logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z kartą dzwiękową Sound blaster Audigy 24Bit

Polu$ 28 Wrz 2006 19:43 2037 20
REKLAMA
  • #1 3066350
    Polu$
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Chodzi o to, że z niewyjasnionych przyczyn (nie było mnie w domu) po wlączeniu kompa, okazalo sie ze tylne glosniki graja znacznie ciszej niz wczesniej. Mam konfiguracje kwadraturową (4/1). Nie jest to wina wzmacniacza ani kabli na pewno. Sterowników tez nie bo instalowalem od nowa i lipa. Bawiłem sie ustawieniami, ale nic nie pomagalo, z reszta wczesniej na takich ustawieniach bylo wszystko ok.
    Ps. Przednie graja normalnie i nie ma żadnych znieksztalcen dzwieku. Przekladalem rowniez do innego slotu - bez rezultatu :/ Czy ktos mial juz tego typu problem z dzwiekowka?
    Pozdro, z gory dzieki...
  • REKLAMA
  • #2 3066434
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Zamień wtyki przód tył na karcie miejscami i sprawdź jak będzie.Nic nie było instalowane.Ja tak kiedyś miałem jak zainstalowałem któreś oprogramowanie do Audigy ze strony Creativa,niestety nie pamietam co to było.W mixerze sprawdź ustawienia.W setupie głośników też i włącz test,ten "fabryczny".
  • #3 3066518
    Polu$
    Poziom 20  
    No to mam za sobą już chyba z 10 razy. wszystko probowalem co napisales, zamienialem, w mixerze sie bawilem (ze wiele tam i tak nie mozna sie pobawic :D ), i we wszystkich ustawieniach. Stery mam oryginalne caly czas.
  • #4 3066553
    tronic1
    Spec od komputerów
    Hm,jak te wszystkie możliwości sprawdziłeś,to trudno coś doradzić.Możesz jeszce odinstalowć drivery,usunąć pozostałości Drive Cleaner;em i zainstalować ponownie.Z każdego źródła dźwięku tak samo ? (waw,midi,line in).Mozesz wejść jeszcze w informacje o systemie i wybrać dx diagnoze i przetestować poszczególne moduły.
  • #5 3067013
    Polu$
    Poziom 20  
    Z kazdego zrodla jest tak samo, a diagnoza to wiadomo jak to diagnoza - nie wykryje problemow i tak. W diagnozie sterownikow niby wszystko jest ok, a w zeczywistosci nie jest :[
  • REKLAMA
  • #6 3067215
    tronic1
    Spec od komputerów
    Tak,tylko mi chodziło o to że jak włączysz test głośników,czy słychać równomiernie z wszystkich głośników czy też tył niedomaga.Ustaw może balans przód-tył.
  • REKLAMA
  • #7 3067292
    Polu$
    Poziom 20  
    No wlasnie zawsze tyl jest ciszej czy to film, czy speaker test, czy muza, czy mikrofon. A poustawiane to mam wszystko na srodq, tak jak mialem wczesniej. W ustawieniach już wszystko probowalem i nie ma rezultatu. W eax console taz mam tak jak wczesniej. z reszta co to za filozofia jak tam jest kilka suwakow na krzyż i finito. To jest cos bardziej skomplikowanego. Moze jeszcze bym zmienił stery i zobaczył, ale watpie ze to pomoze.
    Mozesz zarzucic jakis link do innych sterów?
  • REKLAMA
  • #9 3067505
    Polu$
    Poziom 20  
    No moge wyregulowac ale jak mam na 0 (srodkowe polozenie) to przod gra znacznie glosniej niz tył!!! Przecież juz tyle razy pisalem ze w ustawieniach nic sie nie da zrobic!!! Przedtem jak mialem balans na 0 (zrównowazenie) to wszystkie tak samo grały, a zeby teraz graly tak samo to musial bym dac chyba na 90% tył i 10% przód. Czy teraz jasne o co chodzi w koncu?
  • #10 3067541
    tronic1
    Spec od komputerów
    Kolego drogi,ja tak zrozumiałem od pierwszego postu.
    Jeżeli nie możesz uzyskać balansu w inny sposób to pozostaje ci taki właśnie.Nie podaję ci takiego rozwiązania jak przeinstaluj system choć mogło by "wyprostować" sprawę.Jak masz możliwość włóż kartę do innego komputera i sprawdź czy jest tak samo czy prawidłowo.
  • #11 3067610
    Polu$
    Poziom 20  
    Tak sie składa, ze ok. 2 tygodnie temu na nowo "postawiłem" system. Wszystko śmigało jak nalezy, pozniej mnienie bylo 5 dni, przyjechalem w poniedzialek, wlaczam... i zonk. Chce wlasnie sprawdzic na innym kompie ta karte, to sie wtedy okaze o co biega, czy to wina katry, czy nie.
    Dam znać jak sprawdze.
  • #12 3067996
    artur.lubin
    Poziom 25  
    Ocena: 46
    Ściągnij najnowsze sterowniki ze strony producenta. Mam SB LIVE 24BIT i niestety na tych dołączonych na płycie też miałem problemy (automatyczne przestawianie się w tryb stereo z 5.1)
  • #13 3069158
    Polu$
    Poziom 20  
    Próbowałem instalowac inne sterowniki (w sumie juz dzisiaj nasciagalem ich prawie 100Mb) i przed instalacją pojawia sie bład i instalacja zostaje przerwana. Czy to ze strony producenta, czy inne jakies, zawsze to samo :/ nie wiem o co chodzi :[
  • #14 3069213
    tronic1
    Spec od komputerów
    Najlepiej wyjąć kartę,odinstalować sterowniki,pozostałości usunąć DriveCleaner'em,włożyć kartę i od nowa.
  • #15 3069422
    Polu$
    Poziom 20  
    Przed chwilą zauwazyłem pewna rzecz, nie wiem czy tak jest zawsze, czy poprostu to efekt uboczny mojego problemu z ta kartą. Mianowicie chodzi o to, ze jak mam wlaczona zakładkę "EAX Console"/CMMS 3D, (włączone i dane na Stereo Surround, tak jak zawsze mialem) to teraz podczas włączenia Speaker Testu samoistnie sie wyłącza CMMS 3D. Poprostu samo sie to odhacza, a jak test sie zakończy to znów sie zaznacza Enable i tak Stereo Surround.
    Mógłby ktos sprawdzic, czy też tak macie?
  • #16 3069492
    tronic1
    Spec od komputerów
    U mnie się nie wyłącza (Audigy 2 ).
  • #17 3091644
    Polu$
    Poziom 20  
    Karte oddałem do sprawdzenia, jest na gwarancji, zobaczymy co stwierdzą. Qmpel tez mial taki problem, ale karte mial po gwarancji. Pózniej wszystko mu sie zaczelo sypac az karta padła całkiem. Mial pecha może i trafil na wadliwy produkt, tak jak ja, bo mam ją niecałe pół roku.
  • #18 3292578
    Polu$
    Poziom 20  
    W końcu po długim serwisie "fachowcy" (od siedmiu boleści) stwiredzili że kartę mi wymienią. Dostałem całkiem nową, wraz z oryginalnymi sterownikami. I teraz jest niestety problem z zainstalowaniem tych sterownikow :| Pojawia sie komunikat Problem z kartą dzwiękową Sound blaster Audigy 24Bit
    nie wiem o co juz teraz chodzi, bo tydzien temu formatowalem caly dysk.
  • #19 3294020
    tronic1
    Spec od komputerów
    Jaką kartę dostałeś ? Sterowniki są do Audygi.Wejdź na stronę Creativa i wybierz opcję AutoUpdate,wtedy znajdzie sterowniki odpowiednie do twojego modelu karty.
  • #20 3294076
    Polu$
    Poziom 20  
    Dostałem kartę taką jak mialem (tylko że nie uzywana) Audigy SE i sterowniki do Audigy, te same co wczesniej mialem, tylko że wtedy sie dalo je zainstalować. Mi sie wydaje ze poprostu jest jakis problem z wykrywaniem karty przez system :(
  • #21 3299461
    Polu$
    Poziom 20  
    No i dzisiaj sprawdziłem tą karte na kompie od kolegi i okazuje sie że....... ZEPSUTA!!!! Normalnie już nie wiem co ci ludzie sobie myślą :| Teraz to już w sprawie tej karty po raz dziewiąty pojadę do tego sklep. Normalnie żenada i szkoda słów, jestem zbulwersowany i wsciekły :|

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kartą dźwiękową Sound Blaster Audigy 24Bit, polegający na znacznie cichszym dźwięku z tylnych głośników w konfiguracji 4/1, mimo że przednie działają prawidłowo. Problem nie wynika ze wzmacniacza, kabli ani sterowników, które były reinstalowane. Próby zmiany ustawień balansu i testów głośników nie przyniosły efektu. W trakcie dyskusji zasugerowano wymianę wtyków, testowanie na innym komputerze oraz użycie narzędzi do czyszczenia sterowników (DriveCleaner). Autor potwierdził, że problem występuje ze wszystkimi źródłami dźwięku i że karta była niedawno reinstalowana w systemie. Próby instalacji alternatywnych sterowników kończyły się błędami. Po oddaniu karty do serwisu stwierdzono konieczność wymiany na nową, jednak pojawiły się trudności z instalacją sterowników na nowej karcie Audigy SE, mimo użycia oryginalnych sterowników i formatu dysku. Ostatecznie test na innym komputerze potwierdził uszkodzenie karty. Problem najprawdopodobniej wynika z wadliwego sprzętu, a nie oprogramowania czy konfiguracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA