logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lifetec LT7109 VTS TV17.6 - Opóźnione włączanie, brak fonii i niski kontrast obrazu

zebro 20 Wrz 2006 15:16 2434 6
REKLAMA
  • #1 3039058
    zebro
    Poziom 23  
    Ocena: 142
    Witam, mam problem taki :TV włącza się lecz z kilkusekundowym opóźnieniem i obraz jest ok., nieraz cz-b, towarzyszy temu brak fonii oraz grafika jest o b. niskim kontraście. Zdaniem właściciela uszkodzenia te powstały jednocześnie. Sprawdziłem nap 5v jest ok, nie słychać żadnego siania czy przebić z WN.
    Z wyj. AV nie ma fonii, ani wizji. Proszę o ewentualne sugestie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3040133
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 144
    zebro napisał:
    Witam, mam problem taki :TV włącza się lecz z kilkusekundowym opóźnieniem i obraz jest ok., ...... nieraz cz-b, towarzyszy temu brak fonii oraz grafika jest o b. niskim kontraście.

Jak to rozumieć ??
  • REKLAMA
  • #4 3041681
    zebro
    Poziom 23  
    Witam, zaprogramowałem na nowo pamięć zgodnie ze wskazówkami zawartymi w serwisie elektroniki nr 10/2003 i jest wszystko ok oprócz braku głosu. Pamięć wylatywała bo iskrzyło na jednym kondku. Nie wiem co z tą fonią ,pomiary końcówki m.cz. nic nie wniosły choć wydaje mi się że jest w stanie mute bo nie słychać jej z palca. Układ MSP3451G podstawiłem układem MSP 3410D i nadal cisza, końcówka też podmieniona. Proszę o podpowiedz, nie wiem do końca czy te MSP można zamieniać.
  • REKLAMA
  • #5 3041748
    k.k
    Spec od TV
    Ocena: 54
    witam
    Proszę zamontować stary procesor fonii i pamięć z nowym wsadem. Procedura zapisywania pamięci czystej w odbiorniku nie zawsze daje pożądany efekt. Załączam wsad.
    Załączniki:
    • LIFETEC LT7109VTS.rar (2.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 3042227
    zebro
    Poziom 23  
    No nie bawiłem się jeszcze z programowaniem pamięci z komputera, pamięci nie wymieniałem tylko zaprogramowałem opcje w trybie serwisowym kożystając z SE. Może spróbować wstawić nową i powtórzyć programowanie lecz z kompa nie mam takiej możliwości, ponieważ nie posiadam programatora. A przy okazji proszę mi jakiś polecić, bo to już najwyższa pora żeby taki sprzęcik posiadać i umieć się im posługiwać.
  • #7 3045161
    zebro
    Poziom 23  
    Witam, wczoraj znowu walczyłem z tym tv i trybie serwisowym w opcji NVM ustawiłem w poz.EIN, zatwierdziłem OK i pamięć się zresetowała i załadowała dane fabryczne.Następnie tv wyłączyłem przeł. sieciowym. Po uruchomieniu tv fonia się pojawiła, trzeba było ustawić tylko geometrię. A odnośnie MSP 3410 to go podstawiłem i też chodzi. Dzięki wszystkim za pomoc zamykam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Lifetec LT7109 VTS TV17.6 uruchamia się z opóźnieniem, obraz bywa czarno-biały, a dźwięk jest nieobecny, przy czym obraz charakteryzuje się bardzo niskim kontrastem. Sprawdzono napięcie 5V oraz brak zakłóceń z wysokiego napięcia. Sugerowano wymianę wsadu pamięci EEPROM, który często ulega uszkodzeniu. Próba ponownego zaprogramowania pamięci zgodnie z instrukcjami z serwisu elektroniki przyniosła poprawę obrazu, lecz dźwięk nadal nie działał. Podejrzewano uszkodzenie końcówki m.cz. oraz układu fonii MSP3451G, który został podmieniony na MSP3410D bez efektu. Ostatecznie przywrócenie fabrycznych ustawień pamięci w trybie serwisowym (opcja NVM, pozycja EIN) spowodowało pojawienie się dźwięku oraz poprawę geometrii obrazu. Wskazano, że programowanie pamięci z komputera wymaga programatora, którego autor prosił o rekomendację. Wymiana procesora fonii na oryginalny oraz zastosowanie nowego wsadu EEPROM z poprawnym programowaniem jest kluczowe dla pełnej funkcjonalności urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA