logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd w0x000000 przy programowaniu AT89C2051 w Willem, jak naprawić?

haid 01 Kwi 2006 16:26 3427 7
REKLAMA
  • #1 2482439
    haid
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam mam następujący problem nie moge zaprogramować scalaka AT89C2051 bo pojawia się następujący komunikat
    Błąd w0x000000 układ=0xFF bufor=0x02
    czy ktoś wie jak to usunąć.
    Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 2483220
    radioda
    Poziom 16  
    A sygnaturę procesora Ci odczytuje?
  • REKLAMA
  • #3 2483255
    Robewit
    Poziom 26  
    Ocena: 102
    Sprawdź dokładnie ustawienie zworek konfiguracyjnych (adresy, napięcie) w programatorze i na płytce adaptora. Jesli to nie pomoże to spróbuj z innym egzemplarzem AT89C2051.
  • REKLAMA
  • #5 2483687
    krollew
    Poziom 20  
    Ocena: 154
    Ja mam "podróbkę" Willema opublikowaną kiedyś w Praktycznym Elektroniku. W praktyce programowanie AT89Cx051 wygląda tak, że raz na kilka prób układ się poprawnie zaprogramuje :D:D Nie wiem czym to idzie, przyzwyczaiłem się do tego. Poprostu muszę tak średnio z x3 zrobić procedurę Kasuj-Programuj-Weryfikuj aby mieć pewność, że będzie ok.
  • REKLAMA
  • #6 2486222
    haid
    Poziom 13  
    Na początku ID procka sczytywał ale to którejś próbie teraz nawet tego nie może zrobić. W wszystkie zworki sprawdzałem trzy razy i nic co do wersji przejśćówki to mam tak jak chyba każdy MCS-51.
  • #7 2486516
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 484
    No... może nie każdy ma taką samą. Ja używałem pierwowzoru (2 podstawki) później złożyłem MCS-51 v2.0 (6 podstawek), a obecnie używam MCS-51 v2.2 (6 podstawek, dwustronne PCB).

I właśnie z adaptorem v2.0 miałem największe problemy.
  • #8 2488965
    radioda
    Poziom 16  
    To słuchaj: ja mam wersje adaptera 2.0 i uszkodziłem już chyba z 10 AT89Cx051. Zawsze pierwsze programowanie po podpięciu programatora do kompa uszkadza mi procesorek. Zanim do tego doszedłem to troche już uszkodziłem. Teraz robie zawsze tak: po podpięciu programatora najpierw symuluje programowanie (tzn programuje bez mikrokontrolera) a dopiero za drugim razem wkładam proca. I wtedy już wszystko ok chodzi. Oczywiście przy pierwszym programowaniu pokazuje mi sie błąd ale to przecież normalne - proca nie ma w podstawce :)

Niewiem dlaczego tak sie dzieje. Może po podpięciu programatora są na LPT jakieś niedozwolone stany, które uszkadzają procesorek? W każdym razie po takim nieszczęsnym programowaniu pokazywał mi sie błąd podobny do Twojego i później to juz procesorek do wyrzucenia. Nawet sygnatury z niego nie odczytasz.
    Włóż nowy procesorek i spróbuj tak jak ja ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem programowania mikrokontrolera AT89C2051 za pomocą programatora Willem objawia się błędem w0x000000, układ=0xFF, bufor=0x02. Przyczyną mogą być nieprawidłowe ustawienia zworek konfiguracyjnych, napięcia zasilania lub uszkodzony egzemplarz układu. Warto zweryfikować wersję adaptera programatora, gdyż niektóre serie PCB (np. MCS-51 v2.0) mają znane problemy z programowaniem i mogą uszkadzać układy. Zaleca się stosowanie procedury Kasuj-Programuj-Weryfikuj wielokrotnie, aby zwiększyć szanse na poprawne zaprogramowanie. Dodatkowo, po podłączeniu programatora do komputera, symulowanie programowania bez mikrokontrolera przed faktycznym włożeniem układu może zapobiec uszkodzeniom. Problemy z odczytem sygnatury procesora wskazują na możliwe uszkodzenie lub błędne połączenia. Wersje adapterów i ich konstrukcja (np. liczba podstawek, dwustronne PCB) mają wpływ na stabilność programowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA