logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koszt wymiany gniazda socket A na płycie głównej - czy warto?

tereferator 24 Wrz 2006 22:45 6156 21
REKLAMA
  • #1 3053715
    tereferator
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam , mam połamane gniazdo socket A -stosuje chlodzenie na śróbki - no ale wolal bym miec sprawne .Chcialbym sie dowiedziec czy ktos wymienia takie gniazda - i jaki bylby koszt ? -rozwazam albo sprzedac ta plyte i kupic inną - albo wlasnie dac komus to na serwis .Sam osobiscie nie mam sprzetu do takiej roboty .
  • REKLAMA
  • #2 3053747
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Jeżeli masz w płycie otwory to jaki problem ? To gniazdo mocno połamane ? Wrzuć fotkę.
  • REKLAMA
  • #3 3053771
    tereferator
    Poziom 15  
    Gniazdo jest niezle polamane - zaczepy pękniecia -procesor trzeba palcem przesunąc zeby wyjąć /zalozyc .Chcialbym jednak wymieniac to gniazdo -bede mial wtedy wiekszy wybor co do roznorakich radiatorow .Fotke wrzuce kolo wtorku -pozyczylem kolezance kamerke.
  • #4 3053796
    tronic1
    Spec od komputerów
    Samą górę gniazda tą przesuwaną mozna wymienić bez problemu.Całe gniazdo też mozna wymienić,no ale trzeba mieć sprzęt.Musisz popytać w serwisach (takich prawdziwych) komputerowych lub GSM.Gniazdo nowe lub z odzysku,z wylutu.Z płyty dawcy wylutować możesz nawet opalarką do farby.
  • #5 3053797
    tereferator
    Poziom 15  
    Mam jeszcze pytanko -czy jakbym zaniosl to do jakiegos serwisu RTV ..i osobno inną uszkodzoną płyte w ktorej bylo by sprawne gniazdo -wymienili by to ? -chyba mają odpowiedni sprzet - gniazda chyba wszytkie takie same -niema znaczenia czy stara plyta czy nowsza ??? -tylko ciekawe ile mi zaspiewają :/

Dodano po 3 [minuty]:

Sama czesc przesuwana nic nie da - to znaczy napewno poprawi przynajmniej montaz procesora ale z zaczepami problem pozostanie - niestety sa zbyt uszkodzone nawet na radioator z mocowaniami na 3x .
  • #6 3053813
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    wymian gniazd procesora się nie praktykuje,
    nie w tym rzecz żeby stare wyjąć a nowe włozyć,
    płyty mają co najmniej 4 layery połaczone poprzez metalizację otworów tzw via które zazwyczaj nie przezywają tej operacji, skutek czego pojawiają się niekontakty międzywarstwowe
  • #7 3053828
    tzok
    Ocena: 6529
    W serwisie RTV - wątpię, w komputerowym - jeszcze bardziej wątpię, za to w GSM - bez problemu.
  • #8 3053841
    tereferator
    Poziom 15  
    No to smutne wieści :( , gruby jest ten plastik gdzie siedzą zaczepy ? -dalo by sie tam nawiercic otwor i wkrecic srobki ktore by spelnialy rolę zaczepow?
  • REKLAMA
  • #9 3053842
    tronic1
    Spec od komputerów
    Wymienia się,wymienia.Tylko nie sądzę żeby w servisie RTV mieli odpiwiedni sprzęt.
  • #10 3053933
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Wszystko się wymienia tylko trzeba mieć czym.
    Najlepiej w serwisie zajmującym się naprawą płyt komuterowych ale niekoniecznie.
  • #11 3053953
    fachman
    Ocena: 123
    KKK napisał:
    Wszystko się wymienia tylko trzeba mieć czym.
    Najlepiej w serwisie zajmującym się naprawą płyt komuterowych ale niekoniecznie.

zgoda, niech będzie,
    ale żaden z was nie chce napisać że taka wymiana jest nieopłacalna,
    napisałem że tego się nie praktykuje bo nie słyszałem jeszcze aby ktoś chwalił się czymś takim, tym bardziej niesłyszałem o cenie takiej usługi, ten sprzęt do serwisu gsm jest za słaby do wylutowania takiej podstawki, przecież w podstawce procesora lekko licząc połowa pinów to jakieś tam zasilanie czy masa, a próbował ktos wylutować np elke z płyty ?? jedna noga wylutowuje się względnie, a ile trzeba grzać tą co idzie na masę ??
  • #12 3054302
    PitD

Ocena: 237
    Kiedyś dostałem płytę z wlutowanym procesorem. Właściciel mówił że procesor jest OK. Chciałem odzyskać z niej procesor, więc HotAirem dużej mocy :) ( czytaj opalarka do lakieru ) wylutowałem procesor. Okazało się jednak po testach że procesor jest martwy :( Płyta wcześniej pokazywała na testerze POST takie same komunikaty jak ten procesor włożony do innej płyty.
    Wiec pomyślałem ze płyta jest OK. Wylutowałem z innej martwej płyty tą samą metodą podstawkę pod procesor. Najpierw trzeba było jeszcze odessać trochę dziurek w poprzedniej płycie. Po trzech godzinach udało się osadzić gniazdo procesora i je punkt po punkcie przylutować. Jako że jest to socket 462 roboty było co niemiara :)
    Operacja się udała :) Po włożeniu w podstawkę sprawnego procesora płyta wstała :) Mam ją do dziś. Jedyny znany mi egzemplarz tej płyty z wymiennym procesorem :)

Jednak nakład pracy jest olbrzymi. Licząc 40 zł za godzinę to wyszło by 120 zł za samą robociznę. Robiłem to tylko z ciekawości, ale dla klienta sprawa raczej nieopłacalna.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • #13 3054358
    tereferator
    Poziom 15  
    Tyle dalem za płytę :) , ile stopni miales na opalarce ? to jakas regulowana byla ? znalazlem jakas dwubiegową 300 cos i 500 stopni - ,pozniej te piny jaką lutownicą ?.Tak mysle przećwiczyc taką wymiane na jakiejs plycie socket 7 -musze tylko kupic opalarke -zawsze sie w domu przyda.
  • REKLAMA
  • #14 3054414
    PitD

Na płycie na początku mi nie zależało :) a więc ustawiłem na MAX czyli u mnie 550°C ( opalarka z marketu najtańsza za 40 zeta + dysze komplet za 25 zeta). Potem dobry odsysacz i stacja lutownicza na 330°C ( lutownica grzałkowa ).
    Z tym że procesor jest łatwiej wylutować bo jest sztywny i nie wygina się po podgrzaniu i podnoszeniu. Trzeba też uważać na drobne elementy SMD przy procesorze żeby nie odleciały przy podgrzewaniu.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
  • #15 3054671
    tzok
    Można też rozebrać socketa i wylutowywać lutownicą po jednej nóżce... jak ktoś się lubi bawić... ja tak raz robiłem robiłem.
    Wygląda to tak:
    - zdejmujesz górę socketa
    - grzejesz lutownicą na 300-350*C punkt lutowniczy od pina, po czym po roztopieniu cyny wypychasz go grotem lutownicy
    - chwytasz wysunięty pin szczypcami z drugiej strony, znów podgrzewasz pole lutownicze i go wyciągasz

Lutowanie w odwrotnej kolejności, no i można robić na raz, odrazu dociszkasz pin na równo z socketem - używałem do tego ceramicznej płytki (takiej podłogowej). Przy wkładaniu pinów musisz uważać, żeby przeszedł przez otwór w sockecie. Możesz wkładać i lutować po jednym pinie (łatwiej dociskać) albo włożyć najpierw wszystkie a potem małym śrubokrętem dociskać po jednym i podgrzewać jednocześnie jego pole lutownicze.
  • #16 3056795
    PitD

:arrow: tzok

Kiedyś też tak chciałem wyciagnąć jedną nóżkę z socket 370 jak próbowałem przerobić w sockecie pod Tualatina. Mnie jednak tak to nie wyszło. Po kolei brałem coraz większe lutownice a pin jak siedział tak siedział. Niestety masy w sockecie są ogromne i punktowo to raczej ciężko jedną nóżkę wylutować. Nóżka niestety nie puściła i na dodatek uszkodziłem jeszcze płytę.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
  • #17 3057027
    tzok
    A wiesz, że dokładnie w tym samym celu to robiłem ;) ale procek nie wstał i musiałem to złożyć spowrotem jak było... i się udało ;)
  • #18 3060833
    tereferator
    Poziom 15  
    Bawilem się opalarka na plycie socket 7 ,udało mi się wyciągnąć gniazdo ale z wlutowaniem spowrotem było gorzej :) -zeby nie sklamac tragicznie . Zmienilem na sockecie w omawianej na poczatku plycie gore plastiku z innej uszkodzonej -w tej chwili procesor juz ładnie wchodzi w socket .Zostane przy coolerze na śróbkach .Szkoda by moje amatorskie łapy zniszczyly fajną plyte jaka jest EPOX 8RDA3I.Czy ktos mogby mi wskazac jakies linki na allegro do chlodzenia na socket A montowanego na śrobki - chodzi mi o radiator z wentylatorem ,nie mogę jakos się w tym rozeznać .
  • #19 3063074
    bochenski_janusz
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Testowałem na kilku uszkodzonych płytach zdejmowanie samej plastikowej obudowy socketu. Za pomocą specjalnie spreparowanej stalowej "łyżki" o szerokości ok. 5 cm. w kształcie rozwartej duzej litery "L" w kilku wypadkach (ale nie wszystkich)udało mi sie zdiąć tą obudowę bez naruszania metalowych styków i ponowne załozenie jej na inną płytę.
  • #20 3064438
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Tak jak kolega pisze z dobrej strony zacząć podnosić plastyk i zostają wlutowane piny na płycie a po dokładnym nałożeniu drugiej wciskamy i operacja cała trwa około 1 minuty tak wymieniłem kiedyś ich sporo co miały urwane zaczepy do mocowania chłodzenia.
  • #21 3064571
    Gorgoroth
    Ocena: 63
    Gniazda procesora mozna wymienic bez problemu (zarowno przewlekane jak i gniazda BGA). Potrzebny stol do preheatu (hotair sie nei nadaje bo w 90% przypadkow plyta sie rozwarstwi), ustawic na 380-400*C, 5-8minut grzania i wyciagamy caly socket. Sprawdzone praktycznie na wielu plytach z PC jak i laptopow. O ile w przypadku laptopow jest to oplacalne to w przypadku PC juz nie bardzo, ponizej 100pln raczej nikt sie tego nie podejmie.
  • #22 3066047
    tereferator
    Poziom 15  
    Na allegro wymieniaja socketa za 40 zł - dowiadywalem się - podany wyzej przez arek10_1986 serwis -dochodzą jedynie koszty wysylek po 6,50 w obie strony .

Satgal od ktorej strony zaczynales podważanie socketa?

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana uszkodzonego gniazda Socket A na płycie głównej jest technicznie możliwa, lecz wymaga specjalistycznego sprzętu i dużej precyzji. Gniazdo jest wielowarstwowo lutowane do płyty, co utrudnia demontaż i montaż bez uszkodzenia metalizacji otworów (via), co może prowadzić do niekontaktów międzywarstwowych. W serwisach RTV i komputerowych wymiana jest rzadko praktykowana, natomiast serwisy GSM dysponują odpowiednim sprzętem, choć i tam jest to trudne. Do demontażu stosuje się opalarki (hot air) o temperaturze około 550°C oraz lutownice grzałkowe na 330-350°C. Proces jest czasochłonny i wymaga precyzyjnego lutowania każdej nóżki socketu. Część użytkowników próbowała wymieniać tylko plastikową górę socketu, co poprawia montaż procesora, ale nie rozwiązuje problemu uszkodzonych zaczepów. Koszt wymiany w serwisie oscyluje około 40 zł plus koszty wysyłki. W praktyce ze względu na nakład pracy i ryzyko uszkodzenia płyty, częściej opłaca się sprzedać płytę i kupić nową. W dyskusji pojawiła się płyta EPOX 8RDA3I jako przykład modelu socket A, a także socket 7 i socket 370 w kontekście prób lutowania i wymiany gniazd. Na koniec autor poszukiwał radiatora z wentylatorem montowanego na śrubki do socket A.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA