jozefg napisał: Jasne że ich dokładność jest mniejsza niż profesjonalnych - ale wystarczająca
Jasne, czesto stroi sie po prostu na minimum WFSa, a nie na uzyskanie konkretnej wartosci. Zwykle kombinujemy tak, by bylo jak najmniej, chyba, ze antena mocno skompikowana.

Ale nie o dokladnosc mi chodzilo.
Mam taki tani reflektometr CB, chyba K-155. Zmienilem kondensatory, dobralem rezystory przy sprzegaczach, na sztucznych obciazeniach WFS byl taki jak ma byc, wszystko bylo (w miare) cacy (145MHz). Stroilem nim antene kolinearna (Big Stara) i coz sie okazywalo, ze antena zupelnie inaczej pracowala z podpietym reflekotmetrem, a inaczej bez niego. Z podpietym reflektometrem sygnal odbierany wzrastal o ok. 3S (!) co dalo sie wyraznie zauwazyc na sluch, korespondenci rowniez odbierali mnie inaczej. Nazwalem go "pasywnym wzmacniaczem".

Tym czyms tej anteny zestroic sie nie dalo, ale przy prostszej Slim Jim (wczesniej juz zestrojonej na innym surzadzeniu) roznice w sygnale byly o wiele mniej zauwazalne (tylko po stronie korespondenta).
Niby to dziwne i ktos powie, ze jemu dziala to wszystko dobrze. Nie zaprzecze, ja jednak plytke tego reflektometru dla UKF wykonalem od nowa.
Zastanawialem sie, moze ktos podpowie, w jaki sposob w takim reflektometrze uzyskuje sie impedancje 50 Ohm, skoro sciezki wykonane sa na jednostronnym laminacie, a od plytki do obudowy (masy) jest jakies 5mm... moja teoria jest taka, ze dla CB ten kawalek sciezki (linia glowna) rzedu 15cm przy dlugosci fali 11m niewiele robi, nie "powstaje" linia dluga. To by wyjasnialo dziwne zachowanie sie anteny podczas strojenia i oznaczalo, ze na UKF ten reflektometr zdecydowanie sie nie nadaje.
jozefg napisał: Jedna uwaga: każdy z tych tanich mierników trzeba najpierw skalibrować , bo wzięty z półki sklepowej pokazuje zupełne głupoty, np spotkałem mierniki które przy SWR=2,5 pokazywały 1,2 !
Taka rozbieznosc w pasmie CB, czy juz na UKF?