logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić przenośną ładowarkę z prądnicy 5V 1A do telefonu?

12nala34 23 Wrz 2006 15:36 1746 8
  • #1 3049034
    12nala34
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    witam,
    chciałbym zrobić przenośną ładowarkę do telefonu poprzez wykożystanie prądnicy - małego silniczka. Potrzebuję napięcie 5V i natężenie 1A. Jaki silniczek mam dobrać :?: Czy jeżeli kupię silniczek na 5V to może on mi wyprodukować więcej np. 6V :?:

Czy da się zrobić jakiś układ, który będzie kontrolował kręcenie - jeżeli pomyle strony kręcenia (zmienię biegunowość) to np. spalę bezpiecznik.

Wiem, że kręceniem nie naładuje telefonu w całości, ale jeżeli jestem gdzieś, gdzie nie jest dostępny kontakt mogę kręcić i gadać :D

pozdrawiam 12nala34
  • Pomocny post
    #2 3049155
    dawid-ptaszyk
    Poziom 18  
    Witam,

zawodowym elektronikiem nie jestem, ale wydaje mi się, że czym silnik szybciej się kręci tym wyższe napięcie. Jeśli chodzi o biegunowość to wystarczył by mostek z diod. Jeśli chodzi o 1A to nie wiem, czy ten silnik nie byłby zbyt duży, do komórki mogło by być mniej, ale należało by się zastanowić nad ergonomią i wielkościa.

Pozdrawiam.
  • #3 3049415
    12nala34
    Poziom 14  
    diody!!! to bardzo dobry pomysł

mam mało popularny telefon - i-mate sp3 ze złączem mini-usb. Napięcie w USB jest 5V, na ładowarce pisze 5V (więc ok) i 1A. Pytanie jest co do napięcia silnika. Jeżeli kupie silnik 5V to może mi on wyprodukować więcej prądu? Jakie jest natężenie?
  • Pomocny post
    #4 3049438
    dawid-ptaszyk
    Poziom 18  
    Cytat:
    Jeżeli kupie silnik 5V to może mi on wyprodukować więcej prądu?

To zdanie jest trochę bez sensu :) Jeśli kupisz silnik na 5V to przy kręceniu może dać większe napięcie, prąd tu nie ma nic do rzeczy.

Co do prądu, to myśle, że czym większa moc silnika tym większy prąd. Proponuje pomyśleć jeszcze nad silnikiem krokowym.

Pozdrawiam.
  • #5 3049626
    12nala34
    Poziom 14  
    wiem, widać, że nie jestem elektronikiem :D

chodzi o to, czy maksymalne napięcię, jakie może wytworzyć silnik przeznaczony na 5V to 5V :?: :D

krokowy, dlaczego nie normalny silnik :?:
  • Pomocny post
    #6 3049663
    dawid-ptaszyk
    Poziom 18  
    Może być większe.

Krokowy - bo można uzyskać więcej energii przy mniejszych obrotach (najlepiej 4-fazowy).

Proponuje doświadczenia z kilkoma silnikami z demobilu, pozwoli to oszacować parametry ostatecznego silnika.

Pozdrawiam.
  • #7 3049669
    12nala34
    Poziom 14  
    acha, jak podłączę diody, to będę potrzebował większe napięcie.... diody też coś pobierają...

Dodano po 2 [minuty]:

czyli jak napiecie ograniczyć??

jak podłączyć silnik 4 fazowy - jak mam 2 kabelki i miernik to wiem, a z tego co wiem, to 4 fazowy ma więcej kabelków....:|

czy takie coś się nadaje :?:

http://www.allegro.pl/item127830823_silniczek_krokowy.html
  • Pomocny post
    #8 3049719
    dawid-ptaszyk
    Poziom 18  
    Hmm, ja bym z niego nie korzystał.

Jest dwufazowy i jest zdecydowanie za mały!

Może powinienem to napisać na początku: Nie uzyskasz 1A. Jedyne co możesz zyskać to podładowanie telefony w ekstremalnych sytuacjach.

Silnik 4 fazowy ma 5 przewodów, na elektrodzie jest post, jak wyprostować napięcie z takiego silnika. Do tego najprościej stabilizator o niskim wymaganym spadku napięcia.

Ale cudów nie obiecuje, efekty mogą być mierne.

Pozdrawiam
  • #9 3049759
    12nala34
    Poziom 14  
    ok, popytam jeszcze znajomego elektronika, dzieki

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy przenośnej ładowarki do telefonu o parametrach 5V i 1A wykorzystującej prądnicę z małego silniczka. Silnik generuje napięcie zależne od prędkości obrotowej, które może przekraczać nominalne 5V, natomiast natężenie prądu zależy od mocy silnika. Propozycją zabezpieczenia przed odwrotną polaryzacją jest zastosowanie mostka prostowniczego z diod. Silniki krokowe, zwłaszcza 4-fazowe, mogą być bardziej efektywne przy niższych obrotach, jednak mają więcej przewodów i wymagają odpowiedniego układu prostującego oraz stabilizatora napięcia o niskim spadku. Uzyskanie pełnego prądu 1A jest trudne, a urządzenie raczej służy do doraźnego podładowania telefonu. Przykładowy silnik krokowy dwufazowy jest zbyt mały do tego celu. Zaleca się eksperymenty z różnymi silnikami oraz konsultacje z elektronikiem w celu doboru optymalnego rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA