logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koszt naprawy głośnika Unitra 4Ω z pękniętym mocowaniem?

ciubas 23 Wrz 2006 15:28 1949 7
REKLAMA
  • #1 3049014
    ciubas
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    uszkodzony glosnik z unitry 4ohm, sa to stare glosniki z radia unitra.

moje pytanie jest nastepujace, jaki jest koszt naprawy glosnika przy rozerwaniu zewnetrznego mocowania glosnika (nisko/srednio tonowego).

nie znam sie zupelnie na tym, jest to to miejsce zaraz miedzy warstwa kolo metalowej obejmy(zew) gdzie sa sruby ta wypukla czesc, a czescia ktora biegnie do tej wystajacej kopulki, w srodku. jest to pekniecie prawie na laczeniu, czy jest w ogole mozilwosc takiej naprawy?

z gory przepraszam z niezbyt fachowy jezyk.

pozdrawiam

widze ze moj opis nie byl dosc jasny, a wiec pod linkiem:

http://www.stomicy.org/ciubas/uszk.jpg zamiescilem podobny glosnik (oczywiscie nie jest to ten, moj jest w gorszym stanie) a na czerwono linie pekniecia....
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3049861
    Grzegorz230V
    Poziom 16  
    W sklepie elektronicznym możesz kupić całą membranę za około 15zł

Membrana +zawieszenie oczywiscie :)

Samodzielnie mozesz dokonac tej naprawy bez problemu :) wystarczy to bardzo precyzyjnie robić :)
  • #4 3049872
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Opisy naprawy są na forum,poczytaj może się podejmiesz samodzielnej naprawy :D :D
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 3050438
    ciubas
    Poziom 22  
    nie dysponuje zbyt duza gotowka, a mozliwosc uszkodzenia glosnikow zupelnie mnie nie przekonuje do samodzielnej naprawy.

powiedzcie mi prosze tylko na co musze zrocic uwage przy naprawie/regeneracji tych glosnikow, co powiedizec fachowcowi aby nie wcisnal mi jakiegos badziewia ktore diametralnie zanizy jakosc tych glosnikow (tak wedlog mnie te piekne stare unitry maja piekny dzwiek)

pozdrawiam serdecznie!
  • #7 3050546
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    1. Oryginalne zawieszenie "Tonsil" (Chińskie są do d..y )
    2. Gwarancja wykonanej usługi
    3.Cena tak jak pisałem :D
  • #8 3052172
    ciubas
    Poziom 22  
    przepraszam za wprowadzenie w blad, glosniki sa firmy VIDEOTON, czy to duzo zmienia?

Podsumowanie tematu

✨ Uszkodzenie zewnętrznego mocowania głośnika nisko/średniotonowego z Unitry (początkowo podano 4Ω, później sprostowano, że to głośnik firmy Videoton) można naprawić. Koszt regeneracji górnego zawieszenia głośnika wynosi około 30-50 zł. Alternatywnie, w sklepach elektronicznych dostępne są całe membrany z zawieszeniem w cenie około 15 zł, co umożliwia samodzielną naprawę przy zachowaniu precyzji. Ważne jest, aby przy naprawie lub zleceniu jej fachowcowi zwrócić uwagę na oryginalne zawieszenie, np. marki Tonsil, gdyż zamienniki, zwłaszcza chińskie, mogą znacznie pogorszyć jakość dźwięku. Zalecane jest również uzyskanie gwarancji na wykonaną usługę. W dyskusji pojawiły się linki do forów i aukcji z ofertami napraw oraz opisami samodzielnych regeneracji, co może pomóc w podjęciu decyzji o naprawie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA