logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WILLEM PCB 3.1 - Problemy z programowaniem AT89C2051 i adaptorem MCS-51

Greg 18 Wrz 2003 10:38 4431 8
REKLAMA
  • #1 330372
    Greg
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Mam takie pytanie czy ktoś ma zrobiony programamtor na tej płytce i czy mu działa Właśnie zrobiłem własnie ten model i niestety klapa wraz z adaptorem MCS - 51 nie działa czy ma ktos jakis doświadczenia z ta wersja??? W H/W test po wysterowaniu wszystkich portow ZIF'a 32 pojawiaja sie napiecia pojawia sie napiecie Vpp i Vddp diody sie zapalaja gasna przy HARDWEAR TEST pojawia sie komunikat HARDWEAR PRESENT a mimo to nie mozna zaprogramować procka AT89C2051 przy probie odczytania pustego nie zaprogramowanego jest wszystko ok (ale to bycmoze dlatego ze jest czysty...)juz nie mam pomysłów co dalej przejzałem juz chyba wszytkie posty na elektrodzie probowalem zmieniac ustawienia portu LPT w BIOSIE i nic..przy probie zapisania czegokolwiek z bufora wyskakuje :
    ERROR at 0x000001 CHIP = 0x00 BUFER = 0x04
    nastepna proba zaprogramowania wywala cały program ACCESS VIOLATION.....i trzeba wszystko pozamykac i otwierac od nowa ...wersja programu 98i kabel to LPT ma okolo metra dlugosci

HElp bo pilnie musze zaprogramowac tego procka ...

P.s moze macie jakis inny "szybki" do zrobienia i pewny programator do tego procka

zrobie jeszcze probe na innych prockach ale narazie nie mam nic innego pod reka...

pliki ktore zalaczyles sa dostepne na stronie programatora willem i jako takie powinny tam zostac, na elektrodzie nie ma za duzo miejsca, wiec jesli to tylko mozliwe podawaj linki do plikow...
    candle
  • REKLAMA
  • #2 330738
    Leczo
    Poziom 12  
    1. Na początek musisz być pewny poprawnej pracy samego WILLEMA.
    Najlepiej to sprawdzić na starych Epromach do biosów np, 27C512, 27C128 itp.
    Jeżeli są odczytywane poprawnie tzn. rzeważnie każdy bios ma na początku zapisane dane dotyczące nazwy i producenta biosu, wersji itp.
    Jak pokazuje w każdej komórce FF lub 02 to coś jest nie tak z programatorem.
    2. Czy masz oryginalną płytkę do MSC-51, czy robiłeś sam?
    3. Czasami w tych płytkach sprzedawanych głównie na Allegro zdaża się że podczas lutowania zewrze się dwie ścieżki.
    Scieżki obok punktów lutowniczych nie są dokładnie pokryte lakierem i wtedy można sobie zlutować je razem.
    4. Jaki jest kwarc?
    5. Czy są wlutowane wszystkie zwory?
    Wymieniać można dużo. Może Ci to coś pomoże.
    Leczo
  • REKLAMA
  • #3 330809
    majaka
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Zgadza się z tymi płytkami jednostronnymi i przesunietą maską lakieru . Sam kiedys kupiłem plytki jednostronne i potem szukałem zwarć i przerw przez kilka dni.
    Objaw opisany przez Grega jest typowy dla przerwy w obwodzie napięcia Vcc.
    Sprawdź przejscia obwodu Vcc po kolei od stabilizatora.
    Wyeliminuj wszyskie zwarcia. 8O

Polecam zakup płytek dwustronnych z metalizacją, są droższe :cry: ale programator rusza od razu. 8)
  • #4 330816
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Pisałem wielokrotnie że płytka jednostronna to nieporozumienie. ŻADNA nie obsługuje większości Fleszy. Laminat to podstawa sukcesu, nr2 sukcesu to scalaki na wejściu. Ten sam niby schemat a jeden obsługuje 10 rodzjów kości a inny 1000. Poprawny montaż też niewiele tu wnosi.
  • REKLAMA
  • #5 330868
    Greg
    Poziom 20  
    Dzieki Leczo za podsuniecie pomysłu z tymi biosami hehe lezy u mnie kilka starych plyt w domu a ja sie zastanawiam czym sprwdzic sam programator (no nic tchyba juz troche nie jaze :)) ) ale do rzeczy...

1. starego biosa programator odczytał bez problemu dane pojawiły sie w buforze natomiast z zapisem ich z powrotem juz nie jest tak prosto ERROR !!!!

2.Płytki ( te z załączników) wszystkie robiłem metoda fotochemiczna sam gdyz siedze w domu ze zlamana noga i troche z nudow troche z potrzeby zaczalem skladac cos co jest bardzo przydatne

3.płytki przejzałem dość dokładnie pod wzgledem zwarc i przerw miernikiem...bycmoze cos przeoczyłem ale wydaje mi sie ze powinno być
    wszystko ok...

4.co do zwor to na programatorze sa na pewno wszystkie bo jest ich dokladnie 36 :)

5.Kwarc to 12 MHZ

6.Jezeli chodzi o napiecia VDD VCC VPP to pojawiaja sie i nie ma raczej zwarc na wszystkich elementach pomiar napiecia pokazuje prawidlowa wartosc w zaleznosci od ustawienie dipswitchy

0bede weszyl dalej jak cos znajde to dam znac jezeli ma ktos jeszcze jakies pomysly to bardzo poprosze ...:))
  • #6 331044
    Leczo
    Poziom 12  
    Nie ma za co, trzeba korzystać z tego co się ma.
    1. Jezeli ten bios ma "okienko" to nie ma siły aby się zaprogramował przed wcześniejszym skasowaniem ultrafioletem.
    2. Napisz jeszcze jaką końcówkę ma ten procek, np. AT89C2051-24
    Ta liczba 24 mówi z jaką częstotliwością pracuje ten procek.
    Np. jak masz procka 4MHz a kwarc 12MHz to raczej nie będzie chodziło.
    3. Co do tego błędu "ERROR at 0x000001 CHIP = 0x00 BUFER = 0x04" to czasem pomaga jak się 2-3 razy (raz za razem) go skasuje (erase chip).
    4. Co do błędu "ACCESS VIOLATION....." to przynajmniej u mnie, poprostu wyłączam i włączam jeszcze raz program i wpisuje bez problemu.
    5. Popatrz jeszcze na rys. (załącznik) czasami zapomina się o tej zworze.
    Załączniki:
    • WILLEM PCB 3.1 - Problemy z programowaniem AT89C2051 i adaptorem MCS-51 Ad-brd-MCS-51-rys.JPG (20.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 331163
    Greg
    Poziom 20  
    zworka jest a procek to at 89c2051-24 PI

Jedna rzecz mnie tylko czly czas zastanawia bo kwarc jest tylko podlaczony do duzego atmela a maly ma impulsy zegarowe podawane z tranzystora tak przynajmniej jest na schemacie i plytka zreszta tez jest taka ....wiec kwarc tutaj chyba niewiele ma do tego....??
  • REKLAMA
  • #8 331185
    Leczo
    Poziom 12  
    To wszystko jest OK.
    Na razie nie mam pomysłu co do tego. Może sprawdzić sam adapter u jakiegoś kolegi posiadającego WILLEMA? Coś trzeba wykluczyć.
    A może faktycznie te kości na wejściu (jak pisali poprzedni koledzy).
    Są różne zdania na ten temat ale powinne być CD4503 lub 74HC367.
  • #9 331204
    Greg
    Poziom 20  
    no wlasnie problem w tym ze za bardzo nie mam u kogo tego wyprobowac....potestuje jeszcze sam programator i sprobuje podmic scalaki z cd na 74 chyba podejda???
    bycmoze to pomoze....

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z programowaniem mikrokontrolera AT89C2051 za pomocą programatora WILLEM PCB 3.1 oraz adaptera MCS-51. Użytkownik zgłasza, że programator poprawnie odczytuje czysty układ, ale nie potrafi zapisać danych, pojawiają się błędy typu "ERROR at 0x000001 CHIP = 0x00 BUFER = 0x04" oraz "ACCESS VIOLATION". Wskazano, że warto najpierw zweryfikować poprawność działania programatora na znanych EPROM-ach (np. 27C512, 27C128) oraz sprawdzić, czy płytka adaptera MCS-51 jest oryginalna i czy nie ma zwarć, szczególnie na jednostronnych płytkach wykonanych metodą fotochemiczną. Zalecane jest stosowanie płytek dwustronnych z metalizacją, które zapewniają lepszą niezawodność. Podkreślono znaczenie poprawnego montażu, obecności wszystkich zworek (36 sztuk) oraz odpowiedniego taktowania mikrokontrolera (np. AT89C2051-24 z kwarcem 12 MHz). Zwrócono uwagę, że w schemacie kwarc jest podłączony tylko do większego mikrokontrolera, a mniejszy otrzymuje sygnał zegarowy z tranzystora. Sugerowano także sprawdzenie układów buforujących na wejściu programatora, takich jak CD4503 lub 74HC367, które mogą mieć wpływ na poprawność programowania. W przypadku błędów program zaleca kilkukrotne kasowanie układu oraz restart oprogramowania. Brak możliwości przetestowania adaptera u innego użytkownika utrudnia diagnozę, ale wymiana układów buforujących może pomóc rozwiązać problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA