logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmierzyć natężenie prądu w liniach GND zasilacza komputerowego?

obiboqs 24 Wrz 2006 13:19 3113 3
REKLAMA
  • #1 3051632
    obiboqs
    Poziom 11  
    Witam.

Otóż mam problem (myślę że zakres wiedzy potrzebny do rozwiązania tego typu problemu to mniej niż podstawowy).

Chcę zmierzyć natężenie w zasilaczu komputerowym. Połączyłem 2 zasilacze i włożyłem je do 1 komputera (zgodnie z internetowymi instrukcjami). Chciałem sprawdzić, prąd o jakim natężeniu płynie w przewodach masy (GND) - bo zapewne nie powinien płynąć żaden, bo jak będzie płynął prąd o dużym natężeniu to wszystko pójdzie z dymem.

Komputer działa poprawnie i jest stabilny. Nie widać żadnych złych oznak.
    Jednak gdy zmierzyłem NAPIĘCIE w przewodach MASY, to okazało się że płynie tam prąd o napięciu 0,005-0,015V (nie są to duże wartości ale chyba nie powinien WCAE tam płynąć prąd)

Otóż moje pytanie: Jak mam podpiąć miernik, aby sprawdzić czy w liniach masy płynie prąd i jeśli tak to o jakim natężeniu>? Jakie natężenie prądu w liniach GND jest niebezpieczne dla komputera?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3051690
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Błędne rozumowanie...
    W przewodach masy (GND) płynie prąd będący sumą prądów każdego z napięć (+5V, 12V, -5V, -12V). Przecież musi zamknąć się obwód elektryczny!!!
    Czyli może tam płynąć prąd rzędu 40A.
    A jeżeli chodzi o wartość napięcia GND w stosunku do obudowy kompa (zapewne), to wielkość, którą zmierzyłeś jest do przyjęcia i wynika ze spadku napięcia na przewodach masy zasilacza.
    Twój niepokój jest bezpodstawny!
    Bez obaw grzej procka!
  • REKLAMA
  • #3 3052183
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Wartość prądu podaje się w [A]mperach, a napięcia w [V]oltach.

Prąd w przewodach masowych płynie zawsze jeżeli podłączone jest jakieś obciążenie.

Chodziło Ci pewnie o prąd między masami obu zasilaczy, tu faktycznie żaden prąd nie jest mile widziany, ale niestety będzie występował przy połączeniu równoległym jeżeli napięcia obu zasilaczy nie będą jednakowe.

Wypadałoby napisać w jaki sposób połączyłeś te zasilacze.
  • #4 3052890
    obiboqs
    Poziom 11  
    Połączyłem po 1 linii masy każdego z zasilaczy (czarny przewód we wtyczce ATX 20pin) przewodem o długości 0,5m i średnicy przekroju 4mm oraz takim zwykłym kabelkiem połączyłem kabelki zielone aby oba zasilacze włączały się naraz.
REKLAMA