logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Panasonic TX-28LD2C chassis EURO-2L - pali tranzystor HOT

Krzysztof T 22 Wrz 2006 22:49 1909 3
REKLAMA
  • #1 3047471
    Krzysztof T
    Poziom 21  
    Ocena: 78
    Witam,
    Czytałem różne posty na ten temat lecz niestety jak na razie nic nie pomaga.
    TV trafił do mnie z uszkodzonym tranzystorem Q551 2SD1577. Po wymianie na inny BU2508AF popracował kilka dni u klienta i ponownie się spalił. Dokonałem poprawienia lutów w całym odchylaniu poziomym, driver H wraz z trafkiem, zasilanie drivera z przetwornicy, przelutowany cały układ VDP3108AA1, profilaktycznie wymienione kondensatory w przetwornicy, wymienione kond. w obwodzie kolektora tego tranzystora. Nagrzewałem i chłodziłem VDP3108AA1. Wstawiłem ponownie tym razem BU2527AX i ponownie po kilku dniach ponownie się spalił. Następnie wstawiłem oryginał 2SD1577 i to samo. Z tego co klient twierdzi zanim nastąpi usterka występują zaniki obrazu, głos jest. TV wziąłem pod obserwację, wstawiłem nowy tranzystor 2SD1577 i zacząłem go testować. Po kilku dniach faktycznie pojawił się problem. Po włączeniu ze stand by do pracy zauważyłem brak obrazu i WN,głos był a po chwili pojawił się obraz i za moment na ekranie zauważyłem coś w rodzaju zerwania synchronizacji poziomej z towarzyszącym delikatnym piskiem z wnętrza odbiornika. Trwało to około 2 sekund po czym nastąpiło zwarcie w obwodzie B+ i przetwornica zaczęła charakterystycznie cykać. Niestety nie zdążyłem dokonać żadnych pomiarów i obserwacji oscyloskopowych. Strzałów WN też nie stwierdziłem.
    Czy za takie zachowanie można winić VDP3108AA1?
    Proszę o sugestie co mogę jeszcze w nim zrobić.
  • REKLAMA
  • #2 3047748
    mietek.r
    Poziom 18  
    Ocena: 44
    Witam
    Z opisu można by w pewnym sensie wywnioskować że przyczyną jest generator linii ( wzrost częstotliwości generatora ) stąd zerwanie synchronizacji - może być VDP lub układ rezonatora przy VDP podstaw tranzystor z 100Hz nie powinien paść i dokonaj pomiar f linii jak straci synchro lub podstaw na podmiankę VDP jeśli masz .(sprawdz oscylator)
  • REKLAMA
  • #3 3053052
    Krzysztof T
    Poziom 21  
    Wstawiłem nowy tranzystor. Podłączyłem oscyloskop na nogę 27 układu VDP... (wyjście H drive). Po włączeniu otrzymałem przebieg prostokątny o amplitudzie około 1V. TV pracuje poprawnie. Zacząłem poruszać i wyginać płytę chassis i zaobserwowałem zmiany amplitudy przebiegu w zakresie od 1 do 2V oraz pojawiającą się na zboczu narastającym szpilę. Podczas opukiwania w okolicach układu VDP...obserwuję zakłócenia kształtu przebiegu prostokątnego. Podejrzewam iż występuje jeszcze jakieś niepewne połączenie lecz większość już wcześniej przelutowałem.
    Czeka mnie dłuższa zabawa lutownicą z tym chassis.
  • #4 3067082
    Krzysztof T
    Poziom 21  
    TV naprawiony. Oczywiście były to słabe luty elementów smd w okolicach układu VDP - out H drive.
REKLAMA