logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór głośników do Lanosa: PowerBass, Helix, Tonsil czy Hertz?

asiocentryk 26 Wrz 2006 22:18 1567 11
REKLAMA
  • #1 3060432
    asiocentryk
    Poziom 11  
    witam serdecznie ..Wiem ze bylo juz na tym forum wiele takich postow jednakze zaden nie oddaje wpelni tresci jakiej szukam..Otoz jestem zainteresowany zakupem glosnikow..Przeczytelm chyba to forum ze 3 razy korzystajac z wyszukiwarki i przeladajac strone po stronie..Mam na glosniki 350zl..TO granica...z tresci ktore zawiera to forum ale takze i innnych forow wynika ze najlepszym zakupem w tym przedziale cenowym bedzie cos z tych glosnikow: PowerBass s-6c, helix, tonsil speed 1700,hertz esk.Chodzi mi o zestaw odseparowany na przod do lanosa 16cm..Moje pytanie brzmi nasteujaco- ktore z tych glosnikow beda najlepsze do muzyki dynamicznej, z duza iloscia basu, ale takze do muzyki pop??
    (praktycznie zaden post nie zawiera charakterystyki muzyki ktora maja te glosniki odtwarzac)ja osobiscie sklaniam sie do glosnikow powerbass,ale czlowiek z essy wyraznie dal do zrozumienia ze sa to glosniki raczej o glebokim srodku a nie dole..WIec moze lepiej tonsile?Duzo sie o nich pisze ale nikt nie napisal do jakiej muzyki sa najlepsze..jezeli chodzi o hertze to nie podobaja mi sie te glosniki- draznia uszy i basik u nich taki sobie..Nie slyszalm jeszcze nigdy helixow wiec prszoe o opinie.Zestwaik ten bedzie zasilany w chwili obecnej clarionikiem dxz 718 r a w niedalekiej przyszlosci kupie jakis wzmacniacz do 400zl.Czekam na wasze podpowiedzi i opinie..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3060593
    link2jack
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    A wiec tez jestem wlascicielem lanosa :) i tydzien temu wsadzilem PowerBass'y (model nizszy od tych ktore podajesz, o tych samych tweeterach)
    Piszesz tu o porownywniu kilku rodzajow glosników.
    Ja porownywalem tylko hertz esk i powebassy
    (Helixy odrzucilem bo mam wmaka 4kanalowego 4x80 wiec troche za mocny na helixy) Wybralem Powebassy bo dzwięk z tweeterow jest poprostu zajebi***ty! A Hertze (chodz teoretycznie mocniejsze) meczyly uszy.

Mam suba wiec przod gra mi glownie "srodkiem i w gore" ale jak podkręce bas to schodzą nisko - nie jest to tak jak z skrzynką ale gra ładnie. Ja bym sie nie zastanawial tylko bral te powerbassy - no chyba ze tonsile są leprze - ale ich nie slyszalem wiec sie nie wypowiadam
  • REKLAMA
  • #3 3060637
    asiocentryk
    Poziom 11  
    bardzo dziekuje za Twoje sugestie...Czekam na dalsze opinie:)
  • Pomocny post
    #4 3060798
    wojtus87
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    ja kupile niedawno zestaw tonsila, moge go porownac jednynie do standardowego grania w przedostnim bmw 320 i vectra b i nie ma porownania, tonsile graja juz pod radiem duzo przyjemniej! słychac cały zakres czestotliwosci nic nie kluje w uszy i bass nie zaglusza srednich tonow (ktore sa dla mnie b.wazne!).
  • Pomocny post
    #5 3062064
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    Sprawdź głębokości montażowe ,bo ktoś narzekał na małą głębokość.Druga sprawa to ,że ty chcesz uzyskać bas jak z suba( piszesz głęboki dół),a tego się nie da zrobić z 16(szczególnie za 350zł), bo od tego jest sub.Sprawa trzecia to wygłuszenie drzwi i panele(piszę trzecia ,a to jest sprawa pierwszorzędna w uzyskaniu basu).Jeśli myslisz ,że uzyskasz fajny bas na samym radiu ,to też się mylisz(takie ESK to potrzebuje 100w RMS,a nie 19 z radia).Odrzucasz PB od razu ,a według mnie grałyby całkiem fajnie(miły tweeter i środek pasma ,a na basik też ludzie nie narzekają) i raczej skłaniałbym się kupić te głośniki.Wofery 16(obojętnie jakiej firmy) i tak odcina się na ok 70-90 hz ,by nie katować je najniższym basem(od tego jest sub),więc na brak basu nie można narzekać przy PB.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3062242
    qstosz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 249
    siema miałem te speedy 1700 i byłem bardzo zadowolony.słucham rnb,hous,hh i nigdy nie brakowało mi bassu czy średnicy.polecam.ps.qpiłem je z 5 lat temu!i nadal pamiętam że grały bardzo poprawnie(w tamtych czasach za takie pieniądze ciężko było qpic coś ciekawszego).jeszcze raz polecam i pozdro.dan
  • #7 3062467
    asiocentryk
    Poziom 11  
    hertzow sluchalem w alfie 145,ktore sa zasilane μ-Dimension μ-Jr. 5.41x wiec czego jak czego,ale mocy to im nie brakowalo..Nie podoba mi sie po prostu ich dzwiek..A powerbassow absolutnie nie odrzucam..Waham sie po prostu jak to kazdy przed zakupem i staram sie rozwazyc kazde za i przeciw- nie sztuka jest wyrzucic kase w bloto i nie byc pozniej zadowolonym z jakosci dzwieku..Moja pierwsza mysla byl wlasnie zakup powerbassow i chyba tak juz zostanie, niemniej jednak oczekuje kolejnych opini na temat wymienionych przeze mnie glosnikow...Jezeli chodzi o te speedy to troszke mnie przeraza to ,ze one maja juz 5 lat- to chyba moze byc troszke przetarzala konstrukcja zwazywszy na postep jaki sie dokonal w tej dziedzinie..Co prawda czytalem ze zmieniono zwrotnice ale czy ja wiem...
  • #8 3062707
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    Kiedyś były inne(teraz mają czerwone membrany),a co do ESK mi się też nie podoba dźwięk(góra).
  • #9 3062794
    asiocentryk
    Poziom 11  
    Góra w esk to wielka pomylka..Jest stanowczo zbyt ostra-ale coz..o gustach sie nie dyskutuje, jak to mawiaja:)i te zwrotnie:)
    Ale czekam na dalsze opiniena temat glosniczkow..Moze ktos jescze a tosilki i moze cos o nich powiedziec??
  • REKLAMA
  • #10 3062838
    qstosz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 249
    nie wiem jak teraz ale te moje mają zwrotkę 8-mio elementową.a głośniki miały taki zielony kolor jak kameleon(mieniący się).pozdro.dan
  • Pomocny post
    #11 3063039
    wojtus87
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Tak "ło" wyglada nowa zwrotnica: (i reszta fotek :) )

Wybór głośników do Lanosa: PowerBass, Helix, Tonsil czy Hertz? Wybór głośników do Lanosa: PowerBass, Helix, Tonsil czy Hertz? Wybór głośników do Lanosa: PowerBass, Helix, Tonsil czy Hertz?
    Wybór głośników do Lanosa: PowerBass, Helix, Tonsil czy Hertz? Wybór głośników do Lanosa: PowerBass, Helix, Tonsil czy Hertz? Wybór głośników do Lanosa: PowerBass, Helix, Tonsil czy Hertz?

Wybór głośników do Lanosa: PowerBass, Helix, Tonsil czy Hertz?

instalka w Seat Toledo 1L, narazie bez wygluszenia bo najpierw musze zrobic blacharke...
  • #12 3063380
    asiocentryk
    Poziom 11  
    dzieki za obszerne inf i fotki..Wlasnie szukalem tych zwrotek aby dokladnie im sie przyjrzec..:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru głośników 16 cm do przodu w samochodzie Daewoo Lanos w budżecie około 350 zł. Rozważane modele to PowerBass S-6C, Helix, Tonsil Speed 1700 oraz Hertz ESK. Użytkownicy wskazują, że PowerBass oferują przyjemny dźwięk z wyraźnym środkiem i wysokimi tonami, choć bas nie jest głęboki jak z subwoofera, co jest typowe dla głośników 16 cm. Helixy zostały odrzucone ze względu na zbyt niską moc wzmacniacza. Tonsile Speed 1700 są chwalone za zrównoważone brzmienie, czysty zakres częstotliwości i dobrze kontrolowany bas, który nie zagłusza średnicy. Hertz ESK krytykowane są za zbyt ostrą górę i wymagają mocniejszego wzmacniacza (około 100 W RMS), co nie jest kompatybilne z radiem samochodowym. Podkreślono również znaczenie odpowiedniego wygłuszenia drzwi i paneli dla uzyskania lepszego basu. Zwrotnice w Tonsilach zostały zmodernizowane, co poprawia ich charakterystykę. Ogólnie rekomendowane są PowerBass i Tonsil jako najlepsze opcje w tym przedziale cenowym do muzyki dynamicznej i pop, z zastrzeżeniem, że głęboki bas wymaga subwoofera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA