logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zdalne sterowanie na AVR bez MC145026/28 - implementacja w BASCOM/C

Taliesin 23 Wrz 2006 20:43 2136 6
  • #1 3049985
    Taliesin
    Poziom 13  
    Witam!

Mam problem. Chciałem zrobić zdalne sterowanie bez użycia kostek MC145026/28. Czy ktoś próbował kiedyś zrobić coś podobnego wykorzystując same uC? Chodzi o to, aby po wciśnięciu przycisku w pilocie pilot wysłał zakodowany sygnał do odbiornika. Odbiornik miałby potwierdzić, że to dobry sygnał i np. ustawić na wyjściu stan wysoki na czas 1 sek. Nie chcę do tego celu wykorzystywać dedykowanych produktów, takich j.w. wymienione, czy HT12, HCS300/500 itp. Dobrze by było, gdyby w pilocie po wciśnięciu przycisku wybudzał się ze stanu uśpienia, wysyłał kilka paczek i sam przechodził w stan uśpienia (oszczędność baterii). Odbiornik powinien po odebraniu pierwszej paczki poczekać na drugą i jeśli są zgodne, dopiero zareagować. Tor jest nieistotny, wykorzystuję gotowe moduły radiowe, interesuje mnie tylko implementacja transmisji w uC.

Czy ktoś jest mi w stanie w tym pomóc? Ja stawiam pierwsze kroki...;)
    Acha, preferuję AVRki, np. ATtiny2313 i język BASCOM, ew. C...

Pozdrawiam
  • #3 3051737
    Taliesin
    Poziom 13  
    Same przebiegi niewiele mi dają :/ Jestem początkujący i wolałbym zobaczyć przykłady, fragmenty kodów źródłowych, jak wysłać taki przebieg na wyjście, jak odebrać na wejściu i rozpoznać, że to ten... Naprawdę jestem w tym zielony :(
  • #4 3051827
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Taliesin napisał:
    Naprawdę jestem w tym zielony :(
    Jezeli jest az tak zle, to proponuje moduly cc1000, one same sie tym kodowaniem trudnia a Ty musisz podac im tylko dane do przeslania. Dla ciebie bedzie prosciej.
  • #5 3052846
    Taliesin
    Poziom 13  
    Tylko to nie rozwiąże problemu. Nie chcę ryby, tylko wędkę ;) Wiem, że najlepiej jest się uczyć na przykładach. Temat jest dalej otwarty!
  • #6 3053227
    JollyRoger
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Na tej stronie masz wszystko podane najprościej:
    przez jakiś czas ma byc stan wysoki, pozniej niski itp..
    teraz musisz pomyslec jak wysylac lub odbierac to i interpretowac.. Chcesz przyklady, poszukaj np o dekodowaniu RC5, lub kodowanie Manchester moze znaldziesz jakies gotowce.
  • #7 3054678
    Taliesin
    Poziom 13  
    Ok, znalazłem odpowiednie materiały, zabieram się do pracy.
    Temat uważam za zamknięty

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy implementacji zdalnego sterowania opartego wyłącznie na mikrokontrolerach AVR (np. ATtiny2313) bez użycia dedykowanych układów kodujących/dekodujących takich jak MC145026/28, HT12, HCS300/500. Autor poszukuje sposobu na wysyłanie zakodowanego sygnału z pilota, który po naciśnięciu przycisku wybudza się ze stanu uśpienia, wysyła kilka pakietów, a następnie ponownie przechodzi w uśpienie dla oszczędności energii. Odbiornik ma potwierdzać poprawność sygnału poprzez porównanie dwóch kolejnych pakietów i ustawiać wyjście w stan wysoki na określony czas. W odpowiedziach zaproponowano wykorzystanie algorytmów kodowania sygnału, np. RC5, oraz kodowanie Manchester, z odwołaniem do gotowych przykładów i materiałów dostępnych online. Zasugerowano także użycie modułów radiowych CC1000, które same zajmują się kodowaniem, jednak autor preferuje samodzielną implementację w BASCOM lub C. Ostatecznie autor znalazł odpowiednie materiały i zamknął temat, podkreślając chęć nauki na przykładach i samodzielnej implementacji transmisji w mikrokontrolerach AVR.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA