logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Polkat Forte 101S - naprawa i kilka pytań.

Przjaciel 08 Cze 2017 18:08 1734 4
REKLAMA
  • #1 16519326
    Przjaciel
    Poziom 10  
    Ocena: 34
    Witam!
    Wpadł mi dzisiaj w ręce wzmacniacz Polkat Forte 101S. Problem polega na tym że jego dzwięk jest tak jakby przesterowany. Jak dobrze zrozumiałem schemat koniec mocy to dwie końcówki mocy pracujące w mostku. Rozpiołem zatem je i podłączyłem pod dwa oddzielne głośniki. Końcówka (patrząc od przodu na wzmacniacz) lewa gra prawidłowo, a prawa brzmi bardzo przesterowanie. Można to porównać do faktu jak się wyłączy np. eltrona WM100 dając mu nadal sygnał, to jak napięcie "przysiada" to zaczyna tak właśnie trzeszczeć aż całkiem zamilknie. To jest taki sam efekt. Co sprawdziłem: napięcie zasilania na obu końcówkach takie samo 57.1V, prąd spoczynkowy w porządku 42mA, tranzystory mocy sprawne. Sygnał wejściowy na końcówkę też jest w porządku (pobrany na zewnętrzny wzmacniacz).
    Oprócz naprawy chciałbym w nim trochę podłubać robiąc go pod siebie, i mam związku z tym trzy pytania:
    1) Dobrze rozumiem że jak cały wzmacniacz ma 100W @ 4ohm, to każda z końcówek ma 50W @ 2ohm? Tak to rozumiem z lektury o mostkowaniu wzmacniaczy. Planuje przerobić go na wersje stereo z opcją mostkowania.
    2) Każda z końcówek ma swój kondensator wyjściowy. Czy przy pracy w mostku (fabrycznej) nie można by go było pominąć? Obie końcówki powinny mieć ten sam potencjał na wyjściu (1/2 V zas.). Interesuje mnie jedynie praca jako końcówka estradowa.
    3) Czy opłaca się wymienić transformatory sieciowe na inne? Nie wiem jak jest z przysiadaniem napięcia i co za tym idzie utratą mocy wyjściowej, ale te dwa trafa nie wyglądają mi na zbyt mocarne. (porównanie z moimi eltronami, fabrycznie na trafie przeszło 200W) Jest sens?

Pozdrawiam Michał.
  • REKLAMA
  • #2 16519442
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9234
    1/ Tak.
    2/ Można pominąć kondensatory, ale TYLKO w wypadku połączenia w mostek.
    3/ Nie. Może się okazać, że zmiana transformatora na inny niesie za sobą konieczność zmian w całych układach końcówek mocy. Prościej zrobić od nowa inne końcówki
    Przjaciel napisał:
    Interesuje mnie jedynie praca jako końcówka estradowa.
    . Tym bardziej się nie opłaca dłubać - co to za końcówka estradowa o mocy 2x100W ? Pseudo estradowa, to owszem.
    A w tej obudowie zwiększanie mocy pociąga za sobą konieczność zapewnienia odpowiedniego chłodzenia...
  • REKLAMA
  • #3 16520107
    Przjaciel
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedź.
    Przed chwilą wynikł następny problem z tym wzmacniaczem. Sprawny kanał gra jak grał, ale ten uszkodzony padł chyba całkiem. Jeszcze bardziej się przesterowuje, grając tak jakby nie miał siły (ledwo przekrzykuje słuchawki nauszne podpięte pod drugi telefon). Spróbowałem.ustawić mu prąd spoczynkowy, ale niezależnie od pozycji potencjometru jest ciągle 5.6mA. Ustawianie 1/2V zas. na wyjściu działa bez zarzutu, czyli końcówka coś tam działa, tylko nie reaguje na ten prąd spoczynkowy. Od czego rozpocząć poszukiwania? Z taką sytuacją nie miałem jeszcze nigdy doczynienia.
  • REKLAMA
  • #4 16520488
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9234
    Przjaciel napisał:
    . Od czego rozpocząć poszukiwania?
    Od pomiarów półprzewodników, szukania zimnych lutów, pomiarów napięć - masz przecież analogiczny kanał sprawny.
  • #5 16560572
    Przjaciel
    Poziom 10  
    Końcówka naprawiona na podstawie tej sprawnej.
    Dzięki za pomoc.
REKLAMA