logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel - baza danych, ponad dwa miliony pól. Czy to się da zrobić?

grzechura 21 Wrz 2006 19:17 6012 10
REKLAMA
  • #1 3043476
    grzechura
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    witam,

musze zrobic potezna baze danych w exel 2003. Jednak problem jest taki ze Excel ma ograniczenie tylko do 65 536 pol a ja potrzebuje duzo duzo wiecej (ponad 2 miliony). Czy jest na to jakis sposob?
  • REKLAMA
  • #2 3043500
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, skoro chcesz zrobić bazę danych, to dlaczego wykorzystujesz do tego arkusz kalkulacyjny ? Użyj do tego Accessa albo programu do obsługi baz danych z OpenOffice'a (według mnie lepszy).

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • REKLAMA
  • #3 3043508
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Użyj raczej Accessa lub innego programu typowo bazo-danowego.

Uściślając Excel ma ograniczenie do 65 536 wierszy a nie pól w jednym arkuszu, może więc ewentualnie użyć więcej arkuszy.

A tak swoją drogą ile pól (i jakich) ma zawierać rekord Twojej bazy danych, może aż tyle (2 mln.) rekordów nie jest potrzebnych ?
  • #4 3043578
    grzechura
    Poziom 17  
    Troche nie jasno sie wyrazilem...

Piszac ze potrzebuje ponad 2 miliony pol, mialem na mysli 2 mil wierszy oczywiscie. jesli chodzi o liczbe kolumn to okolo 15.

Problem jest taki ze mam baze danych w W MS Access, ale sa to "surowe" dane i musze to eksportowac od Exela zeby te dane "przeanalizowac" - czyli pewne rzeczy policzyc, zamienic, itd...
  • #5 3043894
    paweliw
    Spec od komputerów
    grzechura napisał:
    Problem jest taki ze mam baze danych w W MS Access, ale sa to "surowe" dane i musze to eksportowac od Exela zeby te dane "przeanalizowac" - czyli pewne rzeczy policzyc, zamienic, itd...

Przecież wszelkie obliczenia, zamiany i analizę można zrobić w Accessie ...
  • REKLAMA
  • #6 3045308
    grzechura
    Poziom 17  
    kolego paweliw z calym szacunkiem, ale co gdzie mozna zrobic to ja wiem. Pytanie bylo takie czy mozna baze danych w exelu w jakikolwiek sposob rozszerzyc? Czy zna ktos na to sposob i czy jest to wogole mozliwe?
  • REKLAMA
  • #7 3045883
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    to może napisz co chesz zrobić a my ci powiemy jak to zrobić bez excela
  • #8 3045996
    grzechura
    Poziom 17  
    Dzieki za rozne propozycje pomocy, ale jednak prosilbym o odpowiedz na postawione pytanie.
  • #9 3046033
    paweliw
    Spec od komputerów
    grzechura napisał:
    kolego paweliw z calym szacunkiem, ale co gdzie mozna zrobic to ja wiem.

Nie do końca jestem pewien, skoro z programu typowo bazo-danowego chcesz przenieść dane do innego programu - nie bazo-danowego - żeby wykonać tam analizę tych danych.
    Wystarczyłoby żebyś napisał co konkretnie chcesz zrobić z danymi, bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić co można z nimi zrobić w Excelu, czego nie potrafiłby zrobić Access ...
    grzechura napisał:
    Pytanie bylo takie czy mozna baze danych w exelu w jakikolwiek sposob rozszerzyc? Czy zna ktos na to sposob i czy jest to wogole mozliwe ?

Nie znam takiego sposobu (oprócz podanych wcześniej), znam jedynie sposób na import danych z pliku tekstowego zawierającego więcej rekordów niż limit wynikający z liczby rekordów pojedynczego arkusza Excela. Kolejne rekordy są importowane do kolejnych arkuszy Excela.
  • #10 5847873
    oska10
    Poziom 1  
    mam takie zadanie

W wyborach prezydenckich uprawnionych do głosowania jest 30 mln osób.
    Na kandydata X głosowało 12.5%, na kandydata Y głosowało 16%, na kandydata Z 20%
    głosujących. Do głosowania nie przystąpiło 40% uprawnionych. Utwórz arkusz który: oblicza
    liczbę osób głosujących na poszczególnych kandydatów, liczbę osób biorących udział w
    głosowaniu, liczbę osób które nie poszły na wybory, oraz różnicę głosów między kandydatami.
    Dane przedstaw w postaci wykresów

moze ktos mi pomoc ... nie wiem jakich mam funkcji uzyc
    Prosze o pomoc
  • #11 5848356
    adamas_nt
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 658
    >Oska10
    Z funkcji jedynie ZAOKR, ZAOKR.DO.CAŁK i cztery działania matematyczne "+", "-", "*", "/".
    Poukładaj dane źródłowe i wyniki w arkuszu tak, aby łatwo było zrobić wykres. Najlepiej obok siebie w wierszach lub w kolumnach. Do przedstawienia wyników najodpowiedniejszy będzie wykres kołowy.

grzechura napisał:
    potrzebuje duzo duzo wiecej (ponad 2 miliony)

(?) Access (jak już koledzy pisali) może dużo. Można także połączyć (odfiltrować) kwerendą (Microsoft Query) dane z tabeli Access'a z Excel'em i jeśli trzeba użyć formuł.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik potrzebuje utworzyć bazę danych w Excelu 2003 zawierającą ponad 2 miliony wierszy i około 15 kolumn, jednak Excel 2003 ma ograniczenie do 65 536 wierszy na arkusz. W dyskusji podkreślono, że Excel nie jest odpowiednim narzędziem do obsługi tak dużych zbiorów danych, a do tego celu lepiej użyć programów bazodanowych, takich jak Microsoft Access lub narzędzi z pakietu OpenOffice. Access pozwala na przechowywanie i analizę dużych ilości danych oraz wykonywanie obliczeń i transformacji bez konieczności eksportu do Excela. Wskazano również, że można importować dane do Excela z plików tekstowych, dzieląc je na wiele arkuszy, ale to rozwiązanie jest ograniczone i nieefektywne przy tak dużych zbiorach. Dyskusja zawierała także sugestie dotyczące wykorzystania kwerend i połączeń między Access a Excelem dla analizy danych. W podsumowaniu zalecane jest stosowanie dedykowanych systemów bazodanowych zamiast Excela do obsługi i analizy bardzo dużych baz danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA