logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programator równoległy Atmega. Co o tym myślicie??

Tomcio7 20 Wrz 2006 12:13 4259 16
  • #2 3038492
    dyduś
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Będzie dzałał...pozdrawiam
  • #3 3038501
    grabek_radek
    Poziom 21  
    Ocena: 37
    witam
    nie wiem czy chcesz to kupic ale ja to bym lepiej pierw przeczytal opis i dokladnie ;)

W pozostałe elementy należy zaopatrzyć się we własnym zakresie - są to ogólnie dostępne jak nie będące w zapasach każdego elektronika ( kilka rezystorów i kondensatorów, 2 przekaźniki 5V, stabilizator 7805, 2 drabinki rezystorowe, wyświetlacz lcd 2*16znaków, kwarc ok. 12MHz)
  • #4 3038582
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 720
    Poza tym z opisu wynika, ze plytke drukowana tez robisz we wlasnym zakresie...
  • #5 3038603
    sp4msu
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Czy to jest Programator ???

Opis możliwości urządzenia (zgodne z menu urządzenia):

* Odblokowanie programowania szeregowego
    * Odczyt wszystkich bitów (lockbit , fuse high bit , fuse low bit) - szczegółowe informacje w dokumentacji układów scalonych
    * Zapis wszystkich w/w bitów (pojedynczo)
    * Zapis ustawień fabrycznych (ustawienia układu takie jak "nowy ze sklepu")
    * Odczyt sygnatur układów

Z tego co pisze to chyba nie .
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 3038751
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    To jest AT89S53, za 14zł, który pozwala na edycję fusebitów w trybie równoległym, nie da się nim programować, jedynie edytować fusy w trybie równoległym.

Cena nie jest wysoka, ale użyteczność mocno ograniczona, głównie przez wymagane nakłady. Niech cały taki unlocker kosztuje 70zł - procesor kupiony, reszta we własnym zakresie.

Ile meg8 czy nawet 32 można kupić za tą cenę, nowych? Zwłaszcza że prawdziwa użyteczność to kasowanie bitu SPIEN, i źle ustawionej nogi resetu, bo podłączyć kwarc, RC, czy generator to nie jest sztuka.

Jeśli faktycznie macie pare procesorów poblokowanych przez SPIEN, źle ustawiony reset, to warto, jeśli nie, a planujecie - lepiej zainwetować w generator i nauczyć się nie grzebać gdzie bez wiedzy nie wolno.

No i jak dla mnie, a staram się stosować technikę SMD - brakuje chociażby miejsca na płytce, a wykonanie adaptera (czas+praca) kosztuje tyle co nowy procek.
  • #7 3038795
    sp4msu
    Poziom 20  
    Witam .
    I o to właśnie wyjaśnienie chodziło , może nie dla mnie , ale na pewno dla autora tego wątku .
    Pozdrawiam .
  • #8 3038829
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 130
    O wiele taniej złożyć programator równoległy, z oczywistych względów jest on bardziej praktyczny przy krótkich seriach i w aplikacjach które wykorzystują maksymalnie dostępne peryferia mikrokontrolera.
  • #9 3039015
    Tomcio7
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Programator szeregowy mam, ale nim nie można zmienić fus'ow - zwłaszcza jak się grzebało w nich bez wiedzy - tylko p.równoległym. I tylko do tych bitow potrzebuje..
  • #10 3039068
    sp4msu
    Poziom 20  
    A więc decyzja należy do Ciebie .
    Powodzenia .
  • #12 4225384
    pawol
    Poziom 22  
    Ocena: 130
    Oooo :) takiego prostego programatora szukałem
  • #13 4364695
    wojtekr
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    A zkąd takie części wziąć
  • #14 4364737
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Tylko 74HC299 trzeba chyba samemu wyprodukować :D , bo kupić będzie bardzo trudno.
  • #16 4365510
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Przepraszam. Miesiąc temu szukałem i nikt się "nie przyznawał" do tych układów. Widocznie TME ostatnio "dorwał" te układy, a SEKO dawno strony nie aktualizował.
  • #17 4366163
    wojtekr
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    A czym zastapić RN2202? i Czy ma ktoś projekt płytki w eaglu?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programatora równoległego do mikrokontrolerów Atmega, a konkretnie urządzenia oferowanego na Allegro, które umożliwia odblokowanie programowania szeregowego i edycję bitów fuse w trybie równoległym. Urządzenie bazuje na procesorze AT89S53 i nie służy do pełnego programowania, a jedynie do zmiany fusebitów, co jest przydatne w przypadku zablokowanych mikrokontrolerów przez błędne ustawienia bitu SPIEN lub resetu. Wymaga ono jednak samodzielnego dokompletowania elementów takich jak rezystory, kondensatory, przekaźniki 5V, stabilizator 7805, wyświetlacz LCD 2x16 znaków oraz kwarc około 12 MHz, a także wykonania własnej płytki drukowanej. Koszt zakupu i budowy jest porównywalny do ceny nowego mikrokontrolera, co może ograniczać praktyczność rozwiązania. Alternatywnie polecano prostsze programatory równoległe dostępne w sieci, np. projekt z elm-chan.org. W dyskusji pojawiły się także pytania o dostępność układów 74HC299 oraz zamienniki dla rezystorów sieciowych RN2202, a także prośby o projekty płytek w programie Eagle.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA