logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić kolejność partycji dysków 120GB i 40GB w Windows?

Gredoo 21 Wrz 2006 09:34 1480 8
REKLAMA
  • #1 3041727
    Gredoo
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam. mam cos takiego- mam dwa dyski jeden 120 gb (master, 4 partycje) i 40 gb (slave, 2 partycje, dysk na kieszeni). Windows czyta mi te dyski na przemian., czyli jedna partycja z mastera druga z slavea. czy da sie jakos ustawic, zeby czytalo najpierw wszytskie partycje z mastera, potem napedy a na koncu partycje z kieszeni? dajcie znac.

Pozdro
  • REKLAMA
  • #2 3041764
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 237
    W windowsie XP możesz przypisać dowolne literki kolejnym dyskom.
    Moze to być nawet W X Y Z :) w dowolnej kolejności.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • REKLAMA
  • #3 3041847
    Gredoo
    Poziom 10  
    to wiem... ale ... jest cos takiego partycje na master sa podpisane kolejno od "C" do "F" a partycje na kieszeni sa podpisane " kieszen1" i "kieszen2". XP czyta je w takiej kolejnosci:
    1. C:
    2. Kieszen1
    3.D:
    4.Kieszen2
    5.E:
    6.F:

da sie to zmienic???
  • #4 3041896
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Trudne. Powiedz na jakich kablach sa podłączone dyski (ATA itp...). Xpek powinien je czytać dokładnie w kolejności w jakiej były do niego podłączane. Inaczej jest w 98 itp.(możliwe że w twoim wypadku tak pracuje twój XP). Najpierw widzi partycje podswtawowe z dysków (oczywiście aktywne) a następnie partycje z partycji rozszerzonej. Miałem obydwa systemy i tak mi pracowały.
  • #5 3042059
    PitD

Ocena: 237
    Jeżeli w kieszeni będą partycje typu EXTENDED czyli po polsku rozszerzone to będa zawsze lokowane na końcu.
    To powinno rozwiązać twój problem.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • REKLAMA
  • #6 3042500
    mariusz_d
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Gredoo napisał:
    Witam. mam cos takiego- mam dwa dyski jeden 120 gb (master, 4 partycje) i 40 gb (slave, 2 partycje, dysk na kieszeni). Windows czyta mi te dyski na przemian., czyli jedna partycja z mastera druga z slavea. czy da sie jakos ustawic, zeby czytalo najpierw wszytskie partycje z mastera, potem napedy a na koncu partycje z kieszeni? dajcie znac.
    pozdrawiam

na dysku slave nie zakładaj partycji typu primary. Windows podłacza najpierw partycje Primary (na masterze potem na slave - w takiej właśnie kolejności) a później partycje typu Extended (znowu Master potem Slave).
    Jeżeli na dysku podłaczonym będziesz miał tylko partycje Extended to będzie ok.
  • #7 3042654
    zjaaadac
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    zgadzam sie z powyzszymi uwagami i polecam partycjonowanie z linux!! tam mozna wszystkie parametry ustawic bez najmniejszych problemow!! te co chcesz miec pierwsze to primary te co ostatnie extended czyta z kolejnosci kanałów ide czyli ide 1 ide2 i tak dalej w biosie ewentualni najczesciej mozesz jeszcze zmienic o ile masz dosc dobra plyte glówna kolejnosc bootowania dyskow i w zaleznosci albo po kanalach ide albo bo sata!! ja bym polecal jednak kozystac ze standardowego przydzialu gdyz wyrabia to nawyk bo przeciez nie na kazdej plycie w biosie masz taka mozliwosc podmiany !!
  • #8 3042674
    mbo
    Ocena: 845
    Gredoo napisał:
    to wiem... ale ... jest cos takiego partycje na master sa podpisane kolejno od "C" do "F" a partycje na kieszeni sa podpisane " kieszen1" i "kieszen2". XP czyta je w takiej kolejnosci:
    1. C:
    2. Kieszen1
    3.D:
    4.Kieszen2
    5.E:
    6.F:

da sie to zmienic???

Pewnie - w zarządzaniu dyskami przydzielasz partycją takie literki jakie chcesz. Niezależnie od tego czy są to partycje podstawowe, czy dyski logiczne.

Panel sterowania
    Narzędzia administracyjne
    Zarządzanie komputerem
    Zarządzanie dyskami
  • REKLAMA
  • #9 3042805
    Gredoo
    Poziom 10  
    oki, mam, dzieki wielkie WAM ! niech wam Bozia w dzieciach wynagrodzi ;)

Pozdro !

Podsumowanie tematu

✨ W systemie Windows XP można przypisać dowolne litery partycjom dysków, co pozwala na zmianę kolejności ich wyświetlania. Jednak system domyślnie odczytuje partycje według kolejności podłączenia dysków i typu partycji: najpierw partycje podstawowe (primary) z dysku master, następnie z dysku slave, a potem partycje rozszerzone (extended). Aby uzyskać kolejność, w której najpierw czytane są wszystkie partycje z dysku master, a następnie z dysku w kieszeni (slave), zaleca się, by partycje na dysku slave były typu rozszerzonego. W BIOS-ie można również zmienić kolejność bootowania dysków, co wpływa na ich wykrywanie. Zarządzanie literami dysków i partycji odbywa się w narzędziu "Zarządzanie dyskami" w panelu sterowania Windows. Alternatywnie, zaawansowane ustawienia partycji można wykonać w systemach Linux, które oferują większą elastyczność w konfiguracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA