logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Własna konstrukcja programatora równoległego.

Gajęcki 02 Sie 2008 09:12 7494 8
REKLAMA
  • Zmuszony chęcią odblokowania(brak możliwości programowania przez ISP) , kilku procków serii AVR , sięgnąłem po projekt ze strony P.J.Sierackiego.
    Jest to urządzenie, które nie trzeba przedstawiać -każdy kto zetknął się z programowaniem , wie co oznacza złe ustawienie fuse-bitów - tak też było w moim przypadku. I stąd ten programator - sprawuje się doskonale -wszystkie procki uruchomione a i samo programowanie jest przyjemnością - szybkie.
    Załączniki:
    • Własna konstrukcja programatora równoległego. P7070095.JPG (134.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Gajęcki
    Poziom 15  
    Specjalizuje się w: mikroprocesory
    Gajęcki napisał 115 postów o ocenie 9, pomógł 10 razy. Mieszka w mieście B-tów. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #3 5402897
    Gajęcki
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Programator wykonany został na podstawie strony "pin.if.uz.zgora.pl/~jsieracki/programator_rownolegly.html". Autor zastosował złącze db25m ,ja natomiast db25f - tylko dlatego gdyż miałem taki gotowy kabel połączeniowy.Wykorzystuję oprogramowanie , również z tej strony AVRXTOOL32.zip . Całkowity koszt , wraz z płytką drukowaną wykonaną przez specjalistyczny zakład - ok. 50zł.-(w tym 7zł płytka). Przeglądając wymienione w poście programatory , muszę stwierdzić , że nie wiele różnią się od wykonanego prze zemnie programatora. Na płytce znajdują się podstawki do programowania m8, m16, m32. itp,2323,2313, attiny26 , 8535 ,8515 , tiny15 i inne-jednym słowem kombajn.Mam możliwość indywidualnej ingerencji w fuse-bity , programuje odczytuje, weryfikuje słowem wszystko co jest potrzebne programiście.
  • REKLAMA
  • #4 5402926
    Balu
    Poziom 38  
    Ocena: 48
    Taaa...
    Szkoda, ze tamte są szeregowo/równoległe HV, i wspierają STK500 protokół, i są na USB/COM(co w sumei daje usb)...
    A oprócz tego są programatorami szeregowymi.
    P.S.Gdzie robi Kolega PCB?
  • #5 5402931
    Gajęcki
    Poziom 15  
    Całą procedurę wykonania płytki wykonał zakład specjalizujący się w wykonywaniu obwodów drukowanych
  • REKLAMA
  • #7 5402946
    Gajęcki
    Poziom 15  
    Zakład obwodów drukowanych jedno , dwu stronnych z metalizacją itp. Norel.
    Natomiast co do programatorów szeregowych - to mam ich kilka i nie mam potrzeby ich dublowania.Jeżeli zaś chodzi o płytki drukowane , to zostało mi ich kilka - mogę odstąpić. W innym przypadku może je zakład wykonać .
  • #8 5703371
    kamil22011
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Witam,

Czy autor tematu udostępni materiały do wykonania takiego programatora? Najlepiej schemat ideowy w protel albo eagle ale na kartce też mile widziany i oczywiście wsad do procka.
  • REKLAMA
  • #9 5706164
    Gajęcki
    Poziom 15  
    Witam!
    Kolego ,sam sobie już odpowiedziałeś .Tak jest to ta strona i ten programator.Na stronie masz podane płytki w Eaglu,schemat .płytka jest też w pdf-ie.oraz program do obsługi programatora równoległego-avrxtool.zip.Jak są jakieś n iejasności ,służę pomocą.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy własnej konstrukcji programatora równoległego do mikrokontrolerów AVR, wykonanego na podstawie projektu dostępnego na stronie P.J. Sierackiego. Programator wykorzystuje złącze DB25 (wersja żeńska zamiast męskiej) oraz oprogramowanie AVRXTOOL32, umożliwiające programowanie, odczyt, weryfikację i konfigurację fuse-bitów. Koszt wykonania urządzenia wraz z płytką drukowaną wyniósł około 50 zł, a płytki zostały wykonane przez specjalistyczny zakład Norel, zajmujący się produkcją obwodów drukowanych jedno- i dwustronnych z metalizacją. Programator obsługuje różne podstawki do układów takich jak ATmega8, ATmega16, ATmega32, ATtiny26, ATtiny15, ATmega2313, ATmega8535, ATmega8515 i inne. W dyskusji porównano go z programatorami szeregowymi i HVPROG, które obsługują protokół STK500 i łączą się przez USB lub COM. Autor udostępnia schematy w formacie Eagle i PDF oraz oprogramowanie do obsługi programatora, oferując pomoc w razie niejasności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA