logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GDN 25/60/4 – regeneracja głośnika z uszkodzoną membraną i zawieszeniem, warto?

poketon 29 Gru 2007 13:02 1359 9
REKLAMA
  • #1 4635696
    poketon
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    posiadam taki głośniczek jak w temacie....z tego co tam jest wypisane na magnesie to jest to głośnik 60 W * ohm...i tyle wiem.....problem w tym że znaazłęm je na strychu(pewnie ktoś z moich przodków z nich korzystał)....membrany są podziurawione i zawieszenia dolne zapadnięte....po podłączeniu pod wzmacniacz stereo tosca(pod którym zawsze chodziły podobno)wydają z siebie ciuchutki dźwięk a przy basie nie wyrabiają...myśle że sa nadpalone...teraz pytanie co z tym zrobić?oddać do naprawy?jest to wogóle opłacalne?
  • REKLAMA
  • #2 4635740
    Marcin_1972
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Te głośniki bez obudowy nie grają. Zobacz wsadzając je w jakąś prowizoryczną obudowę pufę itp. A jak membrany dziurawe to trzeba wymienić.
  • REKLAMA
  • #3 4635757
    poketon
    Poziom 13  
    no wiem ze nie grają....ale jeśli zawieszenie dolne jest wklęsłe to chyba oznacza że cośm jest nie tak:)

Dodano po 8 [minuty]:

mam też takie wysokotonowe dwa tonsila GDN 9/40 które mają 40 W....może by wyklepal z tego jakieś 2 kolumienki w połączeniu z jakimiś średniotownowcami
  • #4 4636685
    Marcin_1972
    Poziom 18  
    Zobacz, czy membrany się poruszają swobodnie - może się cewki zdeformowały i się zakleszcza. Można podłączyć pod "płaską baterię i zobaczyć, czy ładnie chodzi. Jak zakleszczone to wiesz, że zostaje tylko kosz z magnesem. Co do opłacalności to zależy od kosztów. Prawdopodobnie po regeneracji będą inne parametry- ciężko będzie dorobić odpowiednią obudowę. A sklepać się da z tego kolumny. Nawet sympatyczne (po naprawie głośników).
  • #5 4636803
    poketon
    Poziom 13  
    no ale sam tego i tak nie zrobie....a jak mi zaspiewają za regeneracje to pewnie troche dołoże i będą nowe:)
  • #6 4636976
    Jaceksd70
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Za regeneracje jednego głośnika zapłacisz ok 25 czyli dużo taniej niż nowe. Według mnie oplaca się regenerować te głośniki.
  • REKLAMA
  • #7 4637043
    Marcin_1972
    Poziom 18  
    Oryginał to ponad 100zł/szt. Popytaj - może w pobliżu masz jakiś warsztat, który wozi głośniki do naprawy? Jak zrobią dobrze za 50zł/szt. to chyba warto (moim zdaniem). Jak ma wyjść z tego "zamiennik" to nie warto. Weź pod uwagę ewentualne koszty transportu do i z naprawy.
  • REKLAMA
  • #8 4637102
    poketon
    Poziom 13  
    no wszystko fajnie tylko tak jak kolega napisał że mogą sie po tej regeneraji zmienić parametry głośnika i póxniej nie waiadomo w jaką skrzynke go włożyc:)i później okaze sie że co z tego że mam działający głośnik skoro jest bezużyteczny...wiem, oczywiscie są sposoby by wyliczyc skrzynke na podstawie pomiarów....ale to jakby coś nie dla mnie:)
  • #9 4638155
    Marcin_1972
    Poziom 18  
    Z drugiej strony, jakby za 50-60zł za oba dało się zrobić "zamienniki", to warto chyba poeksperymentować. Najwyżej dobrać doświadczalnie BR. Jak nie jesteś melomanem - to efekt powinien być zadowalający.
  • #10 4645263
    majkel sony
    Poziom 25  
    Ocena: 26
    Tak jesli regeneracja bedzie na chinskich częsciach np. z allegro to z góry jako serwisant odradzam. Co do głosnika za 35zł tez nie kupuj w tych bedzie tandeta.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy regeneracji głośników Tonsil GDN 25/60/4 z uszkodzoną membraną i zapadniętym zawieszeniem dolnym. Głośniki bez obudowy nie grają poprawnie, a uszkodzone membrany wymagają wymiany. Istnieje ryzyko zdeformowania cewek, co można sprawdzić podłączając głośnik do niskiego napięcia. Regeneracja jest możliwa i kosztuje około 25-50 zł za sztukę, co jest tańsze niż zakup nowych oryginałów (ponad 100 zł/szt.). Jednak po naprawie parametry głośników mogą się zmienić, co utrudni dobranie odpowiedniej obudowy i może wpłynąć na jakość dźwięku. Można rozważyć wykonanie własnych kolumn z naprawionych głośników lub zamienników, choć nie jest to rozwiązanie dla melomanów. Należy unikać regeneracji z użyciem tanich chińskich części, które obniżają jakość. Koszty transportu do serwisu również należy uwzględnić przy ocenie opłacalności naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA