logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dostosować reflektometr CB 30MHz do strojenia UKF 100MHz?

kolo 07 Lip 2003 09:01 6454 20
REKLAMA
  • #1 278770
    kolo
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Mam mały problem wykonałem nadajnik UKF 100,00MHz 4waty oraz antenę nadawczą i nie mam czym zastroić kabla wraz z anteną.Może ktoś z kolegów robił takie urządzenie i podzieli się ze mną uwagami i schematem. Myślę ze ten temat zainteresuje szersze grono kolegów.Jestem w posiadaniu reflektometru na pasmo CB 30MHz może jego da się jakoś przystosować do pasma UKF 100,00MHz. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 278776
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    Możesz spokojnie mierzyć tym miernikiem.
    Większość reflektometrów od CB mierzy poprawnie do ok. 200MHz
  • REKLAMA
  • #3 280062
    pawel_f
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mozesz mierzyć tym co masz a jesli ci to niewystarcza to załączam schemat
    Załączniki:
    • SWR.pdf (144.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 282997
    Dykus
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    jozefg napisał:
    Możesz spokojnie mierzyć tym miernikiem.
    Większość reflektometrów od CB mierzy poprawnie do ok. 200MHz

Nie wiem co to znaczy wiekszosc, ale jesli pod nia podchodza tanie reflektometry CB to ja zglaszam sprzeciw.
    Trudno tym zestroic antene na UKF, zachowanie takie, jak gdyby reflektometr rozstrajal antene, inaczej zachowuje sie z reflektometrem, a inaczej bez niego. Mowa tu o tanich reflektometrach (np. K155, czy cos takiego).

Pozdrawiam,
    Dykus.
  • #5 283003
    jozefg
    Jasne że ich dokładność jest mniejsza niż profesjonalnych - ale wystarczająca,
    Jedna uwaga: każdy z tych tanich mierników trzeba najpierw skalibrować , bo wzięty z półki sklepowej pokazuje zupełne głupoty, np spotkałem mierniki które przy SWR=2,5 pokazywały 1,2 !
  • REKLAMA
  • #6 288575
    Karol Gajewski
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Pomiar wykonany reflektometrem na pasmo 30MHz w pasmie 100MHz będzie obarczone duzym błędem systematycznym, lecz Tobie nie powinno zalezeć na konkretnej wartości WFS poniewaz zestrajasz antenę na min. wartość WFS. Problem może pojawić się tylko z transformatorem w reflektometrze. Jak on tą częstotliwość przeniesie to będzie wszystko OK.

Karol
  • #7 288874
    majonezz
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Transformator w SWRze? Przecież tam jest tylko linia paskowa. Przede wszystkim trzeba sparowac diody! Ja uzywam k145 alana na pasmie 3m. Pokazuje dosyc dokladnie.
  • #8 289198
    Dykus
    Poziom 27  
    jozefg napisał:
    Jasne że ich dokładność jest mniejsza niż profesjonalnych - ale wystarczająca

Jasne, czesto stroi sie po prostu na minimum WFSa, a nie na uzyskanie konkretnej wartosci. Zwykle kombinujemy tak, by bylo jak najmniej, chyba, ze antena mocno skompikowana. :) Ale nie o dokladnosc mi chodzilo.
    Mam taki tani reflektometr CB, chyba K-155. Zmienilem kondensatory, dobralem rezystory przy sprzegaczach, na sztucznych obciazeniach WFS byl taki jak ma byc, wszystko bylo (w miare) cacy (145MHz). Stroilem nim antene kolinearna (Big Stara) i coz sie okazywalo, ze antena zupelnie inaczej pracowala z podpietym reflekotmetrem, a inaczej bez niego. Z podpietym reflektometrem sygnal odbierany wzrastal o ok. 3S (!) co dalo sie wyraznie zauwazyc na sluch, korespondenci rowniez odbierali mnie inaczej. Nazwalem go "pasywnym wzmacniaczem". :) Tym czyms tej anteny zestroic sie nie dalo, ale przy prostszej Slim Jim (wczesniej juz zestrojonej na innym surzadzeniu) roznice w sygnale byly o wiele mniej zauwazalne (tylko po stronie korespondenta).
    Niby to dziwne i ktos powie, ze jemu dziala to wszystko dobrze. Nie zaprzecze, ja jednak plytke tego reflektometru dla UKF wykonalem od nowa.
    Zastanawialem sie, moze ktos podpowie, w jaki sposob w takim reflektometrze uzyskuje sie impedancje 50 Ohm, skoro sciezki wykonane sa na jednostronnym laminacie, a od plytki do obudowy (masy) jest jakies 5mm... moja teoria jest taka, ze dla CB ten kawalek sciezki (linia glowna) rzedu 15cm przy dlugosci fali 11m niewiele robi, nie "powstaje" linia dluga. To by wyjasnialo dziwne zachowanie sie anteny podczas strojenia i oznaczalo, ze na UKF ten reflektometr zdecydowanie sie nie nadaje.

jozefg napisał:
    Jedna uwaga: każdy z tych tanich mierników trzeba najpierw skalibrować , bo wzięty z półki sklepowej pokazuje zupełne głupoty, np spotkałem mierniki które przy SWR=2,5 pokazywały 1,2 !

Taka rozbieznosc w pasmie CB, czy juz na UKF?
  • #9 289200
    jozefg
    Rozbieżność na 27MHz !
    W tych liniach paskowych liczy się wszystko - szerokość ścieżki . odległości , grubość , kształt , odległość od metalowej obudowy itp
    Ważne są też użyte diody
  • #10 290093
    Dykus
    Poziom 27  
    jozefg napisał:
    W tych liniach paskowych liczy się wszystko - szerokość ścieżki . odległości , grubość , kształt , odległość od metalowej obudowy itp

Ok, zaprojektowalem sam linie paskowe 50 Ohm i wyszla szerokosc ok. 3mm dla posiadanego przeze mnie laminatu szklano-epoksydowego o standardowej grubosci, cos ok. 1mm - laminat dwustronny. Nie wierze, ze linia o szerokosci 5mm odlegla od obudowy (masy) o ok. 5mm ma takze impedancje 50 Ohm, nie mowiac juz o tym, ze ta linia jest (zle) "pozawijana" (dluga) i reflektometr traci na kierunkowosci. Do tego dochodzi brak symetrycznosci linii sprzegajacych, bardzo wazne przeciez na UKF, zle dolaczone gniazda (prostopadle), indukcyjne polaczenia mas (obudowy z laminatem poprzez kawalek wygietej blaszki)... Wedlug mnie to cos moze sie porzydac na CB, ale nie na UKF.
  • #11 290107
    frohme
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    :arrow: Dykus
    I słusznie! Firmy produkujące idą w bezczelny sposób na łatwiznę. Lat temu parę wpadło mi do ręki amerykańskie QST - zainteresowani będą wiedzieć co jest - z testami reflektometrów. Wyniki druzgocące, prawie wszystkie współczesne konstrukcje wysłano do diabła. Dokładność i parametry w paśmie miały reflektometry na transormatorach toroidalnych i jeden na lini "koncentrycznej" w środku pręt lub rurka łącząca oba gniazda, z góry i dołu dwa paski blachy miedzianej jako ekran-masa, a z boków w trzymadłach z teflonu dwa druty sprzęgaczy kierunkowych. Tą konstrukcję zalecano do powielania w warunkach amatorskich, przestrzegając równocześnie, że wszelkie niedokładności takie jak choćby podtrawienia w laminacie przy wykonywaniu lini paskowych mogą dyskwalifikować reflektometr. Ale to jest proste w produkcji - właściwe wnioski wyciągnie zainteresowany użytkownik.
  • #12 290162
    jozefg
    To są tabelki do liczenia linii, mam nadzieję że się przydadzą
    Trzeba pamiętać że długość linii paskowej nie może przekraczać 0,05 długości fali
    Załączniki:
    • tab..djvu (162 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 291501
    Dykus
    Poziom 27  
    jozefg napisał:
    To są tabelki do liczenia linii, mam nadzieję że się przydadzą

Ja przy obliczaniu korzystalem ze wzorow z 'Poradnika UKF', robiac przy okazji pomocny arkusz w Excelu do tych obliczen - na prawde przydatna sprawa, mozna troche pokombinowac i nie trzeba wszystkiego (a jest co) stukac na kalkulatorze. Nie jest to nic skomplikowanego, ale arkusza nie podesle bo jestem obecnie na wyjezdzie (wroce za ok. 2 miechy). Jest tam takze opisane (w ksiazce) jak sprawdzic przenikalnosc stosowanego laminatu, co ma duze znaczenie. Slyszalem takze od doswiadczonej osoby (nie tu na forum), ze takie reflektometry na laminatach ciezko uruchomic i polecano mi wykonanie reflektometru z wykorzystaniem kawalka kabla koncentrycznego (UKF). Ja jednak uparty bylem... :)
  • #14 311333
    sp9ufi
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    A ja z powodzeniem używam reflektometru SWR METER STABO MAGNUM ( od CB RADIA) w pasmach 0d 14 MHz do 144 MHz.
    W niższych pasmach linia paskowa jest zbyt krótka i konieczne byłoby zastosowanie wzmacniacza dla pełnego uruchomienia mikroamperomierza.
  • #16 453502
    Denat
    Poziom 12  
    A co rozumiecie pod pojęciem Tanie Reflektometry (chodzi o cene - ile). Bo w sumie nie wiem czy kupić czy zrobić.
  • #17 453542
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    A może by tak poznać zasadę działania reflektometrów i zasady posługiwania się nimi.
  • #18 454578
    Dykus
    Poziom 27  
    Proponuję kupić tani reflektometr CB (~50zł, w sumie trochę dużo) i wykorzystać z niego obudowę, wskaźnik, gniazda i potencjometr. Resztę zrobić porządnie raz jeszcze, zastanawiając się wcześniej, czy jesteśmy w stanie zrobić to lepiej...
    Dobre są reflektometry z rdzeniach toroidalnym i odcinkach kabla koncentrycznego (łatwość strojenia), tylko odpowiednie toroidy będzie pewnie kłopot zdobyć...
  • #19 456010
    Denat
    Poziom 12  
    hefid - Dzięki za troskę ale wydaje mi sięże zasade działania już znam i posługiwać w teorii (oczywiście) się umię.

Dykus, ale czy taki kupiony jaki kolwiek on jest. To zestroje nim na minimalne wychylenie czy też będzie pokazywał rużnego typu herezje ??? I czy mógłbyś polecić jakiśkonkretny schemat eSWueR-u ???

Dzięki i Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #20 456346
    Dykus
    Poziom 27  
    Denat napisał:
    Dykus, ale czy taki kupiony jaki kolwiek on jest. To zestroje nim na minimalne wychylenie czy też będzie pokazywał rużnego typu herezje ???

Popatrz wyżej - zdania są podzielone. Ja twierdzę, że tani reflektometr CB nie nadaje się na UKF i sam tego doświadczyłem, ale zdania są podzielone. Być może wskazania zależą od stanu zestrojenia anteny, jej typu (rodzaj zasilania, itp.). Fakt jest faktem, że linie paskowe w takim reflektometrze (tzn. K-135) z pewnością nie mają 50 Ohm, a to oznacza, że reflektometr nie może poprawnie mierzyć na UKFie, być może przy antenach zestrojonych błąd jest niewielki i wydaje się, że reflektometr mierzy dość dokładnie, ale wszystko się sypie, gdy antena nie jest zestrojona i taka linia paskowa wpływa na pracę anteny...

Denat napisał:
    I czy mógłbyś polecić jakiśkonkretny schemat eSWueR-u ???

Ani schematu SWRa ;->, ani reflektometru nie polecę, bo nie mam. Ja zbudowałem swój w oparciu o 'Poradnik UKF', choć trochę się nie zgadzały wyniki, gdy mierzyłem na sztucznym obciążeniu dla UKF, ale pamiętam, że gdzieś zrobiłem błąd... Mam opis reflektometru na rdzeniach toroidalnych (opis na KF i UKF z Radioelektronika) - być może znajdziesz na elektrodzie, możesz spróbować. Najkorzystniejszy to chyba taki z sprzęgaczami w postaci drutu lub rurek, by móc regulować odległość. W liniach paskowych niczego nie zmienisz...
  • #21 621918
    djcrash
    Poziom 14  
    potrzbowałbym wiadomości gdzie kupić lub jak zrobić teki reflektometr na 2,4GHz oraz miernik mocy wyjściowej AP i miernik mocy wypromieniowanej z anteny najchetniej chciałbym schematy bo ponoc latwo samemu mozna zrobic

Sorki ze pytam tutaj ale wy chociaz wiecie co to jest reflektometr :)

POZDRAWIAM I CZEKAM NA POMOC!!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości wykorzystania reflektometru CB na pasmo 30 MHz do strojenia anteny UKF na 100 MHz. Większość uczestników zgadza się, że tanie reflektometry CB mogą mierzyć do około 200 MHz, jednak ich dokładność i parametry są ograniczone, co może powodować błędy systematyczne i wpływać na pracę anteny. Kluczowe problemy to niedokładna linia paskowa o nieodpowiednich wymiarach i brak symetrii, co obniża kierunkowość i powoduje rozstrajanie anteny. W reflektometrach tanich często stosowane są diody i linie paskowe o parametrach nieoptymalnych dla UKF, co może skutkować różnicami w odbiorze sygnału z i bez reflektometru. Konieczna jest kalibracja miernika, a także odpowiedni dobór elementów, takich jak kondensatory, rezystory i diody. Zalecane są konstrukcje z transformatorem toroidalnym lub linią koncentryczną, które zapewniają lepszą dokładność i stabilność pomiarów. Długość linii paskowej powinna być mniejsza niż 0,05 długości fali, a parametry laminatu i wykonanie linii mają duże znaczenie. Wskazano również na dostępność schematów reflektometrów szerokopasmowych, np. URM-1, oraz na możliwość wykorzystania reflektometru SWR METER STABO MAGNUM z CB radia do pomiarów do 144 MHz. Podsumowując, tani reflektometr CB można użyć do strojenia anteny UKF, ale wymaga to kalibracji, modyfikacji i świadomości ograniczeń pomiarowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA