logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć indukcyjność cewki o średnicy 30 cm i 50 zwojach?

Kubbaz 23 Wrz 2006 12:29 13882 8
REKLAMA
  • #1 3048503
    Kubbaz
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Witam

Proszę o pomoc w obliczeniu indukcyjności cewki - ale ręczenie, nie przy pomocy jakiś gotowych programików.

Otóż najpierw przedstawie paramerty geometryczne cewki (uzwojenia):

- cewka jest w kształcie okręgu o średnicy 30 cm,
    - cewka ma 50 uzwojeń,
    - cewka została wykonana z drutu nawojowego emaliowanego o średnicy przekroju poprzecznego 0,45 mm,
    - zwoje są ciasno upakowane - jeden przy drugim (całość owinięta i ściśnięta bawełnianą taśmą),
    - opór cewki (zmierzony omomierzem) wynosi 5Ω ± 0,5Ω,

Najbardziej odpowiadałby mi jakiś ogólny wzór różniczkowy na obliczenie indukcyjności (dL). Lub/i ewentualne porady lub gotowe obliczenie.

W zasadzie sam wynik mnie mniej interesuje - aczkolwiek jest bardzo istotny :).
  • REKLAMA
  • #2 3048877
    marihires
    Poziom 30  
    Ocena: 129
    nie wiem jaki kształt ma dokładnie ta cewka,ale liczylem tak ja dla cewki z rdzeniem (jak bez rdzenia to ur dasz jak dla powietrza).Wzory w załączniku...pozdrawiam.
    Załączniki:
    • cewka.doc (26.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 3049639
    Kubbaz
    Poziom 26  
    marihires napisał:
    nie wiem jaki kształt ma dokładnie ta cewka

no właśnie nie taki jak na rysuknu w tym dokumencie.....

Sposób nawinięcia cewki przedstawia poniższa animacja (1 zwój):
    http://www.teslabox.host.sk/Movie1.swf
    (w razie nie otwierania się strony - odświezyć kilkakrotnie lub ręcznie przepisać adres)
  • REKLAMA
  • #4 3051353
    marihires
    Poziom 30  
    oka teraz juz wiem ... podobne do solenoidu ;] czyli walec ;] w jakims skrypcie z fizyki lub Ety na Politechnice to było ...wiec poszukam ;]
  • REKLAMA
  • #6 3051757
    marihires
    Poziom 30  
    znalazłem tylko to w ksiazce do Fizyki
    (w załaczniku) ale gdy przeglądałem stare obliczenia z zeszytów do elektrotechniki to znalazłem juz wyprowadzony wzór....pozdrawiam..moze sie cos przyda :)

Ps: +3pkt za transfer gratis :)
    Załączniki:
    • solenoid.doc (15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SL550157.JPG (298.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SL550156.JPG (257.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SL550155.JPG (299.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SL550154.JPG (302.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 3055511
    Kubbaz
    Poziom 26  
    Dzięki za zainteresowanie tematem, ale chyba się trochę nie zrozumieliśmy, ponieważ wszystkie wzory i obliczenia są wykonywane dla cewki indukcyjnej w kształcie solenoidu (spirali). Natomiast cewka, którą ja posiadam jest wykonana inaczej.

Spróbuje opisać jak ją wykonałem, może to rzuci nieco światła na ten problem.

Otóż:
    Na płytę pilśniową wbiłem gwoździe, które ułożyły się w kształcie okręgu o średnicy 30cm. Na tak przygotowany okrąg nawijałem DNE - po prostu owijałem ten okrąg zrobiony z gwoździ 50 razy (50 uzwojeń). Na końcu wyjmowałem kolejno gwoździe i owijałem tak wykonaną cewkę taśmą bawełnianą. Także są to - jak wynika z opisu wykonania - ciasno "upakowane" zwoje w płaszczyźnie (no powiedzmy, bo tak na prawde 50 uzwojeń DNE o średnicy 0.45mm ma swoją grubość ok. 1 cm).

Problem obliczenia indukcyjności [µH] pozostaje nie rozwiązany.
  • #8 3055643
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Moim zdaniem liczysz jak dla jednego zwoju i potem mnożysz przez ilość zwojów do kwadratu..
    Możesz podstawić do programu albo wzoru dla wysokości cewki i wysokości uzwojenia dążących do zera. Jedyny wzór, który znam i nadaje się do czegokolwiek jest taki:

L = (D/2)²z² / 9,5D+28l+31h
    gdzie, w naszym przypadku (wymiary w cm, indukcyjnosc w [uH])
    D - średnica cewki
    l - dlugosc cewki cylindrycznej (solenoidu), tutaj bedzie bardzo mała, dla zwojow nieskonczenie blisko siebie mozna podstawic zero, przy srednicy cewki 30cm bedzie to chyba dobre przyblizenie
    h - wysokosc uzwojenia cewki wielowarstwowej powietrznej (bo takiej cewki dotyczy cały wzór), u nas ta wysokość też dąży prawie do zera w porównaniu do średnicy

Czyli wzór uprości się do postaci
    L = [(D/2)²z²]/9,5D = D•z²/38
    Dla naszej przykładowej cewki wychodzi prawie 2mH.
    Nie wiem na ile ten wzór jest poprawny i dokładny, pochodzi z książki "Odbiorniki tranzystorowe poradnik konstruktora amatora" W.Kobylański S.Wolszczak z 1972r (prąd był wtedy taki sam i przenikalność powietrza raczej też).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ręcznego obliczenia indukcyjności cewki o średnicy 30 cm i 50 zwojach, wykonanej z drutu nawojowego o średnicy 0,45 mm, zwoje ciasno upakowane i owinięte taśmą bawełnianą. Cewka ma nietypową konstrukcję – zwoje ułożone są w płaszczyźnie okręgu, a nie w formie klasycznego solenoidu. Użytkownik poszukuje wzoru różniczkowego lub ogólnego do obliczenia indukcyjności, preferując metody manualne zamiast programów komputerowych. W odpowiedziach pojawiły się wzory stosowane dla cewek solenoidowych, które jednak nie odpowiadają dokładnie konstrukcji opisanej cewki. Zaproponowano uproszczony wzór: L = (D·z²)/38, gdzie D to średnica cewki w cm, a z liczba zwojów, co dla podanych parametrów daje indukcyjność około 2 mH. Podkreślono, że wzór pochodzi z poradnika konstruktora i może mieć ograniczoną dokładność w przypadku nietypowej geometrii cewki. Problem obliczenia indukcyjności cewki o płaskim, okrągłym układzie zwojów pozostaje otwarty, bez jednoznacznego wzoru różniczkowego dostosowanego do takiej konstrukcji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA