logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AR5015 Po wyminie dewelopera pojawiły się nieregularnie pasy

wodnikEL 29 Wrz 2006 09:52 2194 14
REKLAMA
  • #1 3067982
    wodnikEL
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Prosze o pomoc, jestem zielony.
    W AR5015 sygnalizowało wyminę dewelopera, kopie były poprawne lecz czerń była szarawa. Kopiarka wykonała dotychczas 130000 kopii.
    Po wyminie dewelopera pojawiły się nieregularnie jaśniejsze pasy równoległe do osi bębna światłoczółego oraz szare niregularne tło.
    Po ponownym całkowitym opróżnieniu i wyczyszczeniu oraz zasypaniu mniejszą ilością proszku, tło prawie zniknęło lecz jaśniejsze pasy pozostały. Być może w podczas pirwszej zasypki wsypałem zbyt dużo proszku i po autouzupełnieniu tonerem było go za dużo. Prawdopodobnie wtedy pojawiło się wytarcie bębna z jednego końca.
    Proszę o radę.

Moderowany przez kosmita:

Zmieniłem temat
    Wpis dokonany w dniu: 2006-09-29 o godzinie: 11:01

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3068011
    michal.re
    Poziom 12  
    Witam, raczej będziesz miał bęben do wymiany (AR202DM).
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #3 3068248
    machina73
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 8
    Witam.

W tych kopiarkach komunikat o konieczności wymiany developera jest też komunikatem o konieczności wymiany bębna, listwy oraz uszczelniaczy na bokach układu wywoływaczki. Co do ilości dv zasypanego po wymianie to w opakowaniu jest go tyle ile być powinno. Szare pasy, tło i jaśniejsze pasy są spowodowane zużyciem bębna światłoczułego.

machina
  • #4 3068355
    wodnikEL
    Poziom 11  
    Dlaczego jasne pasy pojawiły sie po wymianie dewelopera? Przed wymianą nie było.
  • REKLAMA
  • #5 3072755
    maga18
    Poziom 14  
    Prawdopodobnie developer dostał sie na listwę DV (taki wąski pasek biało-żółty nad wałkiem magnetycznym). Listwe tę od czasu do czasu też należy wymieniać.
  • REKLAMA
  • #6 3072961
    wodnikEL
    Poziom 11  
    Czy chodzi o półprzezroczystą i elastyczną taśmę nad wałkiem?
    Jest czysta i lekko zniekształcona na końcach.
  • #7 3074997
    maga18
    Poziom 14  
    Tak chodzi o tę taśmę. Nie może ona być odkształcona. Jeśli na nią dostaje się developer to wtedy też maga powstawać pasy. Ja wymienam tę taśme co ok. 125 tys odbitek.
    Pozdrawiam
  • #8 3076435
    SławekSS
    Poziom 24  
    Ocena: 80
    wodnikEL napisał:
    Dlaczego jasne pasy pojawiły sie po wymianie dewelopera? Przed wymianą nie było.

dlatego, że nowy developer daje większą czerń i dlatego, ze nowy developer ma inne właściwości elektrostatyczno-magnetyczne. Masz zdarty beben i to wszystko.
    reszte napisał machina73.
  • #9 3079142
    wodnikEL
    Poziom 11  
    Zamówiłem bęben do wymiany. Nurtuje mnie jednak pytanie: co zrobiłem źle? Dlaczego pasy jaśniejsze pojawiły sie po wymianie dewelopera, wcześniej nie było tego zjawiska. Czy jest to wynik zaświetlenia bęban? Pracowałem w pomieszczeniu z małą ilością światła. Jaśniejasze pasy pijawiąją się co 98mm. Jakie procedury przestrzegać przy montażu nowego bęban?
  • REKLAMA
  • #10 3082858
    remikazm
    Poziom 12  
    Sprawdz, czy bęben nie jest wytarty z krórejś strony (przetarcie warstwy światłoczułej do aluminium).
    Jeśli tak - to to jest powodem jaśniejszych pasów - w miejscu przetarcia "ucieka" ładunek z bębna.
    Dobrze jest wyczyścić filce uszczelniające przy listwie czyszczącej, jeżeli są zabrudzone to wlaśnie w tych miejscach wyciera się bęben.

Wytarcia na bębnie należy zaizolować - np zamalować (ja stosuję lakier do paznokci, kiedyś też zastosowałem taśmę klejącą - jedna warstwa wystarczy).
  • #11 3084527
    wodnikEL
    Poziom 11  
    Bęben wymieniony, kopie OK.
    Natomiast post od Remikazma odebrała mi spokój dopuki nie zamalowałem przetarć na końcach bębna przy pomocy lakieru do paznikci!!!!!!!. Wynik naprawdę dobry. W załączeniu foto kopii z uszkodzonego bębna. Kopia z lewej strony wykonana przed naprawą a kopia z prawej strony po naprawie. Kopie wykonałem w negatywie by lepiej ocenić efekty.
    Dziękuję wszystkim za pomoc a szcegółnie Machinie za wskazanie teoretycznej wiedzy źródłowej i Remikazmowi za wiedzę praktyczną.
    Temat uważam za zamknięty
    Załączniki:
    • AR5015 Po wyminie dewelopera pojawiły się nieregularnie pasy bęben.jpg (81.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 3111819
    nagi57
    Poziom 13  
    Dodam tylko że częstym błędem jest to że serwisanci NIGDY nie wymieniaja czerwonych uszczelek przylegających do bębna (ala zamsz) To na nich wyciera się bęben. Kupując listwę bebna powinniście dostać dwie uszczelki ,lewą i prawą. Nie zawsze magazynierom się chce robić komplety a w opakowaniu zbiorczym (10 szt.) pakowane jest to osobno.
  • #13 3111832
    SławekSS
    Poziom 24  
    Nigdy nie wymieniam tych "zamszów czerwonych" i bebny sie nie wycieraja, bo to nie one sa przyczyna.
    We wszystkich Sharpach bebny wycieraja sie po brzegach od listwy bebna(czyszcząco-zgarniajacej).
    Dlaczego? A to juz zostawie do analizy i przemysleń :D
  • #14 3117292
    nagi57
    Poziom 13  
    Ciekawe. W moich kilku przpadkach wytarcie było poza obszarem pracy listwy czyszczącej i w gre wchodzi raczej tylko czerwona uszczelka
  • #15 3117370
    SławekSS
    Poziom 24  
    To przyjrzyj sie dokładnie. Przymierz beben do listwy.
    Jeszcze nigdy nie wytarł mi sie beben od tej czerwonej zamszowej uszczelki w zadnym typie cyfrowej kopiarki Sharpa, zaczynajac od AR-161 kończąc na AR-M550. Nie wspomne o kolorze.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W urządzeniu Sharp AR5015 po wymianie developera pojawiły się nieregularne, jaśniejsze pasy równoległe do osi bębna światłoczułego oraz szare tło. Problem ten jest spowodowany zużyciem bębna światłoczułego, który prawdopodobnie ma przetarcia na końcach, co powoduje ucieczkę ładunku i powstawanie jaśniejszych pasów co około 98 mm. Dodatkowo developer mógł dostać się na listwę DV (wąski pasek nad wałkiem magnetycznym), która powinna być regularnie wymieniana co około 125 tys. odbitek, gdyż jej uszkodzenie lub zabrudzenie również powoduje powstawanie pasów. Po wymianie bębna i zamalowaniu przetarć lakierem do paznokci kopie poprawiły się znacząco. Wskazane jest także czyszczenie filców uszczelniających przy listwie czyszczącej oraz wymiana uszczelek przylegających do bębna, które mogą przyczyniać się do jego wycierania. Dyskusja podkreśla, że nowy developer ma inne właściwości elektrostatyczno-magnetyczne, co może uwidocznić istniejące uszkodzenia bębna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA