Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Charczący wzmacniacz Polkat Forte101s

snifo 20 Wrz 2006 22:08 2923 15
  • #1 20 Wrz 2006 22:08
    snifo
    Poziom 11  

    Mam wzmacniacz Polkat Forte101s i po podłączeniu wszystkiego jak należy(głośniki i kabelek od komputera), wzmacniacz przeraźliwie charczy. Czym to jest spowodowane i jak to naprawić?? Z góry dziękuje i pozdrawiam

    0 15
  • #2 20 Wrz 2006 22:30
    alien139
    Poziom 15  

    -wzmacniacz moze dostawac za mocny sygnał
    -moga byc uszkodzone głosniki
    -za bardzo wysterowana niska czestotliwosc
    Sprawdz to.
    Pozdrawiam

    0
  • #3 21 Wrz 2006 06:39
    snifo
    Poziom 11  

    OK. Głosnik jest na 100% sprawny, wzmacniacz nie dostaje zbyt mocnego sygnału, i charczy nawet bez niskich tonów. Coś jakby przerywało dzwięk. Może to wina tranzystorów??

    0
  • #4 21 Wrz 2006 15:07
    robinr
    Poziom 14  

    witam.
    możesz mieć uszkodzoną końcówkę mocy.

    0
  • #5 22 Wrz 2006 20:04
    snifo
    Poziom 11  

    A jak ją naprawić??

    0
  • #6 22 Wrz 2006 21:36
    RFX
    Poziom 14  

    Witam!
    Czy po odłączeniu sygnału wejściowego, i odpięciu głośnika, ale po uprzednim podłączeniu zasilania na wyjściach głośnikowych pojawia się jakieś napięcie?
    Jeśli napięcie nie występuje (albo jest niskie 50mV) To spróbuj podłączyć głośnik i poruszać (pokręcić potencjometrami) od wzmocnienia i barwy. Jeśli w głośniku nic nie szumi, brumi, trzeszczy to możemy przejść do następnego kroku. Podłącz jakieś źródło sygnału (discman, walkman, CD plater, Mp3 player, jakiś tuner… rozpisałem się ;)).
    A i jeszcze jednasprawa. Jak zasilasz ten wzmacniacz? Tylko proszę w miarę dokładnie…
    Pozdrawiam
    RFX.

    0
  • #7 26 Wrz 2006 15:43
    snifo
    Poziom 11  

    Witam, przepraszam że tak długo nie odpisywałem. Po odpięciu sygnału i głosnika na wyjsciu jest koło 5V do 9V i tak się wacha pomiędzy. Wzmacniacz zasilany jest dwoma transformatorami TS90/2/676 i dwa do radiowęzła.

    0
  • #8 27 Wrz 2006 07:53
    neo_dc
    Poziom 32  

    Jeśli występuje napięcie stałe na wyjściach to przeważnie uszkodzona jest końcówka. Dla pewności wymień też tranzystory sterujące.

    Czasem też wpływ na charczenie ma wyschnięta pojemność filtrująca w zasilaczu. Jak wymienisz konćówki to sprawdź to :)


    Pozdrawiam

    0
  • #9 01 Lis 2006 21:21
    snifo
    Poziom 11  

    Witam, po długiej przerwie. A wiec, po pewnym czasie zaczęła grać jedna końcówka mocy(lewa) i głośnik podłączony był pod mase i tą końcówke. Grało ładnie, lecz zrobiło mi się zwarcie na wyjściu, w momencie jak było rozgłośnione. Przestało grac, i zaczęło śmierdzieć, jak się okazało spaliły się dwa oporniki(R413 i R414 obydwa 270R) lecz po wymianie tych rezystorów nadal nie gra. Co mogło się jeszcze stać? Z góry dziękuje i pozdrawiam

    0
  • #10 01 Lis 2006 22:41
    neo_dc
    Poziom 32  

    Zapewne są tam tranzystory na radiatorach - to przważnie jest końćówka mocy. Wymień je, w ich pobliżu znajdują się ciut mniejsze tranzystory sterujące. Dla profilaktyki tez je wymień, powinno być ok.

    0
  • #11 02 Lis 2006 15:01
    Wicio
    Poziom 11  

    jeśli zrobiłeś zwarcie to z pewnościa poszły tranzystory końcówki mocy no i żeczywiście warto wymienić te mniejsze sterujące. sprawdź jeeszcze czy do tranzystorów mocy nie sa dołączone małe rezystory bezpieczeństwa, ich wartości to ok 1-10 Ohm. one lubią się bardzo ładnie nagrzać lub spalić. Pozdro!!

    0
  • #12 05 Lis 2006 09:51
    snifo
    Poziom 11  

    Witam, wymieniłem tranzystory końcowe mocy na 2N3055, po podłączeniu prądu zaczęło znowu palić R413. Tranzystory sterujące również sprawne

    0
  • #13 07 Lis 2006 02:15
    Y-23
    Poziom 10  

    Jeśli dobrze pamiętam, Forte 101 S ma końcówkę w mostku. Weź to pod uwagę i uruchamiaj oba wzmacniacze niezależnie - jest jasne, że obydwa muszą być sprawne.

    0
  • #14 29 Lis 2006 14:08
    snifo
    Poziom 11  

    No wiec tak, tranzystory obydwóch końcówek mocy zostały wymienione na nowe. Po włączeniu spalił bezpiecznik, a po wymianie bezpiecznika na prawej końcówce R413 robi się czerwony. Czym to może być spowodowane? Z góry dziękuje i pozdrawiam.

    0
  • #15 02 Gru 2006 18:06
    Y-23
    Poziom 10  

    Czy wymieniłeś WSZYSTKIE tranzystory sterujące? Tranzystory sterujące w tym wzmacniaczu to pary: T406-407 (BC147-BC157) oraz T1-T3(BD254-BD255)
    Grzanie się R413 może być spowodowane uszkodzeniem tranzystora sterującego T1 (BD254) lub T406 (BC147).
    Sprawdź również tranzystory, które wymieniłeś - mogły znowu paść.
    Uruchamiaj końcówki osobno, podłączając obciążenie między wyjście a masę. Jeśli obie będą grać poprawnie, nie powinno być kłopotów - podłącz je wtedy normalnie.
    Uważaj ten wzmacniacz nie jest zasilany symetrycznie - przyczyną uszkadzania się końcówek może być zwarcie elektrolitów C12 na wyjściu (2200uF/63V), koniecznie je wymień - ze starości z pewnością nie trzymają parametrów. (podobnie elektrolity w zasilaczu)
    A propos charczenia - sprawdź zabezpieczenie przeciwzwarciowe (diody D401, D402 i tranzystory T404, T405), wadliwe elementy w tym układzie mogą je powodować.
    Pozdrawiam.

    0
  • #16 25 Sty 2007 11:32
    raven1989
    Poziom 2  

    MAM PYTANIE CZY MA KAZDYM Z WEJSC CHARCZY?moj najlepiej codzi na wejsciu gramofon krystaliczny i radio, z ty ze lepiej na tym pierwszym.(jesli chodzi o podłaczenie z kompa)sorki ze dopiero teraz pisze...na pozostałych wejsciach mam ten ''problem'' co ty:D

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo