów.
    Jeszcze raz grzejże te charakterystyki i pomyśle czemu źle to zrobiłem.
    Jeszcze raz dziękuję
REKLAMA