logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Axxion AX-6028T. TV działa dobrze bez tranzystorów.

Remik 26 Wrz 2006 20:18 1373 13
REKLAMA
  • #1 3059822
    Remik
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Przeczytałem już wszytkie fora na temat tych telewizorów i dalej nie mogę dojść do ładu. Uterka telewizora polega na tym ze TV chodzi bez problemowo bez wlutowanych tranzystorów w wyłączniku elektronicznym : C2335 oraz A1013-oczywiście w takim przypadku nie da się przeżucić TV w stan stby. Gdy tylko wsadzę te tranzystorki telewizor nie włącza się , słychać jedynie głośne buczenie z głośników. Nie mogę dostać nigdzie schematu, pościągałem od innych modeli ale się różnią. Jezeli by tylko ktoś był w stanie mi pomóc byłbym wdzięczny za jakaś informację . Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3059969
    maniek475
    Poziom 25  
    Ocena: 109
    witam.

Sprawdz rezystor koło tych tranzystorów 100 kiloomów on może to powodować ze telewizor sie nie włączy. Nie podam ci numeru na płycie głównej bo pisze z pamięci.

pozdrawiam maniek475

PS. Myślę ze elki w przertwornicy wymieniłeś i za przetwornicą w gałęzi zasilania tranzystora lini ??:D:D
  • #3 3060181
    jarek slow
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Sprawdź czy nie pomyliłes nóżek tranzysorów( odwrotnie wlutowane)
  • #4 3060309
    Remik
    Poziom 11  
    Kondensatory wymienione a kolejności nóżek nie pomyliłem (zamiast tego 2sc wstawiłem BUT56A-tylko taka różnica
  • REKLAMA
  • #5 3060378
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Zacznijmy od tego, że z wylutowanymi tranzystorami telewizor nie ma prawa się włączyć.

Poszukaj więc najpierw dlaczego u ciebie pracuje.

Chyba, że mówisz tylko o pracy przetwornicy, a nie całego TV?

Tu masz przykład telewizora z taką samą przetwornicą i kluczem na tranzystorach

http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/21585/Skytronic_Tv1450.html
  • #6 3060393
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    Ten BUT to niepotrzebnie starczyłby BUT11 Jak był 2SA1013 i dałeś takiego samego to ok ale jakby był BC369 to już kwestia nóżek. Ten rezystor co podawali też może mieć wine.Sprawdz jeszcze raz to co powkładałeś.

Dodano po 2 [minuty]:

Może ten BUT56 ma odwrotnie?
  • #7 3060451
    Remik
    Poziom 11  
    A więc tak był dokładnie 2SA1013 i on jest nadal oraz 2SC... i dałem BUT56A bo takiego gościu znalazł w sklepie. Co od TV to chodzi całkoicie i właśnie to jest dziwne bo teoretycznie nie powinien bez tych elementów. Końcówki sprawdzalem kilkakrotnie A cha jak juz wszadzę tego 2sa(nie musze tego drugiego) to telewizor się nie włącza tylko BUCZY

Dodano po 6 [minuty]:

Jezeli zaś chodzi o schemat to nie jest to ten. W tym telewizorze w przetwornicy jest układ, jest ona na optiotriacu oraz elementy tych tranzystorów sa oznaczenia na płytce rzędu 900 nie pamiętam dokładnie jak dokłądnie
  • REKLAMA
  • #8 3060520
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6163
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: TV
  • REKLAMA
  • #9 3061124
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    BU 56 ma takie same wyprowadzenia jak 2 SC,ale tak jak pisali poprzednicy bez niego TV nie powinien startować. Natomiast na zwartym 2SC powinien chodzić. Sprawdz od strony druku czy nie ma jakiegoś zwarcia.Nie wiem czy wiesz,ale np.spalona kalafonia może robić zwarcie.Nie zaszkodzi też podmienić tego BU,bo może jest felerny.
  • #10 3061132
    Remik
    Poziom 11  
    Powtarzam ze nie jest to taki układ jak na innych schematach, na których wyraźnie widać ze TV nie może działąć, tutaj w moim przypadku Ten 2SC jest jakoś dziwnie wstawiany nie szeregowo w obwód tylko inaczej. To napięcie 130v jest między bazą a emiterem a wysterowanie tak jaby z colektora dostawał naprawdę dziwne. Na wysokie idzie napięcie 130v bezpośrednio z przetwornicy i nie jest ono niczym wyłaczane. podejrzewam że samo wyłaczenie polega na wysterowaniu jakoś przetwornicy aby nie dawala napoięcia czy jakoś tak. Powtarzam ze jest sprzęzenie zwrotne na optiotracku i on jakos jest poprzez rezystory powiązany z tym "przełącznikiem elektronicznym" Niestety nie mam schematu a wszytskie jkaie dorwałem sporo się róźnią, nie wiem co za wynalazek wymyślił AXXION
  • #12 3063041
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Prawdopodobnie jest to STRS-6309.
  • #13 3063108
    Remik
    Poziom 11  
    Tak to jest ten układ

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Axxion AX-6028T, który działa poprawnie bez wlutowanych tranzystorów 2SC2335 i 2SA1013 w układzie wyłącznika elektronicznego, co uniemożliwia przełączenie urządzenia w tryb standby. Po wlutowaniu tych tranzystorów telewizor nie uruchamia się, a z głośników słychać głośne buczenie. W dyskusji sugerowano sprawdzenie rezystora około 100 kΩ w pobliżu tranzystorów, poprawności wlutowania nóżek tranzystorów oraz ewentualnych zwarć na płytce, w tym obecności spalonych pozostałości kalafonii. Zamiast oryginalnego 2SC2335 zastosowano tranzystor BUT56A, co może wpływać na działanie układu. Układ przetwornicy zasilającej oparty jest na scalaku STRS-6309, a w układzie występuje sprzężenie zwrotne realizowane przez optoizolator, które steruje przetwornicą i odpowiada za włączanie i wyłączanie napięcia 130 V. Brak dostępnego schematu dla tego modelu utrudnia diagnozę, gdyż układ różni się od innych znanych schematów telewizorów. Zalecane jest dalsze sprawdzenie elementów pasywnych, poprawności montażu tranzystorów oraz analiza działania przetwornicy na bazie STRS-6309.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA