logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tyrystor BTP127 - poszukuję onformacji na jego temat

michalk2 07 Lip 2003 08:00 4813 7
REKLAMA
  • #1 278731
    michalk2
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Poszukuję jakichkolwiek informacji na temat tegoż tyrystora. Przejrzałem katalogi i nic nie znalazłem. Chodzi mi mianowicie o to jaka nóżka to bramka, max. prąd itp. Tyrystor ten pracuje w układzie regulacji prędkości wycieraczek do 126p i uległ uszkodzeniu. Chciałbym naprawić ten układzik.
    Dziękuję z góry za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 278818
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 278896
    michalk2
    Poziom 18  
    Tak właśnie było. Ten tyrystor był rozwalony aż miło było popatrzeć ;)Poszukam jakiegoś odpowiednika oczywiście z parametrami troszkę "na zapas". Dzięki SIWY %%
  • REKLAMA
  • #4 278990
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 279108
    michalk2
    Poziom 18  
    Ten układ to nic skomplikowanego. Dwa tyrystory, generator + cewka z kontakrtonem w środku. Jak naprawię to dam znać. Postaram się narysować schemat tego regulatora.
  • REKLAMA
  • #6 279140
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.

Dodam, że BTP 127 - 129 są zintegrowane z diodą zwrotną , połączoną zaporowo do A-K . Są to tyrystory szybkie gdzie dU/dT dochodzi do 200A/mikrosekundę. Przy stosowaniu innego tyrystora trzeba dodać diodę.

Pzdr.
  • #7 279155
    michalk2
    Poziom 18  
    Nie zwróciłem uwagi na ew. końcówką. Dzięki za informację. Właśnie kupiłem BT151 ma on w porównaniu z BTP127 zamienione skrajne końcówki czyli bramka i katoda. Ale to w niczym nie przeszkadza po prostu wsadzę go odwrotnie niż poprzednika.
  • #8 509847
    michalk2
    Poziom 18  
    Programator wycieraczek już dawno jest naprawiony. Rozrysowałem go i dołączam jego schemat. Mam nadzieję, że nie popełniłem błędu w żadnym miejscu. Liczę, że kiedyś się komuś przyda.
    Załączniki:
    • Programator wycieraczek.pdf (39.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Tyrystor BTP127 stosowany w układzie regulacji prędkości wycieraczek do Fiata 126p ma wyprowadzenia: bramka, anoda, katoda (patrząc na nóżki z napisem do góry i nóżkami w dół, od lewej to bramka, anoda, katoda). Maksymalny prąd wynosi około 8A. BTP127 jest tyrystorem szybkim zintegrowanym z diodą zwrotną połączoną zaporowo między anodą a katodą, co umożliwia dU/dT do 200A/μs. Przy zastępowaniu go innym tyrystorem, np. BT151, należy uwzględnić różnice w układzie nóżek (bramka i katoda mogą być zamienione), a także konieczność dodania diody zwrotnej, jeśli nowy tyrystor jej nie posiada. Uszkodzenia tyrystora w regulatorze mogą wynikać z przeciążenia silnika lub usterki styku parkowania wycieraczki, co powoduje ciągły przepływ prądu przez tyrystor. Układ regulacji jest prosty, składa się z dwóch tyrystorów, generatora i cewki z kontaktronem. Schemat naprawionego regulatora został rozrysowany i udostępniony przez użytkownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA