logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd weryfikacji przy programowaniu AT89C2051 za pomocą icprog na Win XP

buc 07 Lip 2003 14:25 1926 3
REKLAMA
  • #1 279191
    buc
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    koledzy poskładałem tafe programator typowo do at 89cxx51 i jest problem,,ateka wyjąłem z mojego częstościomierza i najpierw sprubowałem go odczytać odczytał mi same 0078 0078 0078 itd,,nie wydaje mi się by to był poprawny hex,,ale po odczytaniu zrobił werify i było napisane ok,,sprubowałem wgrać innego hexa no i wszystko leciało
    ale do momentu weryfikacji napisało "błąd weryfikacji przy adresie 0000h
    i tak za każdym razem ,,,używam ic proga pod win xp ale z odpowiednim sterem bo przedtem ani się nie uruchomił w biosie mam ecc+ecp ,jest tam jeszcze normal,,ale spp żadnego nie ma ,,sam programator jest na 74174
    Załączniki:
    • 2051pv2tafe.gif (19.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 279205
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Zacznijmy od tego, czy przed zapisem wykasowałeś uP?
    Co do dziwnych odczytów to może program był po prostu zabezpieczony przed odczytem?
  • REKLAMA
  • #3 279478
    buc
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    ale jak go wykasować w ic progu?
  • #4 284286
    operator2wp
    Poziom 11  
    Ja tez pare dni temu zrobilem taki programatorek i mialem problem. Ale juz jest ok. Musisz w biosie zmienic ustawienia portu LPT na EPP-ECP lub EPP bo jak tego nie mialem ustawionego to tylko moglem zapisac do procka ale nie moglem odczytac. Jesli uzywasz ICprog, to musisz wylaczyc (dla at89cX051) 'ENABLE PAGE WRITE' jak tak zrobilem i po tym dzialalo ok, no i jeszcze wlacz w ICprog - enable NT/XP drive.... moze to tez pomoze.... ja mam XP. Teraz jestem zadowolony z mojego programatorka bo wczesniej mialem BlowIT ale tylko moglem nim programowac jeden procesorek at89c2051-24pc bo innych jakos nie mogl , nawet myslalem ze mi przyslali jakies stare procki ale to jednak byla wina programatora. Tafe jest ok... polecam go innym jest tani i dzial w BAscom i ICprog....
REKLAMA