logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polkat Forte 101s - trudności z ustawieniem prądu spoczynkowego, grzejące tranzystory

Seweras 22 Lut 2007 08:27 1819 2
REKLAMA
  • #1 3602348
    Seweras
    Poziom 11  
    Ocena: 28
    Mam ten wspaniały sprzęt. Wydaje mi się całkowicie sprawny. Gra bardzo ładnie. Dziś ustawiałem prąd spoczynkowy i napięcie na wtyku 407 czyli połowę napięcia zasilania. W obu blokach ustawiłem napięcie na wtyku 407 poprawnie i bez problemu. Natomiast z prądem spoczynkowym na jednym bloku mam problem. na jednym bez problemu 40 mA a na drugim nie mogę ustawić powyżej 13 mA i grzeją się tranzystory aż trafo burczy jakby było mocno obciążone. I tu moje pytanie. Co może być uszkodzone?? Zaznacze że oba kanały grają dobrze względem masy i względem siebie w mostku. Czy muszę ustawiać ten prąd i do czego to potrzebne. Bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3602854
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 113
    skoro trafo buczy to jest ono za bardzo obciązone. czyli gdzies musi byc zwarcie. mosisz posprawdzac tranzystory w koncowce mocy itp.
  • #3 3602887
    Seweras
    Poziom 11  
    Ocena: 28
    tak mi się wydaje że trafo jest mocno obciążone bo burczy i grzeją sie 2N3055. wydaje mi się że sa sprawne ponieważ kanał gra dobrze i się nie grzeje jak podłącze głośnik na wyjście tego kanału (za kondensatorem) i do masy. Tylko jest ten problem przy regulacji prądu spoczynkowego. jak ustawiłem na 10mA to tranzystory sie nie grzeją a gra (na ucho) dobrze.
    Poco ustawić trzeba na 40mA??
    czy chodzi o liniowość charakterysykii pracy??
    Co może byc uszkodzone? czy T 408 na płytce DK400??

Dodano po 1 [godziny] 43 [minuty]:

Panie Janku11389 pomoże mi pan?? Z tego co czytałem w różnych postach to jest Pan biegły w temacie tego wzmacniacza.
REKLAMA