logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola GM1200E. Czy ma ktoś schemat mikrofonu i głośnika?

DawiDD 20 Wrz 2006 22:32 4740 11
REKLAMA
  • #1 3040864
    DawiDD
    Poziom 28  
    Ocena: 336
    Witam
    Od razu zaznaczę ze jestem zielony w radiach CB
    Dziś kupiłem radio CB od jakiegoś handlarza, radio jest przywiezione z Niemiec. Problem z tym ze mam samo radio, bez mikrofonu, głośnika i anteny. Nie wiem czy radio jest sprawne (po podłączeniu zalania normalnie się włącza i wyświetla parę rzeczy na LCD i nie chciałbym iść do sklepu kupować oryginalnych części bo pewnie są drogie i w związku z tym moje pytanie: czy ma ktoś schemat mikrofonu i głośnika? Czy po podłączeniu anteny zasilania i mikrofonu i głośnika od razu będę mógł przez nie rozmawiać czy jeszcze potrzebne są jakieś zabieg? Wiem ze to radio się jakoś programuje - w jakim celu i czy jest to konieczne? A tak na marginesie to jakiej klasy jest to radio? Chciałem je dać do auta - będzie spełniać swoja zadanie?
  • REKLAMA
  • #3 3040951
    DawiDD
    Poziom 28  
    hmm, to co to w takim razie jest?
  • REKLAMA
  • #4 3041032
    andrew33
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Witam.
    Jest to radio profesjonalne, zapewne pracuje w trunkingu, a częstotliwość może być różna- musisz albo zmierzyć, ale jeżeli to trunking to potrzebny jest szybki częstościomierz lub podaj co jest napisane na naklejce od spodu radia - Model Nr:...........
    Pozdrawiam
  • #5 3041108
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Heh że zapytan ile sobie za nie policzył handlarz?
  • REKLAMA
  • #6 3041601
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Ocena: 40
    andrew33 napisał:
    Witam.
    ale jeżeli to trunking to potrzebny jest szybki częstościomierz lub podaj co jest napisane na naklejce od spodu radia - Model Nr:...........
    Pozdrawiam

Jesli radio nie zaloguje sie w sieci to nic nie zmierzysz :) Ale to tak na marginesie.
  • #7 3041624
    DawiDD
    Poziom 28  
    TYP RADIA TO md594AE model: M08RHH4CK6AN. Policzyl sobie za nbie cale 100 zl - biorac pod uwage ze myslal ze to CB i do tego niekompletne(bo brak glosnika i mikrofonu, to dobra czy zla cena? Ile takie radio jest warte?
  • #8 3041778
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Cena dobra, a pasmo pracy 70cm. Nigdy na CB to nie bedzie pracowalo.
  • #9 3042086
    andrew33
    Poziom 19  
    Witam.
    IjeSJot- tak na marginesie :) żeby radio się zalogowało musi zadziałać nadajnik więc można zmierzyć częstotliwość tylko potrzebny szybki częstościomierz.
    A radio pracuje w zakresie 403-470MHz z odstępem 12,5kHz i mocą 25W.
    Pozdrawiam
  • #10 3042157
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Zeby radio podjelo probe logowania, musi uslyszec jakis kanal kontrolny. Samo w czasie skanowania nie wysyla zadnych ramek...
  • REKLAMA
  • #11 3043013
    DawiDD
    Poziom 28  
    To w takim razie co radzicie mi z nim zrobic? Sprzedac czy probowac skompletowac i zostawic sobie?Ile jest warte takie niekompletne radjo?
  • #12 3043464
    andrew33
    Poziom 19  
    Witam.
    Jeżeli posiadasz lub zamierzasz zdobyć licencję to po wgraniu kanałów z pasma amatorskiego można na tym radiu pracować. Natomiast bez uprawnień tylko jako odbiornik, lecz jest jeszcze kwestia programowania co nie jest takie proste i wymaga sprzętu i software. Jeżeli chodzi o ceny to sprawdź na allegro.pl
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Radio Motorola GM1200E, które zostało zakupione, nie jest radiem CB, lecz profesjonalnym radiem pracującym w paśmie trunkingowym 403-470 MHz z odstępem kanałów 12,5 kHz i mocą 25 W. Model podany przez użytkownika to md594AE, oznaczony jako M08RHH4CK6AN. Radio wymaga mikrofonu, głośnika oraz anteny do pełnej funkcjonalności, jednak samo podłączenie tych elementów nie gwarantuje natychmiastowej możliwości nadawania, ponieważ urządzenie musi się zalogować do sieci trunkingowej, co wymaga odbioru kanału kontrolnego. Programowanie radia jest konieczne do ustawienia kanałów, co wymaga specjalistycznego sprzętu i oprogramowania. Bez licencji i odpowiedniego programowania radio może służyć jedynie jako odbiornik. Cena 100 zł za niekompletny egzemplarz jest uznawana za dobrą. Radio nie nadaje na pasmach CB i nie jest przeznaczone do użytku jako radio samochodowe CB bez odpowiednich modyfikacji i zezwoleń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA