logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie anteny i sprzęt do podziału Neostrady na 400m?

fifka57 22 Wrz 2006 20:12 2984 35
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak najtaniej połączyć Neostradę między dwoma domami oddalonymi o około 400 m i jaki sprzęt oraz anteny są do tego potrzebne?

Najprościej zrobić to przez router z wbudowanym modemem ADSL i punktem dostępowym, do którego podłączysz antenę kierunkową; w drugim domu wystarczy karta WLAN i druga antena kierunkowa [#3046894] Jeśli router ma już wbudowane AP, dodatkowy punkt dostępowy zwykle nie jest potrzebny, a sam router bez AP nie wystarczy do udostępnienia łącza [#3048087] Przy połączeniu samymi kartami WLAN internet musiałby udostępniać stale włączony komputer [#3048087] Najlepiej, żeby anteny się widziały, bo gdy na drodze stoi ściana budynku lub inne większe przeszkody, szanse na stabilny link są marne [#3053236][#3055853] Zabezpieczenie WPA jest tu uznane za wystarczające, a anteny kierunkowe dodatkowo ograniczają zasięg na boki [#3046894]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 3046889
    fifka57
    Poziom 11  
    witam chciałbym podzielić neo miedzy dwa domy odległosc miedzynimi jest to około 400m co musze gdzyż jestem zielony w tej dziedzne w jaka antene musze sie zaopatrzyć, jak z bezpieczenistwem i jaki sprzęt poza antenką musze mieć - chodzi mi o najnizszy koszt całej inwestycji
  • REKLAMA
  • #2 3046894
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Najprostszy sposób to router z wbudowanym modemem ADSL i AP.
    Do niego antena kierunkowa.

W drugim domu karta WLAN + antena kierunkowa.

Bezpieczeństwo jest wystarczające - WPA i ograniczony zasięg przy antenach kierunkowych.
  • #3 3048062
    fifka57
    Poziom 11  
    a czy ap jest potzebny? czy można połoączy oba domy poprzez podłaczniee anten do kart wlan ?

Dodano po 16 [minuty]:

czy może wystarczy sam router bez ap?
  • #4 3048086
    cjbobo10
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Ja bym to robił z zastosowaniem ap, ale skoro routerz wbudowanym ap to dodatkowy ap raczej niebedzie potrzebny ale dowiem sie na 100% i dam ci jeszcze znac
  • REKLAMA
  • #5 3048087
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    fifka57 napisał:
    a czy ap jest potzebny? czy można połoączy oba domy poprzez podłaczniee anten do kart wlan ?

Można - tylko wtedy połączenie do internetu będzie musiał udostępniać komputer. Abu działał dostęp do sieci w drugim domu komputer będzie musiał działać.

Cytat:

czy może wystarczy sam router bez ap?

Taki router nic nie da - połączenie musiałby udostępniać komputer, więc jest to bezcelowe.
  • #6 3048127
    fifka57
    Poziom 11  
    czyli jesli będe miał ap to w swoim komputerze nie potrzebuje karty wifi?
  • #7 3049027
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    nie potrzebujesz...ale wg mnie to tez bez sensu..lepiej kupic AP z routerem odrazu ..np Linksys WAG54 (jakos tak) i masz z glowy i router i AP.
  • #8 3053094
    fifka57
    Poziom 11  
    ok a jeśli budynk zasłaniaja mi cel to czy sygnał nadal będzie odberany przez drógą antene czy niebardzo?
  • #9 3053151
    hardtmuth
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    wlasnie mnie to tez ciekawi, czy wrzucajac jakas antene ze znacznym wzmocnieniem, da sie przebic sygnalem przez 1 budynek? dystans max 100-200m.
  • #10 3053236
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    W terori sie nie da,natomiast w praktyce daloby rade,lecz jest to wielce nie wskazane..pozatym bardzo szkodzilo by to domownikom.Lepiej pomyslec i zrobic tak zeby anteny sie widzialy,niz wydawac mase pieniedzy na anteny o duzym zyksku itp..
  • #11 3053322
    hardtmuth
    Poziom 20  
    nie to wtedy nie ma sensu. Widzenia anten nie uda sie osiagnac w zaden sposob, a masztow na dachu nie bede robil przy takiej malo potrzebnej rzeczy.

dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #12 3054771
    fifka57
    Poziom 11  
    hmmm nie wiem czy widocznosc jest tak do dupy poprostu z dachu kumpla nie widze mojego dachu.... a moj jest niższy więc nieewiem czy mam sypać kase na antenke .....

Dodano po 1 [godziny] 43 [minuty]:

w mojej okolicy są dosc wysokie domy(nie bloki) ii zastanawiam sie czy jesli kupie antenke 16 - 19 dbi czy będzie miała zasięg i czy komunikacja nie będzie zaburzona
  • #13 3055853
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Jezeli masz na drodze jaka korone drzewa itp ..kilka slupow..to cos sie wymysli..jezeli natomiast to bedzie sciana budynku,z co za tym idzie to tez kilka w srodku innych ..to marne szanse :/
  • #14 3056642
    hardtmuth
    Poziom 20  
    Plus, chyba najgorsze to zbrojenia w scianach :)
  • #15 3056744
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    hardtmuth napisał:
    Plus, chyba najgorsze to zbrojenia w scianach :)

No z tego co wiem to u nas raczej nie zbroji sie scian(poza wyjatkami,nie wiem jak jest w blokach)Ale w normalnych domach zbrojone sa tylko stropy itp(chyba ze mieszkamy w bunkrze :P )Nie chodzi tylko o metal..ogolnie kazda przeszkoda wprowadza tluminie ,z tym ze obiekty metalowe w wiekszym stopniu,ale wez pod uwage to ze w domu masz tez mikrofale itp.Sporo uzadzen ktore bede zaklucaly link..wiec nie tylko tlumienie sian wchodzi w gre..
  • #16 3056824
    hardtmuth
    Poziom 20  
    akurat nie mieszkam w bloku, tylko w kamienicy i wiem, ze tutaj nie ma zbrojonych scian, ew. nad oknami (zapomnialem nazwy) sa zbrojenia.

Lecz w blokach caly sciany to sa plyty zel-betonowe przeciez :)
  • #17 3056853
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Nad oknami ulewa sie tzw "płotwe"przynajmniej ja znam "to" pod taka nazwa.W blokach jak sklada sie z takich "zbrojonych plyt" to sa,ale nie jest to taki zel beton jak przy budowie bunkrów.
  • #18 3056889
    hardtmuth
    Poziom 20  
    to u mnie sie inaczej na to mowi :). Na pewno nie płotwa, tylko, ze sam nie znam nazwy, a nie mam aktualnie kogo zapytac o to :).

Mysle ze zbrojenia w scianach blokow wystarczajaca mocno dzialaja na fale wysokich czestotliwosci, zeby sie z nimi uporac.
  • #19 3059332
    fifka57
    Poziom 11  
    lol to są szczyty dachów - drewno + wata izolacyjna :P praktycznie same czubkii domów , jakieś drzewka itd
  • #20 3059544
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Dachy nie sa przypadkiem kryte blacha?
  • REKLAMA
  • #21 3059587
    hardtmuth
    Poziom 20  
    Roznie, to zalezy, u mnie na budynku sa dachowki.

Na blokach z plaskimi dachamy roznie, ale niekiedy dechy plus papa.
  • #22 3059624
    fifka57
    Poziom 11  
    widze że ten temat sie zamena w topic o materiałach budowlanych :P ogólnie większosc domów to domy z płaskim dachem kryte papą jest kilka z dachówką więc blachy po drodze nie ma ...
  • #23 3059629
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Wiec jeszcze akcent z budownictwa :) mianowicie jakto piszecie te domy z plaskimi dachami to stropodachy,wiec strop +izolacja+pelno papy itp,czasami w starym budownictwie tez byla warstwa szlaki itp.Ciezko powiedziec..trzebaby stestowac..jezeli widocznosci nie ma tylko przez jakies kawalki szczytow itp to moze sie uda..pozatym mozna zrobic jakis skromny maszt.
  • #24 3059633
    fifka57
    Poziom 11  
    ogólnie to nadal nie wem czy warto wydawać kase ....... może ktoś ma podobną sytuacje .... i znalazł rozwązane wyższy maszt to nie rozwiązanie .... w moim przypadku ..
  • #25 3059637
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Ja mam link na odleglosci okolo 1km..Przeszkodami sa czubki dachow oraz kilka koron drzew..jak widac link działa..
  • #26 3059692
    fifka57
    Poziom 11  
    lol rozumiem iz u ciebie antenk się nie widzą
  • #27 3059714
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    No nie widza sie...wogole..Tylko ze z jednej strony to dookulna okolo 20dbi a z drugiej parabolka ,czasza 110cm z promiennikiem..wiec bogato..
  • #28 3062296
    fifka57
    Poziom 11  
    czyli będe musaił w jakieś bogatsze zainwestować niz w same yagi :]
  • #29 3062969
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    no raczej...
  • #30 3068897
    fifka57
    Poziom 11  
    odkryłem iz antenki sie nie wdzą dlatego że mocno uliscone drzewo je zakrywa ale ne tu istota..... jak z konfiguracją? co trzeba zrobic po podłączeniu i zamontowaniu antenek by sie połaczyły?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podziału łącza Neostrady na dwa domy oddalone o około 400 m, z uwzględnieniem doboru anten i sprzętu przy minimalnych kosztach. Najprostsze rozwiązanie to użycie routera z wbudowanym modemem ADSL i punktem dostępowym (AP) oraz anten kierunkowych po obu stronach. Możliwe jest też połączenie bez AP, ale wtedy komputer udostępniający internet musi być cały czas włączony, co jest mniej praktyczne. Zalecane jest stosowanie routera z wbudowanym AP, np. Linksys WAG54, co upraszcza konfigurację i zapewnia bezpieczeństwo dzięki WPA oraz ograniczonemu zasięgowi anten kierunkowych.

Problematyczna jest linia widzenia anten – przeszkody takie jak budynki, zbrojenia w ścianach, korony drzew i materiały budowlane (np. papa, dachówki) mogą tłumić sygnał. Przebicie sygnału przez ściany jest trudne i niezalecane ze względu na znaczne tłumienie i potencjalne zakłócenia. W przypadku braku bezpośredniej widoczności anten, konieczne może być zastosowanie anten o większym zysku, np. parabolicznych, lub budowa masztów, choć w praktyce lepiej zapewnić linię widzenia.

Konfiguracja polega na podłączeniu karty WLAN do komputera w jednym domu oraz routera z AP lub osobnego routera i AP w drugim. W dyskusji pojawiły się także sugestie alternatywne, jak użycie radiotelefonów PMR z antenami typu "pajączek" i mocą 500 mW, jednak nie są one typowym rozwiązaniem dla Wi-Fi.

Podsumowując, do podziału Neostrady na 400 m rekomenduje się router z wbudowanym AP i anteny kierunkowe, z uwzględnieniem warunków terenowych i przeszkód, które mogą wymagać mocniejszych anten lub konstrukcji masztów dla zapewnienia stabilnej łączności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA