logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq Armada 7770DMT - Jak zresetować sprzętowo i uniknąć problemów z dyskiem?

m8se 25 Wrz 2006 10:44 2634 14
  • #1 3054575
    m8se
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Laptop jak w temacie. Niedawno przyniosłem go do domu jako zamiennik mojego poprzedniego laptoka za małe pieniądze :) I mam właśnie ku niemu kilka pytań.

Reset - czy jest jakikolwiek sposób na sprzętowy reset i czy on w ogóle jest w elektronice przewidziany? W manualu nie ma o nim słowa a czasem się windows jednak zawiesza i wtedy jedyne co pozostaje to wyłączyć i włączyć zasilanie, ale to by mi nie przeszkadzało nawet gdyby nie fakt w jaki sposób jest ponownie uruchamiany sam komputer z windowsem.

Kliknięcie w 'uruchom ponownie' powoduje pokazanie ekranu z napisem że trwa zamykanie (czyli normalnie) ale potem następuje po prostu wyłączenie kompa i jego samoczynne powtórne włączenie. Przy kilkukrotnym ponownym uruchamianiu (a tak się przecież zdarza np. przy instalacjach czy updatach czegoś) dysk się włącza i wyłącza po kilka razy podczas tego procesu. Czy tak właśnie ma być? Bo będę się martwił o żywotność dysku :)

Raz nawet udało mi się go zawiesić złymi driverami do grafiki w taki sposób że nie reagował nawet na przyciski 'power' i musiałem po prostu wyciągnąć wtyczkę.

Bateria - przejrzałem już wątki o bateriach ale mam problem taki że nie rozpoczyna się wogóle jej ładowanie a windows pokazuje że nie mam żadnej baterii włożonej. Po uruchomieniu komputera, bez względu na to czy bateria jest włożona czy nie, na pół sekundy zaświeca się pomarańczowy led na obudowie i gaśnie, zarówno w bocznej kieszeni jak i w tej od cdromu. Po której stronie może leżeć problem? Uszkodzona elektronika w baterii czy w komputerze? Można to jakoś sprawdzić? Nie mam niestety dostępu do innej baterii. Po lekkim uchyleniu obudowy baterii styki wyglądają ok, ale nic więcej nie potrafię sam sobie dopowiedzieć.

I gdzie znajdę baterię od cmosu? Po dłuższym wyłączeniu z sieci gubię czas i datę (chociaż innych ustawień nie).

Wiatraczek - nie kręci się. Nie wiem tylko czy nie kręci bo jest odłączony wewnątrz/zepsuty, czy może włącza się samoczynnie po przekroczeniu jakiejś temperatury? Manual znowu mi nie pomógł.

Chyba tyle mnie dręczy narazie:)

Pozdrawiam
  • #2 3055060
    okkaz
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Proponuje na poczatek przeinstalowac winde.
  • #3 3791435
    djpipen
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    nie ma sie co martwic resetem, takie są laptopy, a co do resetu to poki nie jest bardoz zwieszony alt+ctrl+del pomaga i nalezało by zawsze od tego zacząć
    a co do wentylatora to powinien sie krecic, chociażby dlatego ze chłodzi sie tez zasilacz w laptoku, takze to jest do srpawdzenia, bo mozna łatwo go przegrzać i uszkodzić
    być możę uszkodzony wentylator lub zasilanie, warto srpawdzić i dla własnej satysfakcji przeczyscic i naoliwic chociażby dlatego zeby ciszej pracował
    pozdrawiam
  • #4 3795820
    ojciec_natoora
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Mam następujący problem z wymienionym w temacie laptopem - nie działa CD-rom.

Cd-rom'y posiadam 2 - identyczne (przynajmniej z wyglądu) Torisany.
    Po włożeniu ich do komputera:
    - jeden nie jest wykrywany ale kręci płytą
    - drugi wykrywany jest (w Rompaq, ale nie systemie), ale płyta nawet nie drgnie

Co może być tego przyczyną? Jakieś koncepcje jak można to naprawić?

Przepraszam, za odkurzanie starego tematu, ale nie widziałem sensu zakładania nowego, gdy jest stary.
    Pozdrawiam

----------------------------------------------------------
    EDIT:

Po przełożeniu elektroniki z jednego napędu do drugiego (wykrywana elektronika i kręcąca się płyta) dalej cd-rom nie jest wykrywany w systemie.
  • #5 3803218
    djpipen
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    trudno wyczuć co to może być, ale ja bym nadal obstawiał elektronike jeżeli jest uszkodozny,
    a najlepiej zacząć od tego
    zrobić tak: odpalić system z dyskietki startowej np WIN98 z opcja instalacji cdroma i wtedy sie okaze
    bywa tez tak ze windows zgubił sobie stery i nie widiz CD, czasami po włączeniu wykrywania sprzetu cdrom sie znów znajduje,
    ale najpewniej i najszybciej jest poprostu wrzucenie dyskietki statwoej, jak bios widzi napęt to dos tez powinien
  • #6 3862896
    jazda-przemo
    Poziom 11  
    Sorki ze sie wtracam ale chcialem sie zapytac ,jak wchodzisz do biosu bo mam duzy problem z wejsciem do swojego kompa,dzieki za odpowiedz
  • #7 3864203
    ojciec_natoora
    Poziom 13  
    jazda-przemo napisał:
    Sorki ze sie wtracam ale chcialem sie zapytac ,jak wchodzisz do biosu bo mam duzy problem z wejsciem do swojego kompa,dzieki za odpowiedz

Musisz mieć na dodatkowej, ukrytej, partycji (bodajże 8 mega) zainstalowanego Rompaq'a. Jeżeli jest zainstalowany, przy włączaniu kursor w prawym górnym rogu będzie migać. Należy wtedy nacisnąć F10.
    Powodzenia. ;)
  • #8 3867890
    jazda-przemo
    Poziom 11  
    Czy mogl bys mi objasnic jak to znalezc ,bo chcialem urochomic com pod interfejs a za bardzo mocny w kom. nie jestem.Dziekuje za pomoc.
  • #9 3868917
    WITEK1952
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Witam serdecznie.Jeżeli w opcjach zasilania masz ustawione na korzystanie z baterii to wentylator się nie włącza a procek wolniej pracuje.Ustaw na zasilanie sieciowe a bateria do regeneracji lub wymiany.Pozdrawiam Witek.
  • #10 3873736
    ojciec_natoora
    Poziom 13  
    jazda-przemo napisał:
    Czy mogl bys mi objasnic jak to znalezc ,bo chcialem urochomic com pod interfejs a za bardzo mocny w kom. nie jestem.Dziekuje za pomoc.

Opcja SZUKAJ od czegoś służy, prawda?
    Poszukaj, znalazłem gdzieś na forum odnośnik do strony z Rompaqiem do ściągnięcia.

WITEK1952 napisał:
    Witam serdecznie.Jeżeli w opcjach zasilania masz ustawione na korzystanie z baterii to wentylator się nie włącza a procek wolniej pracuje.Ustaw na zasilanie sieciowe a bateria do regeneracji lub wymiany.Pozdrawiam Witek.

Nie widzę sensu w robieniu tego, ponieważ wiatrak nie chłodzi procesora tylko zasilacz (a ten przy pracy z baterią nie grzeje się, bo jest wyłączony).

Sam procesor też nie grzeje się na tyle, aby potrzebował dodatkowego chłodzenia.
  • #11 3874907
    WITEK1952
    Poziom 28  
    Witam.Szukalem na Allegro tego typu i nie znalazłem.Jak może wentylator chłodzić zasilacz jak one są zewnętrzne na kablu?Zasilacze wbudowane były w bardzo starych laptopach z Pentium I.W mojej Toshibie zasilacz jest na kablu więc wentylator nie może go chłodzić.Za to w ustawieniach zasilania jest tryb oszczędnej pracy baterii.Nie włącza się wtedy wentylator i procesor chodzi wolniej właśnie dlatego, ze w ramach oszczędności nie ma chłodzenia.Matryca tez swieci trochę ciemniej ale tu nie o to chodzi. Nie znalazłem na Allegro Compaqa z zasilaczem wbudowanym ale moze Twój taki ma.Z ciekawości jeszcze poszukam.
  • #12 3875026
    ojciec_natoora
    Poziom 13  
    WITEK1952 napisał:
    Witam.Szukalem na Allegro tego typu i nie znalazłem.Jak może wentylator chłodzić zasilacz jak one są zewnętrzne na kablu?Zasilacze wbudowane były w bardzo starych laptopach z Pentium I.W mojej Toshibie zasilacz jest na kablu więc wentylator nie może go chłodzić.Za to w ustawieniach zasilania jest tryb oszczędnej pracy baterii.Nie włącza się wtedy wentylator i procesor chodzi wolniej właśnie dlatego, ze w ramach oszczędności nie ma chłodzenia.Matryca tez swieci trochę ciemniej ale tu nie o to chodzi. Nie znalazłem na Allegro Compaqa z zasilaczem wbudowanym ale moze Twój taki ma.Z ciekawości jeszcze poszukam.

Mój komputer, (Armada 7770DMT - jak w temacie) jest "bardzo starym komputerem z Pentium I". ;) Dodatkowo ma wbudowany zasilacz - ZDJĘCIE

Co do oszczędzania baterii - nawet gdy komputer jest na "maksymalnych obrotach" wiatrak nie działa - bo on chłodzi jedynie ZASILACZ, czyli nie jest zupełnie potrzebny przy pracy na bateriach.
    Procesor jest tak mniej więcej po środku, u góry, i jedyne chłodzenie które on posiada, to są wloty powietrza umieszczone nad klawiaturą.

Link do przypadkowej aukcji, podobnego, lecz nie takiego samego Compaqa:
    http://allegro.pl/item193247988_compaq_armada_7792dmt_%5E_sprawny_%5E.html
  • #13 3875137
    WITEK1952
    Poziom 28  
    Witam.To wszystko wyjaśnia.Pozdrawiam.
  • #14 3888512
    jazda-przemo
    Poziom 11  
    Witam.Skorzystalem z opcij ,szukaj i przetestowalem wszystko lecz nic z tego .Wiem tylko jak wyswietlic nr biosu to wszystko.Moze jednak mi ktos pomoze,chce uruchomic com pod interfejs.Dzeiki jesli ktos pomoze.
  • #15 4874299
    Lotpe4
    Poziom 10  
    Panowie szukam takiego cd-romu to tego komputera czy ktos ma do pozbycia sie czegos takiego 692787462

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy laptopa Compaq Armada 7770DMT i problemów związanych ze sprzętowym resetem oraz zachowaniem dysku podczas wielokrotnego ponownego uruchamiania systemu Windows. Użytkownik pyta o istnienie sprzętowego resetu, gdy system się zawiesza, oraz o wpływ częstego włączania i wyłączania dysku na jego żywotność. W odpowiedziach podkreślono, że sprzętowy reset nie jest przewidziany w dokumentacji, a w przypadku zawieszenia systemu standardowo stosuje się kombinację klawiszy Ctrl+Alt+Del lub wyłączenie zasilania. Wielokrotne uruchamianie i zatrzymywanie dysku podczas restartów jest normalne i nie powinno powodować uszkodzeń. Poruszono także temat wentylatora chłodzącego wbudowany zasilacz, który nie działa podczas pracy na baterii, co jest normalne i wynika z oszczędzania energii. W dyskusji pojawiły się również problemy z napędem CD-ROM, który nie jest wykrywany lub nie działa poprawnie, co może wynikać z uszkodzenia elektroniki napędu lub braku sterowników w systemie. Sugerowano testowanie napędu z dyskietki startowej oraz sprawdzenie BIOS-u i oprogramowania Rompaq, które jest ukryte na specjalnej partycji i umożliwia dostęp do ustawień sprzętowych. Wskazano, że zasilacz w modelu 7770DMT jest wbudowany, co jest nietypowe dla laptopów z procesorem Pentium I.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA